香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

脂肪測試

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我尋日經過FANCL走左入去做個脂肪測試, CHECK到我的脂肪比例為13.8%. 據它說普遍男士脂肪比例應在14-17%之間. 我的脂肪比例叫偏低. 如果假設測試結果準確, 以我現時體重為166磅計算, 脂肪重量是166X13.8%= 22.9磅. 此外, 我的標準BMI 體重應是140磅. 就算我把所有脂肪減掉(基本上沒可能), 我的體重仍有143磅. 那麼, 多出來的重量可以怎樣減???
+1 0
上一篇︰馬拉松禮儀 - 大家可有甚麼建議下一篇︰昨天經過屯門允記,貨品七折

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-2-5 11:30 發表
我尋日經過FANCL走左入去做個脂肪測試, CHECK到我的脂肪比例為13.8%. 據它說普遍男士脂肪比例應在14-17%之間. 我的脂肪比例叫偏低. 如果假設測試結果準確, 以我現時體重為166磅計算, 脂肪重量是166X13.8%= 22.9磅. 此 ...

高寶兄
唔駛睇bmi太重要.....
因為bmi無計算骨架既影響.....大骨架自然會重一d

其實減肥最重要都係講恆心.....
我地做跑友會容易一d
跑到3至4日,每次跑到一個鐘以上
飲食適當...你想肥都難

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-2-5 14:46 發表

高寶兄

我地做跑友會容易一d

X2

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-2-5 14:46 發表

高寶兄

我地做跑友會容易一d

但我個醫生成日話, 你又唔係運動員,大隻佬, 無理由離BMI (22)的標準咁遠. 所以到呢刻佢都覺得我可以再減. LET'S WHAT HAPPEN LATER LA!!!

升級   7.89%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-2-5 11:30 發表
我尋日經過FANCL走左入去做個脂肪測試, CHECK到我的脂肪比例為13.8%. 據它說普遍男士脂肪比例應在14-17%之間. 我的脂肪比例叫偏低. 如果假設測試結果準確, 以我現時體重為166磅計算, 脂肪重量是166X13.8%= 22.9磅. 此 ...

Ching, 是否超重, 要看其他指標, 如年齡,身高,體重,呎吋,脂肪率,平時飲食......., 非單看BMI

FANCL 買美容產品那一間? 點Test? 據它說普遍男士脂肪比例應在14-17%之間 , 咁我從專業人士理解咪錯? 乜唔係14-23%

其實減肥要有一全面性評估, 才能對症下藥, 有機會再談