香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 124971
打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 14:41 發表
小弟係去東區醫院的義肢及矯型科造鞋墊,公務員免費,市民第一次HK$100,第二次打後HK$60,要經政府醫生轉介信,所以要睇政府門診或公務員診所(for公務員only),經醫生確診係足底筋膜炎才會寫轉介信去排期的。義肢及 ...

我係是但去一間政府普通門診.話俾醫生係足底筋膜炎...叫醫生轉介  
普通門診唔記得幾$...應該好平

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 14:41 發表
小弟係去東區醫院的義肢及矯型科造鞋墊,公務員免費,市民第一次HK$100,第二次打後HK$60,要經政府醫生轉介信,所以要睇政府門診或公務員診所(for公務員only),經醫生確診係足底筋膜炎才會寫轉介信去排期的。義肢及 ...

唔該哂亮 ching, 咁我都去政府診所睇睇先.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 amos 於 2009-10-30 23:04 發表

唔該哂亮 ching, 咁我都去政府診所睇睇先.

一定要的起心肝去睇醫生,唔好拖,佢唔會自己好番的,排期需時呀! 而且d政府醫生好少咁順灘第一次就寫轉介信,要睇多幾次的,但係如果你知道自己真係足底筋膜炎,求下佢,仲堅定咁話你個friend/同事都係造左鞋墊就好番,咁佢可能快d肯寫紙給你去排期。

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 23:14 發表

一定要的起心肝去睇醫生,唔好拖,佢唔會自己好番的,排期需時呀! 而且d政府醫生好少咁順灘第一次就寫轉介信,要睇多幾次的,但係如果你知道自己真係足底筋膜炎,求下佢,仲堅定咁話你個friend/同事都係造左鞋墊就 ...

唔該哂 ching 嘅意見, 我會注意這些要點.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-30 15:00 發表

我都明白,亮哥好多個月前都同我講過,但係出面專業既要千幾蚊一對,咁多對鞋真係負擔唔起,其實我而家都有用爽健果D平鞋墊,前進師兄都係用呢隻,都有好轉,至於專科做鞋墊,我初時睇完私家轉介又話要收貴D,再去街症又要我照左X-RAY先,等完報告再要我排三個月,前後真係搞我4-5個月,真係好灰,所以我出到黎都無咩點提...

Dee兄,照X-ray都好既,可以知道d骨有無事,原因:足底筋膜炎會鈣化變骨刺的,如果已經變左骨刺,鞋墊都幫唔倒手,要造手術。所以唔好拖了,冰火只是舒援痛楚,加上適當既鞋墊保護對腳,平均分擔壓力,係好得快d架,我個隊長已經係矯型義肢造了第二對鞋墊(即係第二個appointment了),d 足底筋膜炎好好多了,起碼最近頻頻捧獎,跑山都唔慢,全因對腳唔痛。
如果7月開始睇醫生,閣下點都排到期造墊了。不過而家去都未遲,如果無好既鞋墊保護,足底筋膜炎好容易番發的。

升級   40.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 23:14 發表

一定要的起心肝去睇醫生,唔好拖,佢唔會自己好番的,排期需時呀! 而且d政府醫生好少咁順灘第一次就寫轉介信,要睇多幾次的,但係如果你知道自己真係足底筋膜炎,求下佢,仲堅定咁話你個friend/同事都係造左鞋墊就 ...

我唔係樓主, 但經ching一講, 發現真係唔睇唔得, 想佢自己好番真係自欺欺人!
今日終於踏出呢場治療長跑o既第一步, 去左睇私家醫生, 寫左張轉介信, 聽日去威院骨科排期。
依家一對腳板都好痛, 行路都痛, unicef半馬同渣打全馬睇怕都要行番終點

升級   0%

該用戶從未簽到

足底

原帖由 全馬 於 2009-11-17 11:23 發表

我唔係樓主, 但經ching一講, 發現真係唔睇唔得, 想佢自己好番真係自欺欺人!" />" />
今日終於踏出呢場治療長跑o既第一步, 去左睇私家醫生, 寫左張轉介信, 聽日去威院骨科排期。
依家一對腳板都好痛, 行路都痛, u ...

嘩CHING...你一對腳板都有根膜炎... ...甘唔好彩
我有足底根膜炎..有D痛,又未須要放棄比賽

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-31 19:33 發表
Dee兄,照X-ray都好既,可以知道d骨有無事,原因:足底筋膜炎會鈣化變骨刺的,如果已經變左骨刺,鞋墊都幫唔倒手,要造手術。所以唔好拖了,冰火只是舒援痛楚,加上適當既鞋墊保護對腳,平均分擔壓力,係好得快d架 ...

Hi Allan hing ~ Not necessary, no surgery needed for me.  My pf has calcified and formed into a bone spur.  I am still wearing my arch support insole from goodfeet.com.  Btw, once you have an operation to remove the spur, you can kiss running goodbye.

升級   0%

該用戶從未簽到

今日係街邊見到一個...矽膠鞋墊聲稱可以FOR 根膜炎. ($108)....anyone try it before ?

http://buy.myem.com.tw/myem/M04347987.htm

升級   0%

該用戶從未簽到

今日去瑪麗矯形科,醫生教我拉腳板筋,之後俾了2對鞋墊.鞋墊 唔係矽膠,有d硬)...三個月後再復診

升級   45.6%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 30/10/2009 15:00 發表

我都明白,亮哥好多個月前都同我講過,但係出面專業既要千幾蚊一對,咁多對鞋真係負擔唔起,其實我而家都有用爽健果D 平鞋墊,前進師兄都係用呢隻,都有好轉,至於專科做鞋墊,我初時睇完私家轉介又話要收貴D,再去街症又 ...

"花子阿DEE" Ching, you can buy one and share with other shoes ma. And you can try "Superfeet" for any improvement.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Ning 於 2009-12-9 09:40 發表

"花子阿DEE" Ching, you can buy one and share with other shoes ma. And you can try "Superfeet" for any improvement.

謝謝Ning 師兄關注,而家等下等下都就等到睇專科啦,呢個月17號,睇下佢係咪做鞋墊比我先,如果係就慳番一千幾百,佢地果D 都應該專業掛~~
不過都幾搞笑,由痛到跑唔到等到差不多好番先至排到期...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-9 09:49 發表

謝謝Ning 師兄關注,而家等下等下都就等到睇專科啦,呢個月17號,睇下佢係咪做鞋墊比我先,如果係就慳番一千幾百,佢地果D 都應該專業掛~~
不過都幾搞笑,由痛到跑唔到等到差不多好番先至排到期...

咁都好,一定唔好浪費機會,足底筋膜炎好易番發的,平時都用佢個墊,可以防止番發的。
最近我又請醫生(好後生靚女的梁醫生)寫紙給我重新排期當新症,好快又給我期了,小弟拿住一隻少許破爛的鞋墊,要求佢造番一隻+一對新的,佢初時話造過一對比你啦,我話唔好浪費啦,另外一隻還好好的,給我造回一隻右腳鞋墊,另外我買了大一號的鞋,所以要另外造一對大一點的鞋墊,如果唔係,對墊在鞋裡移位保護唔到對腳,佢話明既明既,結果轉頭番黎給小弟造了兩對全新的鞋墊,正! 慳番二千,哈哈!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-9 10:43 發表

咁都好,一定唔好浪費機會,足底筋膜炎好易番發的,平時都用佢個墊,可以防止番發的。
最近我又請醫生(好後生靚女的梁醫生)寫紙給我重新排期當新症,好快又給我期了,小弟拿住一隻少許破爛的鞋墊,要求佢造番一隻 ...

你個靚女醫生真好 !!
醫生俾我E個鞋墊唔使買大一個SIZE的鞋
不過佢話足底筋膜炎好番就唔用E個墊,以免只腳日後依賴個墊.但就要每日朝早拉筋 (我今日趕住出門.第一日已經沒做拉筋... )

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-9 10:43 發表

最近我又請醫生(好後生靚女的梁醫生)寫紙給我重新排期當新症,好快又給我期了,小弟拿住一隻少許破爛的鞋墊,要求佢造番一隻 ...

典解亮哥咁順利,我就咁多波折...唔通因為我樣衰...
要諗定台詞17號典同醫生講啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-12-9 11:44 發表

你個靚女醫生真好 !!
醫生俾我E個鞋墊唔使買大一個SIZE的鞋
不過佢話足底筋膜炎好番就唔用E個墊,以免只腳日後依賴個墊.但就要每日朝早拉筋 (我今日趕住出門.第一日已經沒做拉筋... )

E個墊唔係咁好用的,經常走位的,如果可以的話,請佢造個全掌的,雖然佢話排三個月期給你覆診,但係可以打電話去排個快期,話仲係好痛,個墊成日走位,唔掂,佢(接電話果個)通常唔聽你講,排個近d既期要你自己同醫生講。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-9 11:49 發表

典解亮哥咁順利,我就咁多波折...唔通因為我樣衰...
要諗定台詞17號典同醫生講啦~~

應該唔係樣衰卦,你咁靚仔!
就算好番,都諗番以前點樣痛法,佢唔會摸你隻腳既,只會問點樣痛,幾時痛,有無帶鞋來(佢想用你對鞋墊度住size黎造,慳功夫好多),記住帶跑鞋(連可拆的墊),小弟就買大一碼給他,咁就連比賽鞋(較薄底)都有舒適保護鞋墊了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-9 12:06 發表

應該唔係樣衰卦,你咁靚仔!
就算好番,都諗番以前點樣痛法,佢唔會摸你隻腳既,只會問點樣痛,幾時痛,有無帶鞋來(佢想用你對鞋墊度住size黎造,慳功夫好多),記住帶跑鞋(連可拆的墊),小弟就買大一碼給他,咁就連 ...

good! 等我帶埋對spacer 同rider 13 去先~~

thx 亮哥~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-9 12:11 發表

good! 等我帶埋對spacer 同rider 13 去先~~

thx 亮哥~~

最好是比平時著的大一碼,即係...平時著40,買定41碼帶去,如果造全掌鞋墊,會叫你唔好用原本既鞋墊,換佢個上去,但係佢果個係厚d既,所以會迫d,小弟試過弄瘀d腳趾甲,之後才去買大一號既鞋,但係d腳趾甲就成一年先至好得番晒,還有對鞋墊移來移去唔岩size,最終排快期造過一對,當時佢見到小弟對腳甲仲流住血水,佢個樣好內咎咁,好搞笑。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-9 12:41 發表

最好是比平時著的大一碼,即係...平時著40,買定41碼帶去,如果造全掌鞋墊,會叫你唔好用原本既鞋墊,換佢個上去,但係佢果個係厚d既,所以會迫d,小弟試過弄瘀d腳趾甲,之後才去買大一號既鞋,但係d腳趾甲就成一年 ...

我對RIDER 本身係用黎跑山同長課,係大左半個碼,應該無問題,但對spacer 因為要黎跑短就o岩o岩fit,成5舊水我要出糧至捨得再買喎...
其實差半個碼既鞋對鞋墊係咪一定唔o岩架呢??