香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 124971
打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   41.4%

該用戶從未簽到

Patrick, long time no see!
謝謝!好!一於試下!

Btw,你毅行操得好fit wor! 早兩?東方見到你地team(包括平兄,sue兄),巧近!努力!

升級   41.4%

該用戶從未簽到

回復 101# 的帖子

Terry 兄想問下你腳傷last左幾耐?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 超人阿四 於 2009-9-1 21:15 發表
Patrick, long time no see!
謝謝!好!一於試下!

Btw,你毅行操得好fit wor! 早兩?東方見到你地team(包括平兄,sue兄),巧近!努力!

以小妹所知, 有兩個主要原因誘發足底筋膜炎
1) 扁平足
2) 跑步時以小腿發力

未知超人 ching 係邊一種原因
如果原因是 1) 除了加鞋墊, 平時都要做 d 強化腳板運動
2) 就要改善跑姿, 否則足底筋膜炎會無止境地番發

升級   41.4%

該用戶從未簽到

Thanks, ee.

Unfortunately, I have both problems

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 超人阿四 於 1/9/2009 21:20 發表

我成半年啦,而豪都未掂!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋瘋 於 2009-9-2 15:34 發表

真係估唔到! 可能係你跑得太快所致!

你為左唔想超人拋甩我地幾條街,竟然用到呢招!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 超人阿四 於 2009-9-1 21:20 發表

超人兄...我只腳傷last 了3個月..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-9-2 19:21 發表

你為左唔想超人拋甩我地幾條街,竟然用到呢招!hgjD092" />" />hj

絕招 !!........

升級   41.4%

該用戶從未簽到

Terry & Alfred 兄,乜咁長手尾架。重要賽季就到。今次大近視!

瘋瘋兄,你平時扮慢腳姐。

升級   88.42%

開心
  • 簽到天數: 6 天

Ching, 請問有咩強化腳板運動可以做?

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

Terry Ching,
    你到依家都有幾個月了, 有無好轉呀? 我都有同樣既問題, 都唔知點算...
    請問你上次打了針後,有無幫助呀?? 相信,受傷期間最困難既就係"忍",
    要時刻忍耐,唔比自己去跑!! 好辛苦!!

升級   94.33%

該用戶從未簽到

原帖由 850t 於 2009-9-22 14:51 發表
    Ching, 請問有咩強化腳板運動可以做?

勞工署網 - 夠客觀掛

http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/oh/PlantarFasciitis.pdf

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-9-22 23:57 發表
    Terry Ching,
    你到依家都有幾個月了, 有無好轉呀? 我都有同樣既問題, 都唔知點算...
    請問你上次打了針後,有無幫助呀?? 相信,受傷期間最困難既就係"忍",
    要時刻忍耐,唔比自己去跑!! 好辛苦!!

唉....tomde ching.....我e排準備上海馬拉松..操得多,每星期60k.又痛返.....(平時30k).
    晚晚只腳浸冰水30分鐘再"碎"伏他靈消炎 (要碎到慶!!)....只腳會好返d

我會聽從亮兄指示,試下義肢矯形造果隻鞋墊 ...(唯一方法唔使停跑的治療方法)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-9-23 22:01 發表

唉....tomde ching.....我e排準備上海馬拉松..操得多,每星期60k.又痛返.....(平時30k).
    晚晚只腳浸冰水30分鐘再"碎"伏他靈消炎 (要碎到慶!!)....只腳會好返d

我會聽從亮兄指示,試下義肢矯形造果隻鞋墊 ...(唯一方法唔使停跑的治療方法)

真係要快d造啦,操咁多,越黎越傷架,最驚到時鈣化變骨刺仲難搞,有機會可以問下用過這些鞋墊既師兄/師姐意見,Running_sue ctse用左義肢矯形造果隻鞋墊個幾月,都話好左好多,仲唔洗停操。

升級   21.4%

該用戶從未簽到

http://www.roadrunnersports.com/rrs/products/TDU100/

One of the fb friend posted. Hope it helps.

升級   76.67%

該用戶從未簽到

我之前做過两款鞋墊,一款係某足部矯型中心做1100元,效果太硬,只適合平時使用,我覺得做人都幾十年,根本鞋墊不会使你脚型改變,只會冇咁容易引發筋膜炎,由於不舒服,用咗一個月就放在柜桶底,所以不建議好動的你和我使用。另一款在旺角摟上店"運动X"造,價錢約1000元,並有專人介紹埋匹配跑鞋,我到依家跑步都用緊,幾好用,適合好動的你和我。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2009-9-24 19:16 發表
    我之前做過两款鞋墊,一款係某足部矯型中心做1100元,效果太硬,只適合平時使用,我覺得做人都幾十年,根本鞋墊不会使你脚型改變,只會冇咁容易引發筋膜炎,由於不舒服,用咗一個月就放在柜 ...

多謝大家資料...
    長跑長有長痛.. ......唔係腳痛就係銀包痛......

升級   21.4%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-9-24 23:46 發表

多謝大家資料...
    長跑長有長痛.. ......唔係腳痛就係銀包痛......

x 2

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-9-24 23:46 發表

多謝大家資料...

x3