香港長跑網  - 長跑長友

天氣較熱, 出少少意見

關閉 [複製鏈接]

升級   40.67%

該用戶從未簽到

睇天氣報告, 今年馬拉松都可能好熱(最高21度), 10k同半馬影響唔大, 但全馬就好危, 尤其是出西隧之後直至終點, 應該都會好熱!

我唔係高手, 背後亦無乜理論, 不過賣老抽經驗都幾豐富, 所以俾少少意見新手:
1. 注意補鹽: 氣溫高出汗多, 同時會帶走體內大量鹽份而出現抽筋。有需要可以帶小包鹽備用(可以去幫襯某d快餐店時...)
2. 注意補水: 見水站就飲水, 一杯半杯真係唔少得。除非你真係幾秒都不能少, 否則入西隧前, 同林士街天橋上, 都盡可能歇一歇, 飲多少少sport drink同水
3. 注意降溫: 唔好著咁多衫喇, 上年笠兩件可能仲ok, 今年可能會多得滯。衫要淺色, 其他裝飾都盡量少, 帽要通氣, 帶黑超回程時可能有著數。利用下濕海綿都會好好多。
4. 出左西隧至金鐘段, 不斷急上急落, 接近中午天氣更熱, 車多空氣差, 牆又已經撞晒, 大家都無乜野好賣, 仲有頗大段路, 所以我覺得呢段先至係最甘!
5. 充足睡眠, 事前拉筋同放鬆心情都好重要, 你係去享受過程, 而唔係去受罪。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

睇過最新天氣forecast, 星期日都會高達20-21C. 不過, 多雲及只是間中部份時間有陽光, 風力約4-5級. 其實熱唔算最慘, 無風同曬就真係"大檸樂". 不過, 正如白頭師兄所講, 我地要習慣面對比賽時的逆境, 唔好比太大壓力自己, 天氣唔會淨係針對你一個, 你覺熱時, 其他跑手都會, 所以要做足準備, 以輕鬆心情來享受整個比賽. 大家努力在終點見. 況且, 希望在明天, 可能到時天氣又OK呢!!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

我都好怕熱,尤其市區真係無乜風,到時執生

升級   93.4%

該用戶從未簽到

最難係瞓得好, 一般比賽我冇事, 全馬就瞓下醒下.

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   49.47%

該用戶從未簽到

平時有訓練開哂同熱都問題唔大, 亦唔會只針對你一個人.

反而4-5級風就幾難攪, 信德中心一段食正東風(逆風).  所以有冇partner陪跑互相輪流擋風先係成敗關鍵.

升級   30%

該用戶從未簽到

原帖由 csrunner 於 2009-2-3 15:34 發表
    平時有訓練開哂同熱都問題唔大, 亦唔會只針對你一個人.

反而4-5級風就幾難攪, 信德中心一段食正東風(逆風).  所以有冇partner陪跑互相輪流擋風先係成敗關鍵.

同意 csrunner ching, 大風真係幾難攪, 雖然溫度稍高,但當日冇太陽,大風都會涷.尤其是青馬.heat lose 對最後10K好大影響。我會戴帽和手套保溫。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

但係天文台好似話會多雲~~希望有半程係唔洗曬啦

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-4 11:04 發表

I hope so

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 running-sue 於 2009/2/4 11:10 AM 發表

I hope sohgjD124" />" />hj

x2

升級   17.37%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-4 11:04 發表

曬都唔緊要, 但係天文台話濕度達到九十, 咁就比較麻煩, 濕度太高始終唔係太好.

升級   97%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

同意cskuok師兄所言,濕度咁高真係好辛苦架..

升級   30.67%

該用戶從未簽到

我記得前兩年, 好似濕度超高, , 就有好多人唔舒服

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 全馬 於 2009-2-3 09:57 發表
    睇天氣報告, 今年馬拉松都可能好熱(最高21度), 10k同半馬影響唔大, 但全馬就好危, 尤其是出西隧之後直至終點, 應該都會好熱!

我唔係高手, 背後亦無乜理論, 不過賣老抽經驗都幾豐富, 所以俾少少意見新手:
    1. 注意 ...

多謝全馬兄的提示!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-2-3 14:54 發表

X2...都好擔心呢個問題.

x3

小弟每個比賽前,無一次係訓得好,所以從未造過好成績

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-4 18:40 發表

x3

小弟每個比賽前,無一次係訓得好,所以從未造過好成績

x4

不過都沒辦 法了

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

我平時都訓得唔好,比賽前仲衰

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 全馬 於 2009-2-3 09:57 發表
    1. 注意補鹽: 氣溫高出汗多, 同時會帶走體內大量鹽份而出現抽筋。有需要可以帶小包鹽備用(可以去幫襯某d快餐店時...)

好主意呀,全馬兄,小弟都好擔心抽筋...帶包鹽摻落水度飲,希望有幫助啦..

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

順其自然...勇往直前!!