香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

倡 平 等   視 障 跑 手 戰 10 公 里

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

記得舊年跑渣打時也碰見一名視障跑手,而且跑得也不錯呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟在其他的賽事都碰見一名男視障跑手

視障跑手值得敬佩 !!!!

長跑長友 ar

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

有關活動好值得提倡

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-5 15:47 發表
    在聯合國半馬遇上一領跑外藉跑手帶著一位男失明跑手, 聽到他們的其中一公里速度是4'52, 之後也就激發起自內心的戰鬥力. 視障跑手好好野! 加加油呀!" />" />" />

係呀係呀 ~ 瘋兄講番我記得了 ~

升級   30.33%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-5 15:47 發表
    在聯合國半馬遇上一領跑外藉跑手帶著一位男失明跑手, 聽到他們的其中一公里速度是4'52, 之後也就激發起自內心的戰鬥力. 視障跑手好好野! 加加油呀!" />" />" />

風_ _, 你在沙田無撞見過果位男視障跑手嗎?
    我撞見佢地幾次了, 無人/物阻擋的直路, or梅子林路佢地跑得好快好合拍的
    次次都唔同人領佢跑, 好敬佩領跑果位的耐性及愛心...有顆像天使般美麗的心...

升級   0%

該用戶從未簽到

當日比賽發生左一件小事~~
    當日初中段一直同呢位視障跑手差不多pacing,拍住跑~~
    去到青馬橋其中一個水站,我就靠右慢跑攞水~~
    攞完水一路飲,但未cut 番出黎,我都識得晌水站唔好太大動作轉速或轉向,好易影響到人~~
    突然呢對拍檔高速晌左邊cut 埋黎,果位外籍領跑員晌度大叫,係叫到拆晒果隻,我聽唔到佢叫乜,但我第一時間既意識係我阻住佢地~~
    我即刻收慢到幾乎停低,禮貌上同佢地講左幾句sorry~~
    我都唔肯定呢位領跑員係咪喝我,不過真係好惡下,就算係同佢partner 講野都唔駛咁惡,如果真係喝我既話,我當時向前跑緊無動作,無主動去阻到佢,如果佢因為帶住視障跑手跑而要我停低讓佢,我覺得反而對呢位跑手唔尊重,大家同一條跑道,同一個比賽,上文頭幾個字係"倡平等",唔知我咁既想法o岩唔o岩呢~~

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 貓仔欣 於 2009-2-5 20:46 發表

風_ _, 你在沙田無撞見過果位男視障跑手嗎?
    我撞見佢地幾次了, 無人/物阻擋的直路, or梅子林路佢地跑得好快好合拍的
    次次都唔同人領佢跑, 好敬佩領跑果位的耐性及愛心...有顆像天使般美麗的心...

無記錯逢星期三佢地會係沙田運動場練習