香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE

花子阿DEE跑世界~~

升級   0%

該用戶從未簽到

THX 細明哥,至少停一年全馬啦,細明哥有無考慮出年轉戰全馬呢?如果係出年角色掉轉,我會晌終點前幫細明哥加油~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝Dee兄的分享,對小弟明年備戰全馬很有幫助!

見你今年的備戰功夫比往年真係好得多,賽前已預計得到你今次一定會收到進步証書,果然你的努力沒有白費的~

小弟好開心見証到你在長跑路上的其中一個高峰~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-2-9 23:42 發表
嘩!乜你半馬咁快ge,1:43 ﹖仲快過我﹖乜你唔係係我後面ge咩﹖" />" />
覆返之前個問題,我其實好少玩山,一年一次起,兩次止。行樓梯會多少少!" />" />

小弟無禁錶,我都諗左一陣...半馬時應該只係差奧斯卡兄1-2min,咁ching 係幾多呢??

升級   53.45%

該用戶從未簽到

dee ching 見到你番緊黎時既4隻手指, 真係登你開心, 今年賽前你又係感冒, 但最後仍然keep 到心理同身體上既好狀態出戰, 真係抵你成功達標

出年唔玩全馬啦?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-2-9 23:42 發表
嘩!乜你半馬咁快ge,1:43 ﹖仲快過我﹖乜你唔係係我後面ge咩﹖" />" />
覆返之前個問題,我其實好少玩山,一年一次起,兩次止。行樓梯會多少少!" />" />

仲有奧斯卡師兄今年有無興趣組隊跑山~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-9 23:26 發表
...一過30km就攞左包最後仙藥--奔肌出黎,邊行邊捽右小腿,左大腿後面都少少扯住,都捽左幾野,拉左幾下筋就繼續,跑得郁既話時間就慳得就慳~~

雖然仲有1:23 跑12km,如果精精神神就好輕鬆,又想起上年last 12km用 ...

花子 ching:
睇完你既比賽分享,就了解到自己唔少不足既地方,希望來緊會有多D機會大家一齊跑,跟你學下野。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-9 23:44 發表
多謝Dee兄的分享,對小弟明年備戰全馬很有幫助!

見你今年的備戰功夫比往年真係好得多,賽前已預計得到你今次一定會收到進步証書,果然你的努力沒有白費的~" />" />fvhfgj

小弟好開心見証到你在長跑路上的其中一 ...

最後果幾點唔稱得上咩心得,係覺得做得幾好,希望對同我能力差不多而成績又未夠理想既師兄有幫助,亦希望各位俾d 意見~~
有進步証書架咩?咩資格架?我差不多快左1hr 喎~~
大家今年長跑路上都經過左一個階段,今年大家一齊突破~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-9 23:54 發表
dee ching 見到你番緊黎時既4隻手指, 真係登你開心, 今年賽前你又係感冒, 但最後仍然keep 到心理同身體上既好狀態出戰, 真係抵你成功達標

出年唔玩全馬啦?

我舉起四隻手指時真係好high 呀,唔係咩好成績,係好似贏左一個好漫長既遊戲咁,我知道各位ching ctse 都係跑手,一定領會到我當時既喜悅,所以同大家分享下~~
妳同馬王都係睇住我開始玩長跑,呢幾個月仲多埋跑網既ching ctse 一齊努力,大家都不斷進步同越玩越有趣,大家繼續交流,一定越玩越好!
九成九唔玩全馬住,今年會另一種玩法,希望玩8k 至半馬做好d 成績,長跑唔一定死姑姑,都有好多玩法~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-9 23:37 發表

好呀,夏天操又有另一番樂趣,今年一齊熱操~~" />" />hiuijhkj
    全馬我出年應該唔玩啦,已經玩左3年,年紀大要再做成績好辛苦,黎緊想玩8K-半馬做好D 成績,不過唔排除第日又會再玩番全馬既~~" />" />
    希望今年多D 機 ...

恭喜呀dee  pb  我都成日話玩完呢次就唔玩,結果...咪右忍唔住手!始終覺得叫得做馬拉虫就係42.195k先有意思 law!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-10 00:04 發表

花子 ching:
    睇完你既比賽分享,就了解到自己唔少不足既地方,希望來緊會有多D機會大家一齊跑,跟你學下野。

大圍師兄其實大家能力差不多,今次小弟可能做得好d,今年一定大把機會一齊跑,互相交流呀~~
    腳傷小弟都試過唔少呀,大圍兄要快D 處理好傷勢,大家多D 提出黎討論就互相都學到野~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-2-10 00:18 發表

恭喜呀dee  pb  我都成日話玩完呢次就唔玩,結果...咪右忍唔住手!始終覺得叫得做馬拉虫就係42.195k先有意思 law!

THX前進師兄~~
    前進係小弟第一位接觸既跑網快腳...師兄講得好o岩...之前好多比賽小弟都係講左唔玩又玩,我同意全馬係最有意思既長跑比賽,所以我講九成九~~
    不過我唔係唔玩,想至少抖一年o者,可能只係一個過程,小弟平日好多野忙,今年全馬sub4+pb 已經好吃力下,出年如果目標sub 3:30又覺得意義唔係好大,sub3 又幾乎沒可能,所以想試下跑短做成績,做得好至再考慮再戰全馬~~

升級   0%

難過

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-9 23:39 發表
    THX 細明哥,至少停一年全馬啦,細明哥有無考慮出年轉戰全馬呢?如果係出年角色掉轉,我會晌終點前幫細明哥加油~~

細明已經表態明年可能跑全馬, 花子如果轉跑半馬, 明年咪真係角色互換, 你可以試下企係街兩三粒鐘, 又跳 又叫 又吹雞 , 伸長頸同腰迎按一個又一個全馬友番的滋味囉!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-10 00:33 發表

細明已經表態明年可能跑全馬, 花子如果轉跑半馬, 明年咪真係角色互換, 你可以試下企係街兩三粒鐘, 又跳 又叫" />" /> 又吹雞 , 伸長頸同腰迎按一個又一個全馬友番的滋味囉!D104hjh ...

講真架,出年真係想試下,今年咁成功,出年啦啦隊一定更疊馬!!

升級   0%

難過

睇完花子個全馬報告先知你sub4係經過咁辛苦! 抽筋都可以堅持跑畢全程, 能夠sub4真係唔簡單, 勁!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-10 00:20 發表

大圍師兄其實大家能力差不多,今次小弟可能做得好d,今年一定大把機會一齊跑,互相交流呀~~" />" />" />" />
    腳傷小弟都試過唔少呀,大圍兄要快D 處理好傷勢,大家多D 提出黎討論就互相都學到野~~" />" />" />" />

花子 ching:
    講得冇錯呀,啱啱有朋友SEND咗呢條關於腳傷既LINK比我: http://www.hkpe.net/hkpe/cityu/06injuries.pdf
    雖然我已經BOOK咗星期三去睇醫生,但係睇完篇野我自己都有8成SURE今次腳傷只係"膝關節外側痛( Lateral Knee Pain,亦稱作 Runners’ Knee)",入面提到既徵狀同我既情況一模一樣,成因亦同米拿ching提到既不謀而合,好彩呢個傷睇來只係普通既運動創傷,只要適當既休養同治療,好快可快復原。
    P.S. 當然我星期三仍然會照原定計劃去見EC啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

仲以為你下年會繼續玩全馬添...
    咁下年一齊玩半馬,玩完後再為全馬參加者加油吶喊...
    yeah~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

我想3月1/15整個~毅行行山試玩團~dee兄有冇路線好提議

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-10 00:38 發表
    睇完花子個全馬報告先知你sub4係經過咁辛苦! 抽筋都可以堅持跑畢全程, 能夠sub4真係唔簡單, 勁!

對D勁人黎講sub4 當然濕濕碎,但自己都付出左唔少努力至做到,對手就係自己,贏到呢個遊戲真係好開心~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-10 01:00 發表

花子 ching:
    講得冇錯呀,啱啱有朋友SEND咗呢條關於腳傷既LINK比我: http://www.hkpe.net/hkpe/cityu/06injuries.pdf
    雖然我已經BOOK咗星期三去睇醫生,但係睇完篇野我自己都有8成SURE今 ...

條link 好正呀~~

如果個徵狀肯定係呢個,我都覺得無咩大問題,我同好多朋友都試過,我仲幾嚴重下添~~

05年初初跑山,成對腳肌肉唔夠,第一次玩苗圃就出左事,跑左差不多一半就係膝外側痛,落山劇痛,因為第一次玩堅持要完成,就痛到面容扭曲咁完成~~

之後果幾日行平路都痛,落樓梯直情落唔到,當年10月傷,11月要玩我第一次毅行者,又無後備,所以就即刻去睇骨科~~

醫生話唔駛照,佢左扭右扭,話唔係好嚴重(痛到流眼淚咁滯喎),我問醫生仲可唔可以玩一個月後既毅行者,佢問:"你係咪好想玩?" 我:"係呀." 醫生:"咁死竟死啦!!"

醫生建議我要灰復就日日敷冰,一日敷幾次,每次幾個字,我開工晌office 都cool 住包冰~~

訓練就唔好跑住,最好踩單車,行路同游水~~

結果一個月後都未好番,毅行100km 就大部份時間紮住行,勉強克成左~~

之後繼續敷冰,捽下化學野,就慢慢好轉,初時練番跑就用全包護膝包住,之後一年都少少反覆,一練得多就痛,之後每逢長課都包護滕,就越來越好啦~~

毅行時有位物理治療師同我睇完話要保護滕頭就要練好大腿肌肉,佢教我紮馬,我無咩跟佢做,不過之後幾年成日操山,大腿加強左,呢一兩年好少痛~~

小弟建議:
    -多敷冰/捽野
    -游水/踩單車
    -復操用全包護膝(唔好用膝帶)
    -暫時停止跑落斜,直至好得八八九九