香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE

花子阿DEE跑世界~~

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝叮噹ctse Kc ching,大家一齊努力,一齊達標~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-6 12:34 發表

THX 奧斯卡師兄~~" />" />

我地跑開山,因為時間長,平路都係jog 下,會去到6-7min 1K,留番D 力上山,所以速度相對無專心練跑咁快,加上之前兩年都係過左毅行之後就放鬆晒,結果過左兩年慘痛既全馬~~jklkjljklj ...

我今年第一次毅行~~28h30mins= =今年有機做支援隊
    哈~~~我都like玩山架~~長跑網跑山隊我都有興趣~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-7 11:41 發表

我今年第一次毅行~~28h30mins= =今年有機做支援隊

不如今年組軍啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-7 11:41 發表

梁兄有無興趣組長跑網隊玩苗圃??5:30-5:45應該有機會爭三甲,要晌網入面搵四位有能力既跑手應該唔難~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-7 11:48 發表

不如今年組軍啦~

我可能陪操同support~~

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜Dee師兄sub4成功!

Dee師好強,賽前一星期操完長課仲有氣力衝擊sub4,小弟真係好佩服~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-8 22:09 發表

Dee師好強,賽前一星期操完長課仲有氣力衝擊sub4,小弟真係好佩服~

Dee 兄,
    真係勁呀!

恭喜晒!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-7 11:49 發表

梁兄有無興趣組長跑網隊玩苗圃??5:30-5:45應該有機會爭三甲,要晌網入面搵四位有能力既跑手應該唔難~~" />" />

報名費貴唔貴~~~不如我都係做支援啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-8 22:09 發表

今年操練同事前準備都唔錯,係過年病一病打亂少少,不過都有意外收獲就係體重keep 得好好~~
    可惜馬王師兄今年咁多意外,唔可以同小弟拍住上,不過馬王都表現出色,我見你去到半馬時間應該唔係幾好,不過後勁凌厲,雖然去唔到目標但都PB,應該都收貨啦~~
    馬王師兄都繼續努力,長跑長有!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-2-8 22:21 發表

Dee 兄,
    真係勁呀!

恭喜晒!

我晌三號幹線見到法蘭師兄~~
    今年準備OK,過程都算順利,成績自己好滿意呀,多謝師兄!!

升級   20.35%

該用戶從未簽到

花子···今天看到你很型哦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-8 22:57 發表

報名費貴唔貴~~~不如我都係做支援啦

一人大約1K~~

苗圃唔駛點支援,梁兄咁快唔玩有D 可惜呀,如果驚搵唔o岩腳都可以玩個人,苗圃行動係個好好既慈善機構,我自己都好支持~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-2-9 00:15 發表
    花子···今天看到你很型哦" />" />

見到咁多位ching ctse 打氣,人都精神D 啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

DEE兄,見你平時操開鄧記-荃灣來回,就知又係勁人一個,
    3:51:58 PB,厲害厲害!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-9 00:11 發表

今年操練同事前準備都唔錯,係過年病一病打亂少少,不過都有意外收獲就係體重keep 得好好~~hgjD115" />" />hj
    可惜馬王師兄今年咁多意外,唔可以同小弟拍住上,不過馬王都表現出色,我見你去到半馬時間應該唔係幾好,不過 ...

小弟會聽Dee兄話,今年夏天會keep住操練,希望明年全馬會跑得更好

來年大家齊齊努力,向勁人目標進發!

升級   66.4%

該用戶從未簽到

~恭喜dee兄跑出好成績~
    出年嚟過sub 3'30!

升級   0%

該用戶從未簽到

今年準備比較充足,完成時間3:51:58,成績比賽滿意~~

小弟目標SUB-4,last 幾星期都做到70k/week,又有做少少速度訓練,加埋CCM 比賽御賽於操效果良好,狀態慢慢提升,信心越來越大~~

過年前黎一個晴天霹靂,背痛加重感冒,乜都停晒,最橙係完全破壞晒我既最後部署,初三最後長課唔能夠如期~~
    好在初四五開始好轉,課last 長課結果都可以初六走,不過就要放棄左2月1個比賽...

賽前四日last 練多15km,最後三日唔郁,淨係拉筋,食好多碳,訓得都幾好,每晚都有七個鐘~~

比賽前一晚2230上床,5min訓著,比賽日0445起身~~

飲1大杯水,食左4塊白麵包+少少芝士醬同煉奶,幾乎所有比賽都係咁上下早餐,去廁所都好暢順,皆因最後幾日好刻意食好多水果同菜~~

之前兩日已經執左大部份行李,但左搞右搞都要0555至出門...

約左公司隊友一齊坐港鐵去,傾下傾下好快就到左tst~~

去到第一時間同隊友分左手,去拉跑網ching ctse~~

裝好身,食左粒豬古力就熱下身,拉下筋咁~~

寄完行李想去番搵隊友熱身但走晒lu,所以自己熱~~

熱得唔係好多,但已經流晒汗,已經足夠,飲多杯仔水就去左起點~~

074X已經去起點,都要排好後...

同Kopo 師兄企埋一齊,吹左陣水好快就起步啦~~

差不多成分鐘至去到起點...

賽前預計分段: 10km-00:52 / HM-01:50 / 30km-02:40 / FM-03:50-04:00

一起步,最憎渣馬呢樣野,好似行花市咁,要左捐右捐~~

差不多2k 至拉散d 人,頭2k 都keep 到約5min1k~~

不過開始感覺熱身唔係幾夠,小腿前面兩條肌肉好酸...

上到3號幹線見到半馬回程,特登走埋少少睇下見唔見到ching ctse 或者朋友,其實係想分散下自己注意力,等對腳無咁yuen~~

一路keep 住約5min,沿途有位紅色衫師兄叫完我就大家差不多速度,我就利用左ching 既速度做測速 (sorry 呀師兄,雖然CCM 已經見過面傾過計,但都係唔記得師兄個名,見字速相認...)

10K 51min,好接近target~~

跟住對腳開始跑順左,無咩酸既感覺,就大步大步跑,keep 住5min唔駛1K,半馬1:43,比預期快成7min,感覺亦好好,當時信心爆燈,心想做個好成績,想做3:45 甚至更快~~

沿途見到好多位ching ctse,大家相互鼓勵,令自己感覺非常好,可以好投入比賽~~

去到23km,問題黎左...

右邊上5寸下5寸見痛,初時仲頂得住,去到就回程入長青想試下加速,加速後有幾下劇痛,要即刻收慢,當時個腦海就突然跳左部雙層城巴出黎...

好在之前比預計快左7min,原本21-30km 既pacing 係5.5min,我就嘗試調較到去接近6min,一路都痛住,但最緊要係無劇痛,6min 既pacing 唔駛點發力衝,我盡量讓對腳輕鬆,係就係慢左d,不過一路都keep 到無惡化,捱到30k 總算仲晌範圍入面,2:37~~

收工,待續...

升級   0%

該用戶從未簽到

...一過30km就攞左包最後仙藥--奔肌出黎,邊行邊捽右小腿,左大腿後面都少少扯住,都捽左幾野,拉左幾下筋就繼續,跑得郁既話時間就慳得就慳~~

雖然仲有1:23 跑12km,如果精精神神就好輕鬆,又想起上年last 12km用左1:40,個心寒一寒,又極力去做6min 1km,做到1k 得1k,儘量去做~~

除左西隧上斜果2k 做6分幾之外,其餘都做到約6min 1k,個心就越來越緊張,去到38km 大約3:28,仲有32min 要做4km,只要跑得郁就應該無問題,只係怕腳痛到突然跑唔郁,個心都未定呀~~

仲有3k度(都唔知有無記錯距離)就有一位ching 打氣,諗起終點前有好多ching ctse 同我地全馬跑手打氣,真係一種力量,見到有人去到果D 位都頂唔住要行,個心就諗如果佢地係跑網既人就一定唔會晌呢度行~~

跟住見到Ken ching,又再醒一醒~~

轉埋彎上天橋仔,有個41km 牌,即係仲有1.2km,仲有15min,行都行番到去啦馬!抽筋都單腳跳番去啦馬,心情就輕鬆晒,對腳都好似唔痛咁(其實好痛)~~

見到第一班ching ctse,感動,激動,衝動,真係唔知點形容,好開心,我舉起4隻手指,sub 4成功在望啦,走左埋去同大家擊掌,幫公司比賽時都有好多啦啦隊支持,都好感動,但感覺真係大不同...果種投入感真係大家都feel 到架~~

轉頭仲有驚喜仲有兩位ching 既大cam 同另一組ching ctse,由第一位獨行ching 影相去到終點,真係高潮跌起,好睇過正場賀歲片~~

過終點,3:51:58,好開心,差不多等於爭標份子攞獎既心情呀~~

今次達到自己既目標,都幾辛苦,除左自己本身好多事忙仲要抽時間練之外,安排訓練,改進技術同事前準備都落左d 功夫,多得自己公司隊友指點同上左長跑網同各位ching ctse 交流,晌呢度都真係學到好多野,同得到大家互相支持鼓勵,好在12月決定登記,如果唔係都未必做到自己滿意成績~~

總結呢次達標,有d 野覺得做得幾好~~

-最後幾個星期每星期有70km 訓練,如果想做好成績應該要做80-100,但70勉強可以.

-做左少少衝刺訓練,衝圈,索K,衝斜路,係做得唔係好夠,不過以前操山為主從來無做過,做幾次已經感覺到有D 成效,希望今年多做D.

-體重不嬲都好重視,今年一路keep 得ok,但年年臨過年就算唔重都減唔到,因為太多派對,今年病左,因禍得福,輕左約2磅.

-最後幾日食野以碳水化合物為主,之前玩毅行苗圃都做到真係幾有用,今次食得仲多,好耐未食過神枱咁滿既飯.

-休息都做得幾好,三四日都做到至少7小時睡眠,呢樣野一兩一定做唔到,要成個星期前開始較時間.

-比賽日水份o岩o岩好,全個比賽都無唔夠水既感覺,比賽前去完全程都唔駛去,o岩o岩好,呢樣真係無得學,人人體質唔同,要自己調較,今次終於調較得最好.

-隊友提點,power gel 唔好太遲食,如果唔係吸收唔切,我10K,半馬,30K 各一包,效果幾好.

尋日真係好開心,希望晌呢度繼續同大家交流,向大家多多學習,努力改進,今年大家都做好D 成績,各位長跑長友都長跑長有!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-2-9 17:14 發表
    DEE兄,見你平時操開鄧記-荃灣來回,就知又係勁人一個,
    3:51:58 PB,厲害厲害!

勁人...前面太多啦,對手都係自己,今次開心係贏左自己~~
    平師兄都係第一次跑全馬o者,成績好過我第一次好多啦,邊個勁D 好難講,大家一齊努力,繼續進步啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-9 17:14 發表

小弟會聽Dee兄話,今年夏天會keep住操練,希望明年全馬會跑得更好

來年大家齊齊努力,向勁人目標進發!hgj091" />" />hj

好呀,夏天操又有另一番樂趣,今年一齊熱操~~
    全馬我出年應該唔玩啦,已經玩左3年,年紀大要再做成績好辛苦,黎緊想玩8K-半馬做好D 成績,不過唔排除第日又會再玩番全馬既~~
    希望今年多D 機會一齊練啦,其實速度我同你仲有距離,今年其中一個目標係索K 追到你~~
    齊齊努力,今年就做到個目標去~~