香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

維多利亞公園至跑馬地

升級   93.4%

該用戶從未簽到

維多利亞公園和跑馬地都是我經常跑步的地方,有時候我也會從維園跑到跑馬地,經東院道,加路連山道,連道,黃泥涌道,這是一條難得的有獨特風景的路線。
+1 0
上一篇︰肥佬新跑手報到下一篇︰中大校友報到區~更新名單在P.1<<請各中大人上報資料>>

升級   93.4%

該用戶從未簽到

如果不重覆路線,維園可以跑上十五分鐘,過英皇道入銅鑼灣運動場可再跑一會。然後從後門經中央圖書館後入銅鑼灣道,東院道。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

東院道的香港大球場一帶是我最喜愛的,然後轉入加路連山道,一直跑到保良局。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

到了保良局,跑上斜斜的連道,至禮頓山便沿樂活道跑到黃泥涌道。到了黃泥涌道不要馬上入跑馬地運動場,向南沿電車路跑到電車總站。那裏有入口可到運動場。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

跑馬地馬場有兩條跑步徑,一條是水泥路面,1.38公里,很闊的,是練長跑的最佳跑道。另一條是緩跑徑,1.06公里。或者跑草地也可以,就好是作為恢服跑,熱身或冷身跑。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

維多利亞公園跑到跑馬地,沿以上介紹的路途,大概半小時。

升級   12.63%

該用戶從未簽到

跑马地运动场可以进去跑的吗?
内地有许多体育场和学校的运动场都不让进去
有几次我在长沙的贺龙体育场的塑胶跑道上跑,都被请出来了,很没劲
所以我宁愿在自己居住的小区或者是公园里跑步
我住的小区跑一圈是十二分钟,多跑几圈就行了

升級   0%

該用戶從未簽到

跑馬地中間的運動場是可以自由進入的,只要沒有賽馬(通常是星期三晚)。

升級   29.67%

該用戶從未簽到

靚景令個人都跑得有勁D!!

謝謝師兄分享!!

升級   68.42%

該用戶從未簽到

Alfred兄你星期日早上都係跑馬地外圈跑.
小弟果朝放工就落去跑.見到長跑網會衫就知道!!
不過小弟當日沒有著綠衣~~hehe!!

升級   93.4%

該用戶從未簽到

原帖由 jocy 於 2009-2-2 20:45 發表
跑马地运动场可以进去跑的吗?
内地有许多体育场和学校的运动场都不让进去
有几次我在长沙的贺龙 ...

不但是跑馬地運動場,香港大多數的運動場都可以進去跑,只要是沒有單位租用就可以。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 alfredyu 於 2009-2-4 10:22 發表

不但是跑馬地運動場,香港大多數的運動場都可以進去跑,只要是沒有單位租用就可以。

同意,其實香港政府都幾好架

升級   20.75%

該用戶從未簽到

請問alfredyu ching,全程共有多少公里?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

謝謝分享

Ching 我想問下呢條路徑會唔會好多馬路要過呢?
    同埋全程大約幾公里?

(ching 跑就半小時, 我跑唔止ma )

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 31-10-2009 09:36 發表
    謝謝分享
    Ching 我想問下呢條路徑會唔會好多馬路要過呢?
    同埋全程大約幾公里?

(ching 跑就半小時, 我跑唔止ma" />" />" />" />" /> )

kito807 c-hing 得閒可以 join 港區約跑,
    一班人一齊跑會開心D架!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-10-31 10:00 發表

kito807 c-hing 得閒可以 join 港區約跑,
    一班人一齊跑會開心D架!

其實我唔係住港島區, 我住係新界東, 返工又返九龍, 所以我諗港區約跑唔多就腳

只係女友住維園附近, 有時捉佢去跑下步啫

升級   95.6%

該用戶從未簽到

港島區真係好難搵到好ga 跑步路線, 真係多謝ching 分享。

尋日星期日沿ching 路線跑左一次, 不過我由中央圖書館隔離0個個運動場出發(銅鑼灣運動場),
    雖然比較多紅綠燈要過, 但沿路風景真係好, 有上斜落斜有灣位, 一d 都唔悶, 跑時心情愉快時間過得好快,
    不幸係原來尋日係賽馬日, 馬場有賽事, 我入唔到去只能沿馬場外圍跑一圈.....

回程時覺k 數唔多夠, 沿大坑道上斜, 跑多一段先返運動場