香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

幾時撞牆

關閉 [複製鏈接]

升級   76.32%

該用戶從未簽到

只係聽人講,
話比賽前兩個月內的每日平均里數再乘3,
即係最近兩個月每週要有100k先唔會撞牆。
+1 0
上一篇︰SSP街坊小隊(Part 7)下一篇︰籃田人報到!

升級   30.67%

該用戶從未簽到

咁我到最後一個月跑唔夠里數, 未撞緊牆

升級   93.4%

該用戶從未簽到

練過兩至三次30K, 另外做好些carbon loading, 要吃早餐, 就唔會撞牆. 不過我最近兩次跑全馬問題係作抽筋.所以不能跑快.

升級   30.67%

該用戶從未簽到

我11, 12 月跑過幾次30k, 希望可以keep 得住狀態.....聽日開始食多o的食多o的飯

升級   18.05%

開心
  • 簽到天數: 29 天

撞牆不屬於跑慢的人,厲害跑的精英也會撞牆。

當然有兩個最主要原因是哩數練不足,配速不當,除了這兩個其他原因可能是天氣熱,補給不足等。

一般上,我都以三十五為目標,不志在沖成績,跑得順沒有撞牆,跑出個人最佳,就當作紅利,若沒有,就抱著享受比賽的練習心情去,那撞牆的感覺或許不會這麼快來,穩穩上路。

大家一起加油!