香港長跑網  - 長跑長友

渣打馬拉松攝影

升級   0%

該用戶從未簽到

之前提過小妹想在渣打馬拉松中參與攝影工作... 想問一下大家認為響邊一個位置影比較好呢... 同埋時間上點分配好 ? 因小妹希望幫半馬/全馬既 ching/ctse 大合照過後才出發 !

升級   28.42%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

你是否以個人身份去拍攝?  如是你影埋全馬大合照後就立即搭港鐵去CWB搵位, 或可趕及半馬第一組返來.

升級   81%

該用戶從未簽到

我都相信駱克道係比較好o既,易去,唔使申請都去到,同埋有特色﹙香港市區街道﹚

升級   0%

該用戶從未簽到

係丫... 其實我本身都有呢個打算... 等唔到全馬開步就要過海啦....
同埋有半馬號碼布, 所以想緊入唔入跑道影~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-2-3 09:42 發表
我都相信駱克道係比較好o既,易去,唔使申請都去到,同埋有特色﹙香港市區街道﹚

嗯... 其實我考慮緊邊一個位比較少人影相既位置

btw.. 米拿兄..你當日會來影相嗎 ?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-2-3 09:42 發表

yes !
駱克道有香港市區特色,唔使申請都去到.
選個駱克道轉彎位, 跑手正面而來,會影得跑手有型o地,DC 相機可以的話set高iso (400 or 800), 雖然會令雜訊多,但是目的是令快門可以快o地.相片亦清晰o地 (你唔手震,跑手都會動得好快)

我跑10K, 5.15組,跑完亦會去之後TST影相,應該可以影到半程馬拉松挑戰組 起跑,

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-3 10:34 發表

閣下半馬號碼布,應可以入到跑道上影的。而西隧附近至林士街我們暫時有兩位義工,而小弟建議閣下可以到駱克道,而終點攝影區可由 redred 幫忙。

明白..咁小妹到時去霸位啦 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-2-3 10:39 發表

yes !
駱克道有香港市區特色,唔使申請都去到.
選個駱克道轉彎位, 跑手正面而來,會影得跑手有型o地,DC 相機可以的話set高iso (400 or 800), 雖然會令雜訊多,但是目的是令快門可以快o地.相片亦清潔o地 (你唔手震 ...

多謝 ching 指教...
如果 ching 趕唔切到 半馬挑戰組起跑...小妹可以幫手影... 我計劃影完全馬大合照就過海 (如時間許可)
我暫時希望七點九之前到達灣仔... 因為想影到半馬挑戰組頭幾名參賽者 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 11:11 發表

如果 ching 趕唔切到 半馬挑戰組起跑...小妹可以幫手影... 我計劃影完全馬大合照就過海 (如時間許可)
我暫時希望七點九之前到達灣仔... 因為想影到半馬挑戰組頭幾名參賽者 !

O...我會影全馬開跑.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-3 10:34 發表

閣下半馬號碼布,應可以入到跑道上影的。而西隧附近至林士街我們暫時有兩位義工,而小弟建議閣下可以到駱克道,而終點攝影區可由 redred 幫忙。

OK OK !!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-2-3 11:43 發表

O...我會影全馬開跑.

唔該Terry兄!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 10:27 發表

嗯... 其實我考慮緊邊一個位比較少人影相既位置

btw.. 米拿兄..你當日會來影相嗎 ?

當日我有工作在身,會o向維園出現,無時間影相喇

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 11:11 發表

我怕你未必影到頭一兩個喎…佢地6:50起步,預計1:10:00﹙即8:00﹚返去維園…好趕喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-2-3 12:52 發表

我怕你未必影到頭一兩個喎…佢地6:50起步,預計1:10:00﹙即8:00﹚返去維園…好趕喎

Yes. 如果你想影到半馬挑戰組頭幾名參賽者 .要七點九之前到達灣仔.七點三要離開tst. 全馬大合照未必影到.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 16# 17# 的帖子

其實我都想過呢個問題..我想最好七點半到.. 其實我預最快果位在起跑後一小時到達cwb....
應該影完半馬一組起跑就要坐地鐵走啦...

升級   28.42%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

你有半馬號碼布都唔可能係中間進入賽道, 一定要順賽道而行.

另你要睇吓全馬幾點影合照, 如0730hr前影合照就有幾會係CWB影刑第一組半馬.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jimmycheng 於 2009-2-3 20:02 發表
你有半馬號碼布都唔可能係中間進入賽道, 一定要順賽道而行.

另你要睇吓全馬幾點影合照, 如0730hr前影合照就有幾會係CWB影刑第一組半馬.

jimmy 兄..謝賜教....
全馬組約0左 6:50-7:10 集合影合照... 如果時間計可... 小妹會影埋合照...
如果唔係小妹應該影完半馬一組起步就會過海...

kenneth 兄 suggest 小妹在灣仔影相..小妹希望七點半到灣仔搵位...