香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

?? 拉筋有害 ?? [From 樂華長跑會會訊JAN09]

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

人人都教我們做運動之前要做拉筋。
    拉筋,即Stretching,即伸展筋肌。
    拉筋儼然是一種真理,沒有人質疑,
    大家相信拉筋可減免運動傷害。

不過,加拿大醫生Dr. Lan Shrier則說:運動前不宜拉筋。
    Lan Shrier分析了二十三個有關運動前做伸展運動的研究報告,
    發現運動前拉筋未必有助提升運動表現,反而會傷害肌肉,
    也會減低表現!Lan Shrier的報告於《運動醫學期刊》發表。

你會覺得詭異吧?不。如果你有讀過本欄,你可能會記得,
    兩年前我在此經已報道過有研究指運動前拉筋害多過益。
    如今Lan Shrier的報告不是他自己做的,
    而是綜合二十三個相關研究結果而得出的結論。
    我當日報道的那份研究可能都有份。

Shrier展示當中一份研究說:跳高前不拉筋,比拉筋的能跳高四分三吋到一吋。

另六份研究表示,運動前拉筋無證據顯示能減底受傷機會。

那麼,怎樣才有用?Shrier答:正常熱身。
    你說:拉筋不就是熱身麼?答:不。拉筋不同熱身。
    熱身是小跑步或輕量運動。

那麼拉筋要完全摒棄?Shrier說,平日拉拉筋,
    可令筋鬆,無妨。運動前,免矣。

經此一役,我跑步前都不拉筋咯。
    +1 0
    上一篇︰石岡30K証書?下一篇︰google食錯左咩藥?

升級   44.2%

該用戶從未簽到

我聽過山藝教練講過要熱左身先拉筋
    身體微溫才叫熱身,之後才拉筋。
    希望沒有記錯啦 !

我自己就慣了行暖d才拉筋, 凍冰冰會易拉傷。
    請各ching , ctse補充 / 指正

升級   61.1%

該用戶從未簽到

我聽過有說法, 話好似跑步呢種無突發性力量/體重轉移既運動, 拉筋其實幫助不大

我就覺得筋拉鬆左既話, 就好似條彈弓咁吸收左你部分既肌力, 即是話有部分來自肌肉既力會比條筋吸收左, 傳唔到落地度

所以我跑之前既拉筋量唔多, 係咁易拉順左, 令關節運作暢順就得

反而跑程中有需要拉鬆返雙腳係不知不覺間越來越緊既肌肉, 我覺得呢個重要過拉筋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大隻添跑手 於 2009-1-31 22:36 發表
    ...那麼,怎樣才有用?Shrier答:正常熱身。
    你說:拉筋不就是熱身麼?答:不。拉筋不同熱身。
    熱身是小跑步或輕量運動。
    ...

小弟有同感。

記得中五時參加(其實應該係compulsory)最後一次的新春長跑,賽前很想很想跑到好成績,所以都練了一段時間,自己亦對進度感到滿意。
    當日比賽清晨上學前,我特意到樓下拉筋,拉左都成 30 分鐘有多,諗住拉鬆晒d筋,到比賽時可以用最佳狀態應付比賽。
    點知起跑無幾耐,發覺出事!手手腳腳均十分軟 lai lai,完全出唔到力,跑到一半捱唔住搞到要行,最終飲恨呀 ~~
    之後上網睇下有咩原因導致,就 search 到一篇文章,就話原來賽前最重要是「熱身」,如上文所述。而「拉筋」都是需要的,不過就不需要拉咁耐筋,否則會導致手手腳腳軟 lai lai,好似我的經歷咁樣。

如有錯誤,請指正小弟,謝 ~

升級   59.4%

該用戶從未簽到

原來係咁......
    我仲次次拉完筋先熱身......

升級   9.67%

該用戶從未簽到

我都有點點經驗講下,,我一向都以為拉拫等於熱身..每次跑前都積極地拉拫,,但事與願違我都係受傷...休息兩個月再跑,,雖然只跑二十至三十分鐘..但都係有點痛...早幾日再跑就決定改用各位ching/ctse嘅方法,,就係先熱身再拉根(跑五至十分鐘,,再拉根)..果然跑時吾痛同跑後都吾係太痛...再睇埋ching呢段分享,,就明白自己之前真係做錯啦,,,

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

d專家講法真係好多、好矛盾,有d又話要拉有d又話唔好拉都唔知信邊個好。都係按照自己平時咁自己覺得點好就點做

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

小弟習慣先慢跑幾分鐘然後拉筋,現在搞到好困惑,都唔知拉唔拉好?

升級   45.45%

該用戶從未簽到

我通常跑完之後才拉筋,跑前熱身是慢跑或做些提步動作。

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-2-1 11:15 發表
    小弟習慣先慢跑幾分鐘然後拉筋,現在搞到好困惑,都唔知拉唔拉好?" />" />

我覺得你的做法應該沒有問題的. 不過, 我覺得運動前的拉筋不需太久而已.

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

回復 1# 的帖子

多謝你的有用資料,不過所有運動項目進行前都 要拉筋,究竟誰是誰非,真困惑

升級   43.68%

該用戶從未簽到

小弟平時號前只有拉筋, 無熱身的...
    等我陣間去跑時慢跑一陣再拉下筋先
    thank you ching info

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我記得幾年前有時跑步前都冇拉過筋
    如由港島回屯門途中於黃金海岸下車跑回家
    或一出門口即跑千多米(中距離跑速度)去補習等等....
    而且都在冬天時
    跑完後都冇咩事~

升級   0%

擦汗

今日我試過冇認真拉筋就跑步
    發覺都ok~
    且有"一鼓作氣"之效
    一來到運動場踩上跑道就可開始跑步~

升級   1.35%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

me 2.. and the performance is ok, at least my knee's painful is lesser...will try to do it again.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗

原帖由 randyip 於 2009-2-3 11:05 發表 me 2.. and the performance is ok, at least my knee's painful is lesser...will try to do it again.
    I don't have to take part in any competitions recently so that it would be OK for me to try some new methods without worryings due to the impacts of injuries to my performance  in competitions~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 oscar 於 3-2-2009 11:19 發表
    我信教練多啲,教練話要就應該要,始終佢地實戰同經驗一定豐富,而且佢地受傷一經驗一定好夠。所以我會贊成先熱身再拉根!

其實有D 教練可能未上過運動科學D 野, 佢地都係以經驗去教,但有時, 可能D 經驗都未必係完全正確......
    所以其實駛唔駛拉根這些問題, 我都係主張住運動科學多D...
    其實如果熱身夠, 仲駛唔駛再做事前拉根呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

這裡講左兩樣野
    1/ 熱身包唔包括拉筋
    2/ 拉筋有冇用

個人認為,熱身應該包括拉筋
    以長跑來說,拉筋可能佔用比較少既時間,只拉一下大腿�小腿筋
    第二d運動,可能佔用多點的時間來拉筋,例如一些技巧性高的運動跨欄

拉筋有冇用?
    cool down一定要拉,唔係第二日超痛�累

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2009-1-31 22:36 發表
    人人都教我們做運動之前要做拉筋。
    拉筋,即Stretching,即伸展筋肌。
    拉筋儼然是一種真理,沒有人質疑,
    大家相信拉筋可減免運動傷害。

不過,加拿大醫生Dr. Lan Shrier則說:運動前不宜拉筋。
    Lan Shrier分 ...

The right way to stretch is to jog slowly for 5 to 10 min first, get your body warmed-up before the stretch.  Stretching cold body can often lead to injury and is a very common mistake committed by many runners in HK.