香港長跑網  - 長跑長友

樓主: pwong5618

分享一些心得給初跑渣打的 ching & ctes 們

關閉 [複製鏈接]

升級   92.85%

該用戶從未簽到

I have gathered a few tips from my past experience too ~

1.  Please follow the basic rules of the road.  If you need to slow down or walk, move over to the right/left.  Do not stop all of a sudden.  If you need to pass another runner, gently warn him/her that you are coming up on the right/left.

2.  Be careful at the water stations!  Those little waxy paper cups can be slippery when wet.  Try your best to get your empty cup into a garbage can when you've had your fill.

3.  Remember you are not alone out there.  (Be careful if you need to spit or blow your nose!)

4.  Be nice to all the volunteeers, and let them know you appreciated their support, races cannot happen without them.

5.  Don't litter.  Your PowerBar or PowerBar Gel wrapper can stick to another runner's shoes, not to mention harming the environment.

6.  Some runners race for fun, some for speed and others for the social atmosphere.  With all that in mind, please don't expect all runners to be social before or during a race.

7.  Encourage others as much as possible......even the spectators.  Thank them for their support!

8.  Have fun!  You've trained for months for your big day, so don't sweat the small stuff.  Follow your checklist and you will be set for a great experience.

Good luck everybody on Sunday!!

升級   0%

該用戶從未簽到

lvrunner c hing

謝謝分享!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   35.4%

該用戶從未簽到

多謝大家分享
oh...好多都做唔到
好似放鬆心情,怕唔知醒,實訓唔到
休息足夠...因為要溫書..無2,3點都無得休息,宜家日日頭痛.點攪
飲食..忙到有時早晚只可食麵包
但..10k..我會好好享受~

711MF 該用戶已被刪除

升級   93.4%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-2-4 07:00 發表
I have gathered a few tips from my past experience too ~

1.  Please follow the basic rules of the road.  If you need to slow down or walk, move over to the right/left.  Do not stop all of a sudden. ...

Ivruuner 師兄的這一段是精彩的馬拉松的互愛互諒宣言,或者也可說是馬拉松的社交禮儀。跑馬拉松不是一個人的事,千百個跑手共同努力地向前跑,雖然各不相識,但其實這也是一個團隊,大家更像是一同上陣決戰沙場的戰友。

升級   28.42%

該用戶從未簽到

睇各位師兄師姐留言, 學到好多野.

升級   27.6%

該用戶從未簽到

今年要試試出西隧跑中間先!

仲有要試: "過了終點後, 恭喜下剛剛同你死過嘅對手, 不論誰勝誰負, 不論認識與否, 說聲"師兄好野", 或者擊下掌, 人都開心啲"!!!

多謝 Wong sir 和 各位 ching/ctse 的指點

升級   30.67%

該用戶從未簽到

最緊要投入同埋享受賽事

升級   17.37%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 slowrunner 於 2009-2-3 17:59 發表
我都有一個心得:

過了終點後, 恭喜下剛剛同你死過

升級   0%

該用戶從未簽到

cskuok ching 試下 delete 走引用句子裏面的廣東字,應該會出到成句,因為有d account 是出不到廣東字的。

升級   17.37%

該用戶從未簽到

回復 51# 的帖子

多謝=chairman=兄的指導, 我其實想講上年跑緊時當有打氣團及市民為我地打氣時, 我都拍手回應佢地, 同時間亦會繼續比心機向終點進發.

升級   81%

該用戶從未簽到

渣打我真係跑得少﹙跑過4年10km,轉路後未跑過添!﹚,不過都講少少,希望幫到大家!

起步前﹕
1. 至少開賽前個半鐘到場,10km o既要預時間上東廊起步;全馬/半馬跑手亦都要預時間寄行李同行去起點
2. 去起點前一定去一去廁所﹙小就一定要,大就睇下屋企去唔去到﹚
3. 去到場地只係飲少少水,要飲o既就屋企出發前飲
4. 去到起點唔使排最前,因應自己能力去排
5. 如果o個朝凍,預一件唔要o既衫,著到起跑前先除…

比賽﹕
1. 頭1km預左pacing唔會係預計之內,見到時間唔好驚,慢慢調番預定速度,慢左唔好衝,快左唔好jog
2. 起跑附近真係有人跌低千祈唔好停,會仲危險!
3. 人太多,可能未必睇到里數牌,見唔到都唔好怕…
4. 唔好sharp cut,唔好o向水站前急停!
5. 搵到岩pacing o既就跟,不過要感覺下佢有無變速跑﹙時快時慢﹚,有時唔係佢特登,係因為緊張,唔對路就走,如果唔係搞著自己
6. 去到尾2km就唔好亂跟,因為有人會早加速有人會尾100m先衝,用自己平時練開或者比賽開o既習慣去做
7. 見到相機記得揮手!

比賽後
1. 飲水/isotone,唔好急,最好邊吹邊飲
2. 盡快換番乾衫

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝各位ching的分享

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2009-2-4 13:10 發表
謝謝各位ching的分享

x2,thank you very much!
小弟都係第一次走渣打半馬,幸好有各ching的分享和提點
起碼可以在心理上做好準備,let's enjoy the run on Sunday!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2009-2-4 13:39 發表

x2,thank you very much!
小弟都係第一次走渣打半馬,幸好有各ching的分享和提點
起碼可以在心理上做好準備,let's enjoy the run on Sunday!!!

x3

謝謝各ching的分享!

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-2-4 12:56 發表
渣打我真係跑得少﹙跑過4年10km,轉路後未跑過添!﹚,不過都講少少,希望幫到大家!

起步前﹕
1. 至少開賽前個半鐘到場,10km o既要預時間上東廊起步;全馬/半馬跑手亦都要預時間寄行李同行去起點
2. 去起點前 ...

你意見對我好有用,謝謝你.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   17.37%

該用戶從未簽到

最緊要享受比賽過程.

升級   59.4%

該用戶從未簽到

多謝咁多位師兄既分享!