香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有個怪人每早在花墟公園跑步

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

我一個星期都會有五日練長跑, 因為旺角無田徑場或長跑徑, 所以去花墟公園(近旺角大球場)練, 但是有一現象, 已經出現了好久, 就是有一怪人(佢每日都跑), 佢有兩樣同常人唔同既野, 第一, 正常人跑圈都係逆時針跑(我上網查過, 係有科學根據的), 但係佢係順時針, 重係唔慢果隻. 第二, 重有就係跑完之後, 就會係度大叫好多聲(果時係清晨六時左右), 我有幾次就俾佢嚇死. 就算果度附近無住宅, 因為果度都好多人晨運, 如果附近有D人一個唔該, 會俾佢嚇死!

有無跑有都遇過類似的情況呢?
    +1 0
    上一篇︰神童多謝大家支持!再見~下一篇︰環保選手包

升級   78.95%

該用戶從未簽到

下..我間唔中都會順時針跑...有咩問題

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

回復 1# 的帖子

香港乜人都有

升級   13.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

其實跑圈應該要經常要轉換方向跑步, 一時逆時針跑, 一時順時針跑, 尤其係跑運動場跑圈, 因為跑圈時會令某一隻腳長時間受力, 容易受傷, 如逆時針跑, 轉彎時左腳會受力較大, 所以到運動場跑圈, 內圈會見到D人逆時針跑, 而外圈會順時針跑, 咁就唔會相撞。

升級   0%

該用戶從未簽到

唔通大聲叫可以練好氣d??

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

回復 5# 的帖子

但係我係網上查過好多資料(不過唔係好記得網址), 逆時針跑既好處係同人個生理結構有關, 所以田徑場既設計都係逆時針跑.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   70%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-2-3 21:56 發表
    我一個星期都會有五日練長跑, 因為旺角無田徑場或長跑徑, 所以去花墟公園(近旺角大球場)練, 但是有一現象, 已經出現了好久, 就是有一怪人(佢每日都跑), 佢有兩樣同常人唔同既野, 第一, 正常人跑圈都係逆時針跑(我上網 ...

我知你指邊個,這個跑手已經在那裡很多年了,呢個post係一年前o既,2010年佢都仲晌果度做早操啊…
    由我中三時已見到他… (大約12年前, 那時我偶爾會清早去跑幾個圈…但沒下決心),即係佢可能在那裡跑 12 年以上了… 逢假日就不見踪影。(感覺上佢12年後真係無乜變老到)
    在花墟運動場晨運的老友記都有跟他打招呼,相處不錯的…(相反我到現在也不知應該跟晨運的老友記打招呼…試過一次,佢地無應我,於是就唔再試…只係點頭就算…亦唔知佢地見唔見到)
    佢會放嗓門練氣,只是有時較為大聲…有點像在理工大學對著街大叫練聲的那批人…間中也有老友記會興起唱下歌咁(但少見)…

升級   30.2%

該用戶從未簽到

維園早上也不時有晨運客大嗌幾聲早晨, 半個維園都聽到.
    正如樓上講應該是放嗓門練氣.
    都習慣左, 也不覺得那是怪事.

升級   16.67%

該用戶從未簽到

將軍澳運動場我都見過有位伯伯拉筋時會大叫一聲
    怪又唔算好怪既......只不過少見多怪

升級   12.11%

該用戶從未簽到

順跑逆跑都可以,如果唔滿意,通知場地主管係冇用既,可以打電話搵警察屈佢係恐怖份子拉佢坐監。

升級   51.05%

該用戶從未簽到

順時針跑係冇問題,因為if跑慣逆時針會對隻foot唔係幾好,so要跑下順時針,我有時都跑順時針

升級   51.05%

該用戶從未簽到

元朗park every day 都有人大叫係morning個時

升級   24.21%

該用戶從未簽到

我住果度以前都有個伯伯朝早會大叫,成個屋村都聽到。聽佢講話係練氣功時一種吐息方法。後來因為俾人投訢,所以就冇再做