香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE

花子阿DEE跑世界~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-2-12 23:08 發表
聽人講係咪要練行夜山呀 ?
小弟 5 年來都未行過山 , 唔知從何入手 ,
有無 d blog or website 可以入去睇下
一個初學者要先買乜裝備, etc....

行山一定要有隊好的行山鞋、行山棍、建議著快汗衫 + 輕便長褲...
可以買個水袋裝水飲...
要有防曬用品、建議戴帽及帶備手套....
行夜山當然要有頭燈啦....
一定要帶地圖及指南針...

如有錯漏,請作跟進...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-2-12 23:08 發表

原帖由 cookie97 於 2009-2-12 23:21 發表

行山一定要有隊好的行山鞋、行山棍、建議著快汗衫 + 輕便長褲...
可以買個水袋裝水飲...
要有防曬用品、建議戴帽及帶備手套....
行夜山當然要有頭燈啦....
一定要帶地圖及指南針...

如有錯漏,請作跟進.. ...

夜山其實無咩特別,一般一個頭燈或者電筒都已經足夠照明,夜山都可以照跑架,D 人話操夜山主要係練"捱眼訓",我覺得練一兩課就夠~~

小弟幾年前同朋友行山,其中幾位係新人,就寫左下面既野,可以參考下,不過我都只係行/跑山比較多,唔係專家,參考下好啦~~

1. 衣著
i, 褲 - 最好鬆身長褲,唔好著牛仔褲或緊身褲,會阻礙活動.
如果唔怕蚊咬短褲更好.

ii, 衫 - 短袖TEE,要吸汗好,最好多帶一件活動完畢後替換.
- 保暖衣如風褸/衛衣,山上溫差大,小心保暖.
- 要選擇淺色衫,容易散熱,同埋容易俾其他人見到.

iii, 鞋 - 行山鞋比較好,唔係太崎嶇著跑鞋亦都足夠,薄底鞋,布鞋,拖鞋都不適宜,因為長時間步行如果腳底卸力唔夠好易傷關節,嚴重者可能無法行走.
- 唔好太緊,行山鬆身鞋比較好.

iv, 襪 - 越厚越好,著兩對都無妨
- 緊少少都唔緊要,行起上黎更舒服,緊記襪緊鞋鬆.

2. 其他裝備

i, 一定要帶背囊,背囊平行最好,除非比賽有補給唔駛帶咁多野至可以用腰袋,斜孭袋果D絕對唔好用,會浪費好多氣力.

ii, 防晒 - 帽/太陽鏡/太陽油,視乎自己情況.

iii, 行山杖 - 上山用行山杖可以節省氣力,亦可防衛,山上有機會遇到ii同野生動物如馬騮,野狗,蛇,牛,行山杖可以幫忙保護自己.

iv, 毛巾 - 抹身,抹面及其他用途.

v, 雨具 - 如果可以既話帶定遮或者輕便雨褸,雖然聽日落雨機會唔大,晌山上落雨無雨具好呢 he~~

vi, 蚊怕水 - 視乎個人需要

vii, 照明 - 日行或夜行都應該帶備照明工具,晚間固然必須,日間都有機會用得著,而且就算預計只係日間行程都有可能因為種種原因延誤到天黑.

viii, 水 - 清涼天氣一般 1lit/10km 已經足夠,夏天至少 1.5lit/10km. 最好用水壺,一來環保,二來即棄膠樽相對大機會因為擠壓或者溫度轉變而漏水. 水袋更佳.

ix, 食物 - 帶備少量食物,如水果,餅乾,麵包,朱古力,以備不時之需.

3. 注意事項

i, 身體不適,食藥期間最好唔好去.

ii, 跟大隊,唔好離開大隊大遠.

iii, 發覺自己走失/迷途,企晌原位等待救援,如果我懷疑有人走失會去主動尋找,亂搵路線有可能越走越遠.

iv, 遇到野生動物保持冷靜,一般野生動物都唔會主動襲擊人,儘量避免眼神接觸,唔好挑釁佢地或者玩D動物BB,如非必要唔好用武力對付.

升級   7.67%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-12 10:22 發表

無錯,中意長跑其中一個原因係長跑比較少幸運成份,唔會因為好彩而得到好成績,每快一分鐘都要好多汗水同心機~~" />" />

咁幻象兄成績點呀?多D post 出黎大家分享交流下丫馬~~" />" />

同意, 跑步唔同其他運動, 無得出術, 無得做戲呃人, 成績完全同練習多少掛勾
小弟首次出擊半馬, 成績比預期好, 以為自己要用2:30, 點知在中途老抽情況下可以勉強做到sub 2 (1:59), 心滿意足啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 最強幻像 於 2009-2-12 23:36 發表

同意, 跑步唔同其他運動, 無得出術, 無得做戲呃人, 成績完全同練習多少掛勾
小弟首次出擊半馬, 成績比預期好, 以為自己要用2:30, 點知在中途老抽情況下可以勉強做到sub 2 (1:59), 心滿意足啦.hgj088" />" />hj

第一次玩做到1:59 好好啦,仲要比自己目標快咁多,真係幸福~~

希望以後多d 見到你啦同事~~

升級   0%

該用戶從未簽到

12/2 15km 1hr44min

新賽季又開始啦,今日擇吉開操~~
hae 跑15km,接近個人最慢時間,呢個路程自己操練既最佳時間係1:10,不過今日係灰復跑,操左咁耐終於可以享受下緩步跑既樂趣,感覺良好~~

升級   0%

該用戶從未簽到

仲有我好少上網搵跑山既資料,因為好多時都係靠同跑開山既朋友傾計交流學野,所以無呢方面既資料,sorry...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-13 00:07 發表

hae 跑15km,接近個人最慢時間,呢個路程自己操練既最佳時間係1:10,不過今日係灰復跑,操左咁耐終於可以享受下緩步跑既樂趣,感覺良好~~hgj091" />" /> ...

花子兄:
暫時我只可以係你文字上感受你當時愉快既心情,祝開操大吉,長跑長有。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-13 00:07 發表

hae 跑15km,接近個人最慢時間,呢個路程自己操練既最佳時間係1:10,不過今日係灰復跑,操左咁耐終於可以享受下緩步跑既樂趣,感覺良好~~hgj091" />" /> ...

Dee 兄都好快復操喎...
慢慢練,剛跑完全馬應用多d時間作recovery呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-13 00:37 發表

花子兄:
暫時我只可以係你文字上感受你當時愉快既心情,祝開操大吉,長跑長有。

thx,大圍兄好好休息下,小傷也是福,大家差不多腳,好番可以一齊練~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-13 00:46 發表

Dee 兄都好快復操喎...
慢慢練,剛跑完全馬應用多d時間作recovery呀...

知道~~
果日比賽都少少傷,係右前小腿較低位置,尋晚順便試下有無問題,開頭跑都少少痛,跑順左又無咩,尋晚想敷下冰,後尾懶得滯無敷到,今晚要敷~~
我都好錫自己對腳,尋晚係都唔加速,達到預期效果~~
呢兩日都抖下,星期日同ching ctse 上畢拉山~~

升級   7.67%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-13 09:55 發表

知道~~
果日比賽都少少傷,係右前小腿較低位置,尋晚順便試下有無問題,開頭跑都少少痛,跑順左又無咩,尋晚想敷下冰,後尾懶得滯無敷到,今晚要敷~~
我都好錫自己對腳,尋晚係都唔加速,達到 ...

花子兄, 你跑完全馬咁快就開操, 顯得小弟好懶添!等我都聽日都整番個回復10k, 費事有籍口偷懶!

升級   92.05%

開心
  • 簽到天數: 12 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-9 17:57 發表
    今年準備比較充足,完成時間3:51:58,成績比賽滿意~~" />" />

一路keep 住約5min,沿途有位紅色衫師兄叫完我就大家差不多速度,我就利用左ching 既速度做測速 (sorry 呀師兄,雖然CCM 已經見過面傾過計,但都係唔記得師兄個名,見字速相認...)

過年前黎一個晴天 ...

花子師兄, 恭喜你成功PB!
    小弟就是那個"紅衣人"了.  很抱歉現在才看到你的"尋人廣告"出來相認.
    很高興渣打當天能與你以差不多的速度走了一大段路, 特別在走到長青隧道時大家可以傾幾句, 互相支持一下. 其實我也是以你的跑速做pacing 的
    師兄明年好像不會參加全馬, 我明年也應該不會報全馬了, 希望日後有機會再在同一賽道上互相打氣!
    長跑長友!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 最強幻像 於 2009-2-14 13:29 發表

花子兄, 你跑完全馬咁快就開操, 顯得小弟好懶添!等我都聽日都整番個回復10k, 費事有籍口偷懶!

幻象兄跑左未~~

長跑係一年到晚要做既事,唔好偷懶呀,幻象兄加油,好快可能挑戰全馬~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Harvey 於 2009-2-15 08:41 發表

花子師兄, 恭喜你成功PB!
    小弟就是那個"紅衣人"了.  很抱歉現在才看到你的"尋人廣告"出來相認.
    很高興渣打當天能與你以差不多的速度走了一大段路, 特別在走到長青隧道時大家可以傾幾句, 互相支持一下. 其實我也 ...

THX Harvey 師兄,真係好開心,開心左好多日~~
    都恭喜ching PB~~
    係呢,點解果日唔著網衫既?
    我真係唔好意思...師兄之前介紹過又唔記得~~
    ching 均速做得好好呀,小弟就時快時慢,10k-HM 做快左,唔知係咪呢個原因搞到約23K 時前小腿好痛,之後要加到6min 1K,所以最終時間同師兄差成10min~~
    不過都好滿意啦,Harvey 師兄出年玩半馬嗎?多D 出黎交流啦,一齊做好成績,長跑長友~~

升級   0%

該用戶從未簽到

15/2 畢拉山約 18km 2hr13min

09年第一次跑山,好興奮~~" />" />hiuijhkj

遲大到,無咩熱身就跑上正式賽道,有點吃力~~

一入金督馳馬徑,由華dee 師兄帶路,梁兄,Laco ching,sue ctse 同我跟住慢跑,邊跑邊吹水~~
    跑跑下好似多左上斜,我就俾梁兄同Laco ching 上先,誰不知兩位無耐仲過埋華dee ching,嘭嘭聲,我追唔到囉~~" />" />" />" />" />jhkjh
    上到石屎路係一段落斜,wadee ching 等埋無遠既sue ctse,我就慢跑落去,跑跑下見到兩位電兔又跑番轉頭,好似係唔夠喉~" />" />

無幾耐wadee ching 同 sue ctse 兩位又上番黎,三個又拍住~~

跟住去到山路口,wadee ching 驚有人走過龍 (我都過左少少),就停晌度等一等,好快幾位ching 陸續到,大家晌欄杆吹左幾分鐘水~~

吹得兩吹小弟開始見凍,又想走啦,於是再由wadee 師兄帶路,呢次得wadee ching sue ctse 同我,其他ching 等埋其他ching ctse~~

呢段山路少少暗斜,其實唔係好辛苦,不過跑山最困難既地方之一係唔熟路,唔知幾時上落,有段係咁上暗斜都"忟忟地",不過同wadee 師兄 sue ctse 怕住又吹下水咁,都好快過,好快去到比賽起點~~

用水比預期多,支水已經剩番一半,其實已經慳住飲,去到有補給就隊番支健飲,再買多支水以備不時之需~~

補給完企左一陣就一齊繼續上呢條"小短金",呢段係起步既一條勁斜斜路,斜到幾乎跑唔到,好在得幾百米,好短~~

之後就一段大落斜,好舒服,可惜個地幾濕,又著左對平價NB,唔敢太快,不過衝落去都好爽下~~

衝完斜路,過埋小水霸就到左最後一條斜路~~

都好斜下,不過都仲可以發到力,多得wadee ching 教路,睇住坑渠no. MP XX 就知個距離,我由MP 19 開始留意,個心大約有個數,對上呢條斜路好大幫助~~

上到斜路頂,濃霧令到能見度得三兩十米,隱約見到有位小妹妹鏡頭向住小弟,我晌度諗矇查查仲晌度影風景??睇真D 原來係wadee 師嫂同千金幫我地影相留念~~" />" />

sue 師姐一度同我拍住,不遠處wadee 師兄都上到黎啦,大家傾左一陣,wadee 師兄一家人留晌個靚位繼續拍攝其他ching ctse 既倩影,sue 師姐要趕打點跟住既大派對,我就同師姐好輕鬆地一齊碌落山~~

碌左一陣後面有兩名忍者無聲無息地介左我地,不是誰,正是梁兄同Laco ching~~

好快玩再見到我地最初上完斜路入山個路口,意味住呢個試跑好快結束~~

沿途好多行山人士,我地四個就輕輕鬆鬆咁跑埋落去,最快到達既一位就係,櫈櫈櫈...sue 師姐~~

之後大家就分別上去沖涼梳洗,多得onon ching 教路,小弟入左一隔"馬殺雞"花灑沖涼隔,D 水又熱又勁,沖到我唔想走~~" />" />

大家晌跑道儘興之後大部份ching ctse 就去足捷會再興過~~

呢條賽道真係好好玩,比賽時一起步就係條小短金,應該可以篩減部份hae 跑手,唔駛塞咁耐車,跟住就係落大段斜,我好中意落斜,到時再拚儘,希望有助個時間,然後上斜一段,大約掌握到個斜度同長度,會儘力谷上去,上到大風坳會有一段落斜回氣,之後段山路都有暗斜上,呢度keep 唔keep 到速度就最關鍵,上到石屎路又一段仔落斜回氣,再入山路就用盡氣力劈到尾,希望有滿意成績~~

多謝Alex/Wadee 等師兄安排儲物沖涼,試路,帶路,影相,仲有一齊玩既ching ctse,呢課又開心又有用,真係好有意思~~" />" />

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-16 14:47 發表
    15/2 畢拉山約 18km 2hr13min

09年第一次跑山,好興奮~~" />" />" />" />hiuijhkj

遲大到,無咩熱身就跑上正式賽道,有點吃力~~

一入金督馳馬徑,由華dee 師兄帶路,梁兄,cyw ching,sue ctse 同我跟住慢 ...

琴日冇機會同ching你地一齊跑山,真係有d可惜,希望來緊仲有機會啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-16 15:30 發表

琴日冇機會同ching你地一齊跑山,真係有d可惜,希望來緊仲有機會啦。

尋日高興聽到大圍兄無咩事,希望好快有機會同大圍ching 一齊練跑~~

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 95# 的帖子

花子兄, 同梁兄拍個位係cyw哥哥- LaCo, 唔係cyw啊。

升級   92.05%

開心

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-16 11:38 發表

THX Harvey 師兄,真係好開心,開心左好多日~~" />" />" />" />" />" />" />" />hiuijhkj

(重覆了post, 請看下一post, sorry)

升級   92.05%

開心

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-16 11:38 發表

THX Harvey 師兄,真係好開心,開心左好多日~~" />" />" />" />hiuijhkj
    都恭喜ching PB~~" />" />" />" />
    係呢,點解果日唔著網衫既?" />" />" />" /> 吧
    我真係唔好意思...師兄之前介紹過又唔記得~~" />" />" />" />hjgh
    ching 均速做得好好呀, ...

哈哈, 實不相瞞, 我對自已的成績也感到很意外, 從沒有想過可以達到那個成績的, 現在也很回味完成一刻的感覺
    當日穿的是校友會的戰衣, 去年報渣打的時候已同時報了校友會的馬拉松隊, 不想臨場"轉會".
    我的英文名真的比較難記, 遲些想加個中文名"蝦肥", 看來比較易記
    之前看過很多有經驗的ching和ctse提醒要"留前鬥後", 小弟把每5km的分段目標時間用原子筆寫在手上, 在跑的時候提醒自已要保持均速.
    目前還未定下在跑步方面的下一目標, 只知道已經不可以付出那麼多時間練跑, 明年應該不會再報全馬了, 或許會報半馬吧.
    對呀, 我也很想多參加約跑, 與其他網友交流, 希望不久將來便可與花子師兄再次碰面.
    長跑長友!