香港長跑網  - 長跑長友

樓主: samuel779

三年來努力,夢想跑渣打全馬....但

升級   30.33%

該用戶從未簽到

Samuel兄的失落心情, 我是深同感受的, 我08牟渣打全馬前的兩個星期先黎受傷, 但勝在後生, 到比賽果日我己好左七,八成了, 但都是諗住唔跑了, 比賽果朝只想去同我的親密戰友打氣並順便還晶片, 點知現場的氣氛竟然會令我忍唔住落場跑了, 但我只陪朋友跑到汀九橋, 我就上車了, 所以Samuel兄若可以的話, 去感受下個氣氛, 不用勉強自己也不用執著的, 覺得隻腳有唔妥就別跑下去, 準備上車, 大把人在車上等你的, 有香蕉又有朱古力食很不錯的呢~
相信你的全馬不會只想跑一次吧?! 人生漫漫長, 從失敗中吸取經驗不也是一種得著嗎? 對將來的準備會更有信心的.
Samuel兄加油~ 祝早日康復~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

ching, 唔使咁灰, 你放心, 你的努力唔會白費的, 今年用唔到, 咪留番下年用囉, 人生不如意事十常八九, 一生人點會順風順水呢?  never give up!!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我以前曾經試過學校陸運會帶傷跑1500米跑到骨折(左腳腓骨)....
    跟住入醫院急診室打石膏
    好彩唔係傷得好嚴重(骨折來講唔嚴重 只係打橫咁裂開咗 冇移位)
    抖咗3 個月後再跑多差不多半年至回復番原來ge 6~7成@@

所以都係諗清諗楚至落場....
    不過比我當時再揀過就會去跑800米 因為較易有獎牌攞

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

samuel779 c hing

放棄需要更大更大的勇氣!!!!

尊敬你的勇氣

add oil ar

長跑長友 ar

升級   11.35%

該用戶從未簽到

Hi Samuel, pls check pm

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

samual ching..你好
    小妹在一月中 ccm 半馬中左邊 hip 位到 knee 忽然無力, 完成賽事之後連行都行唔到....
    過完年之後一直未有好轉... 所以去了做物理治療... 但現在行路仍是一拐一拐要我行樓梯真是要了我的命....
    所以我亦決定了就算 2月8 日當日即使不痛都好... 我不會落場跑渣打... 萬一在復原期再次受傷就手尾長... 雖然這決定很痛苦..但為了我將來可以跑得更快更遠.. 與其勉強.. 不如再等多一年再做一個更好的準備....

其實在跑 ccm 一星期之前我左膝已經有點警告..但我沒有理會..休息一星期就去了跑 ccm.. 所以這次經驗教訓我要聽身體的話...還有平日要好好護理自己身體... 練習之餘還要勤力拉筋...熱敷...加量練習一定要循序漸進....

ching.... 長跑長有..共勉之 !

升級   0%

該用戶從未簽到

對我嚟講...渣打可以算係全年最大嘅跑步嘉年華,

但係唔等於跑步嘅最大收獲.

升級   0%

該用戶從未簽到

Samuel 師兄,正如安安師兄所講,渣打並非跑步既最大收獲!
    以前你係195磅既肥仔,咁而家你呢?
    跑步最大既得益,係給了你健康!

升級   9.67%

該用戶從未簽到

samuel ching..
                             你嘅失落我係完成明白的,,係呢個時候叫你吾好吾開心我知係冇用,,我都係本來報咗半馬,,因為腳傷而要放棄呢次比賽..決定放棄其實係好吾情願的,,但又鬼叫自己傷咗咩...昨晚去攞選手包時心還是酸溜溜的..但吾開心之後就要再撁起來啊..samuel ching請你要記住啊..今年吾得還有下年,出年,,nnnn咁多年啊,,只要你吾開心之後要好好檢討今次受傷原因.日後就要加多留意就可以跑到80歲啊,,希望早日知道ching你再次跑出道路,希望日後有機會和ching一起跑..

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-2 01:00 發表
    samual ching..你好
    小妹在一月中 ccm 半馬中左邊 hip 位到 knee 忽然無力, 完成賽事之後連行都行唔到....
    過完年之後一直未有好轉... 所以去了做物理治療... 但現在行路仍是一拐一拐要我行樓梯真是要了我的命.... ...
    ee c-tse,似乎你都係ITB的問題喎.........

升級   11%

該用戶從未簽到

ching你真係可憐!如果我係你,2
    月8 日我點都會去博一博!
    話哂都係一年得一次機會!
    你今年唔跑,你夠胆話出年你一定可以參加????
    人生有好多變數,今日唔知聽日事!
    就算拐吓拐吓都要去參加,完唔完成到係另一回事!
    不到黃河心不死!!!!!!!!!!!!

升級   1.58%

該用戶從未簽到

ching 加油. 別氣餒. 祝早日康復.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.6%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-2 10:23 發表

對, 同意欣跑手的講法, 如果可以跑到慢跑到青馬, 幫大家影影相, 然後上巴士! 好型的!

瘋瘋兄正說出小弟的計劃,因前兩星期莫明而來的大腿肌痛,雖然看過醫生,但仍覺得未能復原,甚至有點蔓延至小腿側的情況。這兩個星期也完全處於休息的狀態。現在細想,可能是過去個多月來太心急,每星期逼自己完成80k以上的訓練有關。

今年心想挑戰全馬,所以比過去參加半馬時的練習落力得多,但到頭來卻因經驗不足而弄傷,曾經考慮是否要放棄出賽,當然如問醫生,他一定叫你不要出賽。但矛盾的心情,令我這星期以來忐忑不安,究竟是退出,或是勉強參加,總下不到決定。所以samuel 兄的心情,小弟感同身受。但小弟最後決定了,正如瘋瘋兄所說,今次我會帶備相機,為各位迎線而來的ching, ctse拍照。最後支持不住便上車,我覺得最重要的是勿令傷患惡化。明年的另一次渣打,很快會再次來臨的,經過今年的經驗,相信明年一定會安排得更好。

samuel 兄,請不要失落、難過,2月8日就讓我們一起漫步到青馬吧!

升級   93.4%

該用戶從未簽到

先多謝ckleung ching, 青馬大橋見。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2009-2-2 10:07 發表
    ee c-tse,似乎你都係ITB的問題喎.........

暫時睇緊物理治療... 物理治療師認為係 hip 位某肌肉(小妹唔識咩肌肉啦....)發炎引起
    如果今個星期仍未有好轉...就會叫我去專科再 check...
    (希望四月前搞掂.... 我既 insurance 果陣到期...)

升級   0%

該用戶從未簽到

睇見咁多師兄師姐因傷不能出戰渣打,而志願出任義工隊伍,替其他出戰既師兄師姐打氣影相,
    呢份無私奉獻精神,真讓小弟感覺到你地既偉大,同時亦十分佩服各位有無比既勇氣作出理智的選擇.
    感謝各位,並衷心祝福各位早日康復!