香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊(Part 7)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

又開新帖啦....

+1 0
上一篇︰祝 yungyung CTse 生日快樂!下一篇︰幾時撞牆

升級   100%

該用戶從未簽到

轉貼:夜探梅子林第2回 -- 含梅疾走,梅頂論劍!! ~ by kinkin
請到下面報名:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3801&extra=page%3D1

集合地點:沙田運動場
出發時間:20:00
路線     :沙田運動場 ---> 城門河雙橋 --->梅子林閘口 ---> 明星海鮮舫 --->沙田運動場
路線圖  :
http://www.mapmyrun.com/route/hk/shatin/250858259106
全程     :全程約12K (梅子林路一段約為1.9K)

記錄時間:上斜-7'53  全程-51'38 (記錄保持者-sleung2002hk)

報名:跑手可於此貼留言或直接到沙田運動場集合出發,長跑網綠衣為記(如有的話)。

第2回特訓安排:
大家先於運動場集合,然後一齊慢跑到梅子林路口,等齊人再一齊衝上梅子林,到達閘口後再慢jog回到梅子林路口,等齊所有跑手後或再作小休後,然後一齊用各自極速跑回沙田運動場。
Cool Down + 沖身換衫後於21:45前完成訓練後往宵夜。

P.S. 如跑手想多吃一粒梅子(加強上斜訓練),可自行安排提早出發。

第2回參與跑手名單:

1. 圍圍 (只準宵夜)
2. slowrunner
3. cc (7:30)
4. Jrun2009
5. 小華 (tdc)
6. Cat (7:30到)
7. 大隻添跑手 (50%會來)
8. 火仔11 (早到)
9. 快活人
10. runrun (宵夜)
11. stanwong(tdc)
12. slack
13. 法蘭(tdc)

14. michaelyw
15. running-sue

斧山7劍:
16. Mill
17. -10C
18. Kin
19. Nchben
20. 田中會長

19.2 <SSP跑步特訓> ~ 由魔鬼教練主理
日期: 19/02/2009(星期四)
地點: SSP運動場
時間: 7:30pm,可以按情況早d去換衫熱身,到時跑住等
~~跑後沖涼宵夜吹水~~

出席者:
1. batbat (魔鬼教練)
2. 活活
3. 迪迪
4.法法  (TBC)
5. 華華 (TBC)
6. Steven
7. 恆恆

升級   100%

該用戶從未簽到

更新SSP街坊小隊活動:

21.2探訪流浪牛之家
各位:
我的素食的大學舊同學,會於2月21日探訪流浪牛之家.
我之前睇過新聞,話有人因為土地問題想迫走流浪牛之家,更有人沖入園地用刀割傷牛牛報復,而警方又唔理....(牛牛好慘...)
我當日會幫手,有興趣抽點時間幫助洋洋及牛牛的隊員,可以pm告知我.

詳情如下:
日期: 2月21日(星期六)
時間: 4pm-7pm
集合地點: 元朗恆香
探訪流浪牛之家大約至7-7:30pm, 活動後一起到元朗素食館吃晚飯

出席做義工者:
1. catcat
2. vv

轉貼我的同學講有關流浪牛之家的資料,如下:

剛過去的星期六(31/1/2009)我去了元朗大棠的流浪牛之家當義工. 一向都很喜歡牛的我最近在報章雜誌看到有關洋洋及她的100多隻牛的新聞, 特別是近日可憐的牛牛多次被襲令我更想去看個究竟.
那天當義工後很疲累, 但亦令我更加希望幫助洋洋及牛牛們. 很多香港人都認為牛是用來食用的, 對於這些牛及洋洋他們並不會多關心, 還可能覺得洋洋只是個浪費金錢及社會資源的瘋婦.  但當與牛接觸及相處後, 我敢肯定很多人都會對牛牛改觀. 牠們很有靈性, 比貓狗更甚!
希望在牛年的開始向大家介紹流浪牛之家. 我們可以找個星期六日一起去當義工, 然後到元朗的素食館(大力齋廚)吃晚飯!

22/2 山頭霸王行山訓練 ~ by joejoe

開爐煮食食物意見調查

由於我地個日會開爐煮食,身為山霸隊員既我會為大家預備一餐午餐,我會負責買及負重帶埋上山~
而家,想問下跟埋行山既隊員,中午山上想食d咩........

請將你想食既野寫低,我會盡量為大家預備(盡量咋下...)...." />" />

集合時間地點: 8:30am係鑽石山MTR上面嘅96R巴士總站排住隊等
***活及迪迪活會於9:30am係北潭涌巴士總站等***

路線: 經北潭涌, 石屋山, 獅地, 涌沙頂一帶
難道: 2粒星(joejoe定義)
內容: 野外定向,中午會落澗開爐煮麵食,山霸隊員(joejoe, catcat, kk, fung sir)會預備食物
裝備: 山霸隊員需要做負重訓練,而非山1霸隊員輕裝就ok啦

需帶用品:
1. 水要自備
2. 帶定勞工手套, 以備不時之需
3. 自備碗同筷子等開餐用品, 冇就要用手挪啦~

出席者:
1. joejoe
2. fung sir
3. kk
4. catcat
5. 活活
6. 活活的ching
7. 豹豹
8. 迪迪
9.圍圍
10. 比比
11. cc

食物建議: ~catcat負責買
1. 公仔麵
2. 辛辣面,壽桃牌担担面
3. 烏冬
4. 彩色雜豆及一些蔬菜
5. 菇類(仲會有一些送,不盡錄了~~)
6. 金龍牌火腿午餐肉
7. 罐頭腸
8. 柚子茶
9. 紅"祖"杞子茶

生果種類: ~活活及圍圍可幫手買
1. 梨 ~ 活活
2. 士多卑梨 ~豹豹
3. 提子 ~豹豹
4. "金" ~ catcat
5. 橙 ~ catcat

請有興趣參與的ching/ ctse在此留言啦!!

~~SSP街坊小隊簡介~~
1. 小隊自2008年10月份第一次開跑以來,承蒙各區funs踴躍支持及鼓勵,令本小隊每次的跑步均活動充滿著喜樂與歡笑
2. 我們希望各隊員除了自行跑步練習外,亦能抽空參與每星期的集體跑步,互相觀摩及鼓勵
3. 由於是平日晚上放工後練習,因此每次的跑步里數只會是大約10K左右,全部都是跑街路(因小妹覺得跑運動場很悶)
4. 跑步路線每次都會不同,小隊會在出發前集齊人後再修改路線,照顧不同隊員的意見,所以,SSP街坊小隊是no planning is our planning,我們會遷就各人能力,不會扔棄任何一個隊員
5. 我們認為運動大前堤應該是"友誼第一,比賽第二",跑步要跑得健康,同時跑得有樂趣亦是極之重要的,因此,每星期的聯跑活動後我們亦會宵夜聯誼,大家暢所欲言一番
6. 凡參與本小隊跑步者,均可獲賜給疊名一個,機會難得!!

警告及聲明
1. 此項聚會適合跑步初哥(10公里跑45-60分鐘), 身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
2. 本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
3. 活動不排除將於酷熱的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
4. 若約跑活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
5. 參加者的個人保險須自行負責。

升級   100%

該用戶從未簽到

~~緊急通知~~
有關""衝出香港之~醬油練跑團"":

而家confirm有15人,如下:

參加者:
1. vv (領隊1)
2. 活活(領隊2)
3. catcat
4. 菲菲
5. 豹豹
6. bonbon
7. apple(bonbon朋友)
8. batbat
9. 圍圍
10. tartar (tbc)
11. 法法
12. 華華
13. tell tell (terry ching)
14. 龍龍
15. 迪迪

各位多多支持la

升級   100%

該用戶從未簽到

2月8日渣打半馬白白+食飯+全馬打氣團

活動完成~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-4 13:43 發表
轉貼醬油團資料:

預算舉辦日期:兩日一夜(28/2及1/3)
budget: $400以內包導遊小費
截止報名日期:6/2,6pm前
擬參加者:
vv,catcat,活活,菲菲,bonbon,tartar,batbat,圍圍,迪迪....

今晚vv會再計下數同大家rep ...

NONONO...是11/2 前confirm ar~比多幾日大家諗下la...再者..我都未confirm 到ar~~

升級   100%

該用戶從未簽到

3.15 清幽石澗團 ~ by joejoe
日期: 3月15日(星期日)
路線: 元朗順風圍入丹桂杭,行完澗上紅水山(400m), 落神仙轍, 出楊家村(有時間嘅話可以沿黃棠石澗落楊家村, 仲好玩~~), 回元朗市.
難度: Level 1(行澗級別),
賣點:丹桂杭係一條幾清幽而又開揚嘅石澗

更多補充資料~ by joejoe
今次選行嘅丹桂坑係一條適合初行石澗朋友行嘅澗(Level 1), 較平較闊, 中途有大石塊要跨越, 但只屬低難度, 有興趣玩抱石(bouldering)的Ching/Ctse可大顯身手, 全程冇高崖險瀑, 沿澗旁仲有行山徑相隨, 行徑定行澗由你話事. 行完澗沿山路上紅水山(屬劣地性質, 較多沙石表面, 但近廿年當局已植樹作補救)落神仙轍(一個七十年代已經好出名嘅沖溝), 跟著再睇行程, 如果大家玩得high, 就可再選行黃棠石澗(一條有崖瀑(Level 2-2.5), 多些攀爬成份, 且景觀更美嘅澗) 落元朗, 或直接沿山徑出元朗食大餐都得

出席者:
1. joejoe (領導人)
2. catcat
3. 活活
4. 迪迪
5. 圍圍(tbc)

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-4 13:43 發表
    轉貼醬油團資料:

預算舉辦日期:兩日一夜(28/2及1/3)
    budget: $400以內包導遊小費
    截止報名日期:6/2,6pm前
    擬參加者:
    vv,catcat,活活,菲菲,bonbon,tartar,batbat,圍圍,迪迪....

今晚vv會再計下數同大家rep ...

CatCat,
    我無報醬油團, 係BonBon個朋友, 我都好想, 不過分司要埋數啦, 我又無申請回響證. 下次預埋我啦, 你哋玩得開心D啦.
    Tarry

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-4 13:47 發表
    2月14日浪漫情人齊活動

日期: 2月14日
    擬定詳情:
    plan a) 馬灣打羽毛球 + 攝影  
    plan b) 青衣運動場衝圈 + 打羽毛球
    負責人:圍圍/菲菲...(你地快d出details呀....呵呵...)

嘩, 咁多人一齊浪漫呀
    plan a) 的話建議2:30-4:30pm羽毛球, 之後可以馬灣漁村睇日落
    其實, plan a) 係想加埋夜賞青公的, 但15/2你哋join畢拿山跑要留力, 睇下邊個有興趣跑先算

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

分享一些心得給初跑渣打的 ching & ctes 們

SSP隊各隊員,

因為知道有隊員, 淨係睇SSP post, 唔睇其他, 所以將Wong sir, 一篇分享抄咗過黎, 希望Wong sir 唔好介意, 我希望你哋都細味內容, 由其我哋初哥, 更加要睇, 我哋加油, 仲有早幾日我又抄咗Saki既全老馬, 半老馬既水站哩數等資料, 你哋有無睇呀, 我覺好有用wor.
    Tarry

分享一些心得給初跑渣打的ching & ctse 們:

1./ 注意休息,這星期不應再跑了,只做一些輕鬆跑及熱身、拉   筋等。
    2./ 心情要放鬆,這可能是你哋第一個 10K, 半馬 或全馬,但一定不是最後一個,所以要用開心、興奮的心情去享受比賽的樂趣,不要只放眼在成績,先要完成,享受跑步過程的苦與樂,這樣心情下去跑,成績有時可能會有些驚喜。
    3./ 在比賽中,要集中精神,不要被無謂的事、人物影响,專注在自己的動作,步幅,速度等(不要太快)。
    4./ 第一次跑,可能被距離的長度而担心,自己能不能完成,建議先行定下幾個目標,例如
    半馬可先定在第一個拆回點(6k),第二個西隧入口(13k),第三個在灣仔運動場(19K),最后2k 衝入維園。全馬也一樣
    例如青馬大橋、汀九橋、西隧入口
    等等。將自己的注意力先放在第一目標,其他路程一於不理,完成第一目標便去集中注意力去完成第二目標,跟著到第三目標如此類推,這樣你會覺得跑得很輕鬆、心理負担較輕,不要看少這方法,很多國際一流馬拉松選手都係用此方法去減低自己的心理負担,所以你哋對長距離有所担心是正常的。
    5./ 不要走捷徑,很多跑手,不論新手或老手都有一些心態,看見那條路線較短便走那裹,本來係好正常,但係点解其他人唔走呢?這當然有其原因,可能路面有水漬,路面凹凸起幅,有雜物擺放等等,很多跑手貪快便走向那地方,這樣反而得益不多,而且影响自已正常跑步的動作及姿勢,因為在那地方走,可能要放慢一些,或要跳起、跨過一些什物,這樣自己的跑步動作不能連貫性,多少有些影响步速,如果經常這樣跑捷徑那能集中精神在自己的動作上,一定受影响的,所以不要貪少便宜,因少失大。
    6./ 中途必須要補水,可能沒有感到口渴也要喝一些,因為等到身體反應要喝水時已經遲,如果當天太熱用水淋頭也有幫助身體散熱。但不要狂飲水,因為飲水太多反而冲淡體內鹽份,容易引致抽筋。
    7./ 全馬選手有必要帶備補充體力食品,如power gel 等,最好先試清楚口味能否接受,有些好難食的。
    8./ 賽前先計劃一下自己應如前去跑,例如前半程的配速,後半程的配速等。初次跑手不應切定得太高,應以平常練習輕鬆的那一個速度便可以。
    9./ 注意呼吸,很多選手過了半程便開始呼吸調子出現混亂,或腹部痛這與鍛練不足或跑得過快有關,先微微調慢步伐,加强注意自己呼氣及吸氣用鼻及腹吸氣,用口呼氣,二吸一呼、二吸二呼或一吸二呼,按自己習慣或最舒服的一種便可以,堅持一回兒便沒事的。
    10./ 這項是建議西隧出口如何走法,這方法又是推行第 5 点
    不要走捷徑,西隧出口係一個 S形 先上斜向右再轉左,大部份跑手入西隧都係沿著右選邊跑,一直沿著右邊出西隧,這好正常因為近些,但問題係西隧出口係向內彎的,即向右邊斜下的,只係出口約200米有此情况,所以這段係最難走的一段,走完這段才出西隧仲有300米向上走,所以好多跑手要在此行,建議在快到西隧出口向上斜走時,不要貼近右選邊走,越近右越難走,走向中間,甚至中間白線向左,因白線厚起的,踏在上面不舒服的,沿著這路線走向出口,可能多走幾米,但係這裹舒服得多,唔信試一次就知,或者坐車經西隧時留意一下便明白。

祝大家開開心心地去享受跑步的苦與樂!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-4 13:47 發表
    2月14日浪漫情人齊活動

日期: 2月14日
    擬定詳情:
    plan a) 馬灣打羽毛球 + 攝影  
    plan b) 青衣運動場衝圈 + 打羽毛球
    負責人:圍圍/菲菲...(你地快d出details呀....呵呵...)

暫定出席者:
    1. 圍圍
    2. 菲菲 ...

我又唔識影相,我梗係揀 plan b啦。
    因為想預埋d返半日既 ching ctse可以參與,初步計劃14:00係青衣運動場集合,操衝圈熱身連cool down兩個鐘頭應該夠。
    跑完衫都唔使換行過去盈翠會所打羽毛球,打完波仲可以食埋晚飯。

至於 plan a既安排,要等菲菲回覆啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-4 14:08 發表

我又唔識影相,我梗係揀 plan b啦。
    因為想預埋d返半日既 ching ctse可以參與,初步計劃14:00係青衣運動場集合,操衝圈熱身運cool down兩個鐘頭應該夠。
    跑完衫都唔使換行過去盈翠會所打羽毛 ...

咁不如plan b啦, 下次多啲攝友先去馬灣

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-4 13:57 發表

嘩, 咁多人一齊浪漫呀hgjD115" />" />hj
    plan a) 的話建議2:30-4:30pm羽毛球, 之後可以馬灣漁村睇日落
    其實, plan a) 係想加埋夜賞青公的, 但15/2你哋join畢拿山跑要留力, 睇下邊個有興趣跑先算

菲菲:
    如果要跑我都冇問題,15/2主要係試路,都唔會點用力。

升級   100%

該用戶從未簽到

樓上:
    如果2月14日衝衝跑跑之浪漫情人齊活動用plan b....
    打羽毛球大約幾點開始...???

升級   100%

該用戶從未簽到

唔該晒tartar轉貼資料.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-4 14:21 發表
    樓上:
    如果2月14日衝衝跑跑之浪漫情人齊活動用plan b....
    打羽毛球大約幾點開始...???

可以book 17:00~19:00 唔係咁趕~
    如果人多可以book埋乒乓or壁球~

升級   52%

該用戶從未簽到

cat cat
    我朋友 apple 都去 醬油團

升級   0%

該用戶從未簽到

to : vv
    比小小 醬油跑團資料給你先
    住宿 : 祈福 ( 價錢 rmb$$200 -2 房 300元3 房 )
    車:  黃崗至祈福 約 rmb 6x
    練跑入場費 : rmb 90 令元
    你可跟依d 資料 再計劃哪個低d.

升級   0%

該用戶從未簽到

個醬油團都幾好咁woh! 又唔係貴!

琴晚見到你地真係好開心!

不過我個日好似要反工!睇下黎唔黎到啦!

我都幾想去,我都好耐無去旅行啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-2-4 14:02 發表
    SSP隊各隊員,

因為知道有隊員, 淨係睇SSP post, 唔睇其他, 所以將Wong sir, 一篇分享抄咗過黎, 希望Wong sir 唔好介意, 我希望你哋都細味內容, 由其我哋初哥, 更加要睇, 我哋加油, 仲有早 ...

Tarry 師姐,

謝謝你的轉載,很有用呢!