香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 124971
打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-26 10:20 發表

大圍:跑中興盃沒問題 !! 不過而家天氣好熱,衝快都頂唔順...

ee, 你講得好正確,消0左炎之後,要識得去防止佢再發炎先得 .
我覺得中醫中炙目的都係消炎,但要搞幾次,好煩.都係打針快d
物理治療有考慮過,長遠 ...

terry ching, 我提議你睇一次骨科專科先, 醫生除左會話你知係咩問題之外, 仲可以詳細寫比物理治療個邊, 你需要D 咩treatment. 如果唔係好嚴重, 應該唔需要睇好多次架咋
好似我個case, 醫生叫我連消炎藥都唔使食, 話食左都唔會有用, 但係佢係轉介信上寫左, 叫physio 教我拉hamstring
所以physio 除左電療消炎之外, 亦會教你點去避免再受傷
最初我其實唔多信物理治療的, 但電完真係消左炎... 我自己休左個幾月, 都未能自我回復, 電完就即刻有好轉, 當然, 要完全好番, 要正確既exercise 配合.... 我既物理治療師教我正確既拉hamstring 動作, 我先知道, 之前一直都用錯氣力, 所以就算自己拉幾耐筋, 都唔見有好轉

我都在努力中, 傷筋/骨所需要既復原時間較多, 慢慢來啦, 不要心急! 好番之後, 秋季大把機會跑呀

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-6-26 11:37 發表

Terry 師兄,我同你好相似,食左兩劑消炎藥,一劑止痛藥都無效,敷冰,敷野都試過晒,睇專科好遠又貴又唔知睇幾多次,打針真係唔想,我都成個幾月啦,再唔好試下去睇中醫師~~

好討厭,已經開始影響我心情啦~~

之前有個ching post左呢個, 好有用, 不過真係要有耐性日日做先得.

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/oh/PlantarFasciitis.pdf

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-6-26 13:29 發表

terry ching, 我提議你睇一次骨科專科先, 醫生除左會話你知係咩問題之外, 仲可以詳細寫比物理治療個邊, 你需要D 咩treatment. 如果唔係好嚴重, 應該唔需要睇好多次架咋
好似我個case, 醫生叫我連消炎藥都唔使食 ...

schnix ctse....如果下次又出現e個問題....我會去睇物理治療...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2009-6-26 13:35 發表

之前有個ching post左呢個, 好有用, 不過真係要有耐性日日做先得.

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/oh/PlantarFasciitis.pdf

謝謝Wongc ctse 分享~~

圖文並茂好正~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-26 14:28 發表

schnix ctse....如果下次又出現e個問題....我會去睇物理治療...

最好唔會有下次, 同埋唔使睇啦, 希望你快D 好番, 加油啦!!

升級   21.4%

該用戶從未簽到

Terry: 我都試過無得跑的日子糸好難頂�早日復出!

升級   100%

該用戶從未簽到

因為受傷而任何活動/運動都不能做
那種感受確實好難受
相信 terry ching 知道怎做才對自己最好

另外, 心情也會影響復原的, 希望你心情快點好起來,
可以快點重投入跑步吧!
記住

加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

Terry ching原來你仲未好番晒, 不如你搵骨醫check清楚一次, 知道問題所在再去處理傷患, 長遠計~對症下藥總比打針消炎好!o黎緊10月份開始多比賽o架啦,希望你快D搵o岩醫生,抖多一排傷勢痊癒之後就可以繼續跑步!o黎緊仲有大把機會俾你跑比賽o架 !

升級   0%

該用戶從未簽到

赤子

原帖由 山海赤子 於 2009-6-27 00:08 發表
因為受傷而任何活動/運動都不能做
那種感受確實好難受
相信 terry ching 知道怎做才對自己最好

另外, 心情也會影響復原的, 希望你心情快點好起來,
可以快點重投入跑步吧!
記住

加油呀!

赤子, 多謝你 ....

原帖由 sealion 於 2009-6-27 00:02 發表
Terry: 我都試過無得跑的日子糸好難頂" />" />" />" />" />" />�早日復出!" />" />" />" />" />" />

Sealine ctse...我係唔運動就唔舒服的人,停跑一個星期已經好難頂. 而家仲停了一個月....好辛苦.

原帖由 WinggniW 於 2009-6-27 07:33 發表
Terry ching原來你仲未好番晒, 不如你搵骨醫check清楚一次, 知道問題所在再去處理傷患, 長遠計~對症下藥總比打針消炎好!o黎緊10月份開始多比賽o架啦,希望你快D搵o岩醫生,抖多一排傷勢痊癒之後就可以繼續跑步!o黎緊仲 ...

阿wing cmui,我唔可以再慢慢休息,要快d搞掂個傷...有時唔係只為了準備比賽,可以參加約跑都好開心

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-25 20:56 發表

7兄.我打完針應該好快沒事啦 !!...

阿DEE , 我好同意睇專科好遠又貴又唔知睇幾多次...
中學時又係同一問題去睇趺打...都係個句:條筋傷佐,要休息. 整一pat野係腳,多謝2百蚊. 話要睇5/ 6次.計番條數好貴.睇 ...

Hi Terry hing ~

That is true only if you don't run again after you get your cortisone shot.  I can guarantee you that your pain will come back eventually once you start running again.  The BEST way to cure your PF is to REST.  No one can really help you if you cannot "忍".   Sorry, this is just my 0.2 cents.

升級   76.67%

該用戶從未簽到

Terry Ching,

本人因筋膜炎由去年8月到今年4月才痊愈80%,目前已回復跑步, 個中不能跑的心情只有同道人才了解,我的筋膜炎由骨刺引起,可能是跑得多或小許寬扁足而引起。而物理治療師說過度拉扯脚底筋膜亦會發炎。Ching最好了解是骨刺引起的筋膜炎還是因跑姿引起過度拉扯筋膜所造成。最好先作X-ray確認有否骨刺,才確認治療方法,因两者的治療會有不同,如是後者,可以用矯型鞋墊等來幫助覆原,物理治療亦可幫助消炎。而本人之筋膜炎是骨刺壓着筋膜,引起的發炎,所用的物理治療方法是用一台深層的吸力機不斷吸啜脚底之筋膜,另發炎收緊的筋膜慢慢放鬆。我的骨刺有1cm,依家已每晚可跑8K。不過我會跑回較短距離,改玩三鐵,減少脚步骨刺的惡化。

至於保险,我的物理治療有claim意外,我的筋膜炎用了15,000元治療費, 保險幫了10,000。
打脚底消炎針, 有些醫生說會容易使筋膜鈣化,不敢使用。

以上参考。

升級   21.4%

該用戶從未簽到

將來的事,無人會知,總之呢次,你更治左,以後跑就注意多些其他由關事項.可能糸熱身,cool down, 跑之,按摩,物理治療,飲食,跑鞋,幾時跑長幾時跑短,幾時跑快幾時跑慢,點為之慢,點為之快,點為之短,點為之長,對你來說,巳經同其他跑友或你之前跑的慴慣,現在巳有所不同了.總之向前看.  純粹個人愚見.. 祝長跑長友!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2009-6-28 06:05 發表
本人因筋膜炎由去年8月到今年4月才痊愈80%,目前已回復跑步, 個中不能跑的心情只有同道人才了解,我的筋膜炎由骨刺引起,可能是跑得多或小許寬扁足而引起。而物理治療師說過度拉扯脚底筋膜亦會發炎。Ching最好了解是骨刺引起的筋膜炎還是因跑姿引起過度拉扯筋膜所造成。最好先作X-ray確認有否骨刺,才確認治療方法,因两者的治療會有不同,如是後者,可以用矯型鞋墊等來幫助覆原,物理治療亦可幫助消炎。而本人之筋膜炎是骨刺壓着筋膜,引起的發炎,所用的物理治療方法是用一台深層的吸力機不斷吸啜脚底之筋膜,另發炎收緊的筋膜慢慢放鬆。我的骨刺有1cm,依家已每晚可跑8K。不過我會跑回較短距離,改玩三鐵,減少脚步骨刺的惡化。

至於保险,我的物理治療有claim意外,我的筋膜炎用了15,000元治療費, 保險幫了10,000。打脚底消炎針, 有些醫生說會容易使筋膜鈣化,不敢使用。

Hi Quiet water hing ~

I hear you, we were on the same boat, weren't we?  

Anyway, I am glad to hear that your PF is getting better and you're now able to do 8K.  I would say my PF is about 90% cured, my bone spur is also approx. 1 cm. long.  I really doubt that I will be 100% free from PF unless I give up running.  Like I mentioned to you earlier, it only bothers me when I do longer runs, but once I stretch it out, the discomfort disappears.  But for the bone spur, it is going to be there for life unfortunately.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2009-6-28 22:05 發表

本人因筋膜炎由去年8月到今年4月才痊愈80%,目前已回復跑步, 個中不能跑的心情只有同道人才了解,我的筋膜炎由骨刺引起,可能是跑得多或小許寬扁足而引起。而物理治療師說過度拉扯脚底筋膜亦會 ...

多謝靜水兄的分享 !
你足足休息了半年先回復跑步.真係好漫長.
你D係物理治療的費用都好甘下 !...你claim意外保險算好了.我有朋友跑步傷了腳腕,claim唔到意外保險,因為醫生話係勞損.唔係意外.
我亦問過醫生我的的筋膜炎是否因為引起,醫生亦解釋以我的年齡(3X),腳板底係唔會有骨刺.所以可以放心.
而家會去物色一個好的鞋墊來幫助覆原.
正如SEALION ctse 以後跑就注意多些其他由關事項,小心D.

原帖由 lvrunner 於 2009-6-27 12:20 發表

Hi Terry hing ~

That is true only if you don't run again after you get your cortisone shot.  I can guarantee you that your pain will come back eventually once you start running again.  The BEST  ...

Hi lvrunner Ching,
I know PF will come back eventually.
To be frank, I will lose my passion to run if I take rest and rest.

升級   76.67%

該用戶從未簽到

IV runner Ching,

我嘅物理治療師叫我可試吓加長,測試自已的距離可以容認到幾多,不過我都唔敢試太長,我想遲一两個月才加,現在很怕會受傷。希望有机會再跑全馬。現時每次跑前及跑後都要認真做15分鐘脚板拉筋。

一般不是骨刺引起的筋膜炎應該較快覆原,多作脚板的拉筋動作,若用鞋墊可用運動型,可作跑步使用。
我的保險是先找脊医,再反方向找他們相屬的醫生寫Referal,一般你話Claim保險,他們都會作"適當"處理。其實意外及勞損你可以話由意外觸發的就OK了。沒有保险,自己啃哂,真係傷上加傷。

升級   41.4%

該用戶從未簽到

近呢兩星期,小弟開始有以上提及?症狀。想試下先用鞋墊,因我有輕微扁平足。請問何處有賣?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2009-6-29 23:16 發表
IV runner Ching,

我嘅物理治療師叫我可試吓加長,測試自已的距離可以容認到幾多,不過我都唔敢試太長,我想遲一两個月才加,現在很怕會受傷。希望有机會再跑全馬。現時每次跑前及跑後都要認真 ...

Thanks  靜水師兄的意見.

升級   41.4%

該用戶從未簽到

I thought Dr Kong is for kids only. Anyway, thanks for your information and let me try it.

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 超人阿四 於 2009-9-1 11:15 發表
I thought Dr Kong is for kids only. Anyway, thanks for your information and let me try it.

阿四, Dr Kxxg is not only for kids, I also have one pair!
I suggest you can try it as the price is reasonable.
Meanwhile, reduce your weekly mileage to prevent worsening of your foot problem.

Hope this can help you!