香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: samuel779
打印 上一主題 下一主題

三年來努力,夢想跑渣打全馬....但

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

真係非常遺憾,
    不要紧我等你,明年跟你一起跑 2010年的!

升級   28.42%

該用戶從未簽到

希望各位受傷的師兄師姐快D 好返

星期日跑GEI 都要注要身體, 小心受傷

希望小弟星期日都好返D,
    不計成績, 完成到比賽已經心滿意足啦

升級   61.1%

該用戶從未簽到

剛才電視播有關運動員因比賽傷殘, 要長期治療來恢復自理能力, 而沒得到合理保障; 縱使政府大力推廣運動, 資源匱乏, 社會環境所限, 使大量有潛質的人對投身全職運動員望而卻步.

各位因傷未能落場的ching ctse, 一場比賽miss左唔代表以後無得跑, 我地有工餘時間可以參加這項運動之餘, 亦應該慶幸我地仍然有一雙腳, 可以跑去任何我地想去既地方.

無傷落到場既ching ctse 要注意小心, 不要勉強做超過自己能力的訓練; 受傷既養好傷, 跑唔到一場好過以後無得跑!

祝各位順利~完成比賽!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2009-2-2 20:52 發表
    剛才電視播有關運動員因比賽傷殘, 要長期治療來恢復自理能力, 而沒得到合理保障; 縱使政府大力推廣運動, 資源匱乏, 社會環境所限, 使大量有潛質的人對投身全職運動員望而卻步.

各位因傷未能落場的ching ctse, 一場 ...

X2。 各位受左傷的CHING、CTSE。真是要好好休息。
    來日方長。 長跑長友!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

作為一個運動人,
    我哋又點會未試過受傷;
    我哋又點會唔了解你的心情;
    我哋又點會唔明白你的苦痛;
    但係
    如果無經過失敗,我哋又點樣進步自强不息;
    如果無這些挫折,我哋又點樣變得更堅强;
    如果無這些傷患,我哋又點樣知道自己的不足;
    如果無這些回憶,我哋又點樣享受到終點時的喜悦。
    Down多2日好啦!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

無得跑的日子,內心然當不好受,祝師兄早日康復,明年再戰!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2009-2-2 20:52 發表

各位因傷未能落場的ching ctse, 一場 ...

X3跑得是福!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 oscar 於 2009-2-2 00:43 發表 完全明白受傷不能參賽的感受,更何況係全情投入.......我31/12晚腳部受傷,連50m也跑不到,個種心情真係.........師兄,雖不能跑,也可以參與起步,放開心情,慢慢享受,出年再黎仲有,多啲上黎吹水,可 ...
    吹水之餘
    去游下水都好
    keep 住做帶氧運動~

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2009-2-2 22:28 發表

登錄/註冊後可看大圖

作為一個運動人,
    我哋又點會未試過受傷;
    我哋又點會唔了解你的心情;
    我哋又點會唔明白你的苦痛;
    但係,
    如果無經過失敗, ...

講得好!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 samuel779 於 2009-2-1 16:51 發表
    各位師兄/師姐

剛痛哭完 - 心好酸好痛

本人三年前06年9月仍是肥仔一名195磅(173cm高);想減肥並經朋友鼓勵下報名07年渣打10k(result:53mins). 從此便愛上跑步並定時練習期望二年後參加全馬. (08年渣打半馬resul ...

師兄,要用3年的時間,由接觸跑步,發展到跑全馬,唔係個個得.......

升級   59.8%

該用戶從未簽到

休 息 .....
       是 為 了
          跑 更 遠 的
           路
    加油!!!!

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 samuel779 於 2009-2-1 16:51 發表
    各位師兄/師姐

剛痛哭完 - 心好酸好痛

本人三年前06年9月仍是肥仔一名195磅(173cm高);想減肥並經朋友鼓勵下報名07年渣打10k(result:53mins). 從此便愛上跑步並定時練習期望二年後參加全馬. (08年渣打半馬resul ...

你都幾犀利, 195磅173CM高第一次跑10K就可以跑出53分鐘

升級   40.67%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-2-1 22:04 發表
    講真,雖然話渣打年年都有,但係真係去到尾才發現不能出賽,感覺真的不好受。

所以有時跑步除了訓練我們的體力和意志外,也要我們學習如何面對不想接受的事實,這就是人生了

非常認同! 人生必定有起有跌啊! 雖然帶點不值, 但人生還有好多好多個全馬呢!
    不如休養一段長時間, 好使自己有機會康復吧! 否則以後都不能再跑, 還值得嗎?
    這時間可做其他替代運動, 甚至有可能發展出另一種興趣呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

ching 不要太洩氣..
    除了渣打仲有好多賽事參加呀..
    保好雙腳要緊..
    你第1年跑10k用了53 mins,成績不錯...

升級   6.84%

該用戶從未簽到

Thanks all C Hing & C Tse

各位師兄/師姐

好多謝各位鼓勵心情已比較冷靜/平伏。回想起三年來,自從跑步後身體真係健康咗好多,體重由高峰195磅減致160磅。
    經深思熟慮後,雖然有傷但我都會出席這次全馬來感受比賽氣氛及為各位打氣,當我跑致腳痛時,便會停下及待上“巴士”。開始時想,自己情願不出席這次賽事也不想“上巴士” ,因本身自尊問題,但想深一層這想法只是逃避,踏上巴士一刻根本就不是醜見不得人,因本身已盡力/無憾,雖然未能完成這次全馬實在有點可惜,但都是人生跑步之中有小挫折,我會努力並期望2010年渣打全馬與各位再會。
    大家加油!大家努力!並爭取好成績PB!

Regards

Samuel

升級   49.6%

該用戶從未簽到

十分高興見SAMUEL兄可以想通了。其實「上巴士」也要很大勇氣,小弟最初時不敢參加全馬,也是出於這個難解的心結。但想清楚後,覺得凡事除了要盡力外,也要量力而為,今年要上巴士,明年可以再來,最重要是吸取今年的經驗,明年作出更好的準備。希望渣打當日與SAMUEL兄一起盡力而為,完成自己所能達到的里數。
    在這裏順帶一提,多謝皇上今午來電的慰問和指教,今晚JOG了40分鐘,果然覺得大腿鬆了一些。

升級   100%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖
    憑傲氣,硬漢子,縱使上巴士!

升級   54.21%

該用戶從未簽到

" />" /> 我都未完成過一次馬拉松啊∼∼本來都系打算跑渣打馬拉松嘎" />" />" /> ,不過因腰傷到依家都未好,已經放棄了" />" /> ,靜心落來睇下。。來日方長……而且長跑長“友”嘛。。所以我並無閣下甘傷心。。好多野都系有個過程既,慾速則不達。。
    唔好灰心。。一齊加油啦。。。

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 samuel779 於 2009-2-4 20:31 發表
    各位師兄/師姐

好多謝各位鼓勵,心情已比較冷靜/平伏。回想起三年來,自從跑步後身體真係健康咗好多,體重由高峰195磅減致160磅。
    經深思熟慮後,雖然有傷但我都會出席這次全馬來感受比賽氣氛及為各位打氣 ...

首先安慰唔多講啦,不過我覺得身體要緊呀,但你決定左要出賽,希望你一切順順利利啦,小心d呀

唔~我同你差不多啦 我07年都成200磅(175cm高);在讀書時期又唔做運動,到左做野之後仲衰啦成日坐同食零食,所以想減肥而開始跑步,每日都跑一個鐘頭步,每天早上早個半鐘起身跑步之後番工,一個人勁悶咁跑,由開始馬鞍山區內跑到後來跑出沙田,09一月我得番146磅到啦

今年我參加左半馬1組呀 希望1個鐘55分完成啦

哈哈全馬唔知10年我有冇機呢

升級   100%

該用戶從未簽到

samuel779 ching:
    睇完你既經歷,我都眼濕濕....
    渣打年年都有,身體要緊,今年趕唔到參加,仲有好多機會....
    最緊要是保住腳仔,才可以長跑長有/友....

突然想起毛主席的一句詩作:
    牢騷太盛防腸斷 
    風物長宜放眼量

ching加油呀....
    長跑網上下都支持你呀~~