香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE

花子阿DEE跑世界~~

升級   0%

該用戶從未簽到

i m sorry...太多ching ctse...我相信未來日子仲會有類似既蝦碌~~

thx 亞力斯ching~~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-16 14:47 發表
    12/2 15km 1hr44min
    15/2 畢拉山約 18km 2hr13min

09年第一次跑山,好興奮~~" />" />hiuijhkj

遲大到,無咩熱身就跑上正式賽道,有點吃力~~

一入金督馳馬徑,由華dee 師兄帶路,梁兄,cyw ching,sue ctse 同我跟住慢 ...

花子ching, 尋日約跑, 真係跑得好開心.  多得3位勁人都俾足面, 俾小妹響尾帶頭開路, 至可以呃下人, 以為我係第一個到.  你知啦, ed機會冇幾何嫁, 哈哈.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-16 14:47 發表
    ....... 我好中意落斜,到時再拚儘....

花子兄... 我好番之後你教下我落斜...  
    我行山有 d 怕落斜..... 上可以快 d.. 落就... 一步一驚心....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Harvey 於 2009-2-16 22:34 發表

哈哈, 實不相瞞, 我對自已的成績也感到很意外, 從沒有想過可以達到那個成績的, 現在也很回味完成一刻的感覺
    當日穿的是校友會的戰衣, 去年報渣打的時候已同時報了校友會的馬拉松隊, 不想臨場"轉會" ...

實不相瞞...小弟都吃兩家茶禮,係公司俾錢跑,不過今年無咩特別儀式同影相,所以著左跑網衫跑,更有feel 呢~~
    我希望今年可以keep 到抽黎練跑既時間同舊年一樣,不過咁既時間要晌全馬做時間就好難有大突破,如果用同樣既時間練半馬相對可以做好d~~
    蝦兄住邊區呢?有時間多D 參加約跑~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-2-16 22:44 發表

花子ching, 尋日約跑, 真係跑得好開心.  多得3位勁人都俾足面, 俾小妹響尾帶頭開路, 至可以呃下人, 以為我係第一個到.  你知啦, ed機會冇幾何嫁, 哈哈.hgj091" />" />hj  

當時我地四個都係輕鬆跑落山,應該無特登加速或減速,第一個到確係Sue ctse,無花無假~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-16 22:49 發表

花子兄... 我好番之後你教下我落斜...  
    我行山有 d 怕落斜..... 上可以快 d.. 落就... 一步一驚心...." />" />

唔敢教...平時操山多,好多時連續落山15-30min,慢慢掌握會好D,跑山唔識落無得玩,而家落山唔可以話快,但係就好輕鬆同慳力,等EE 師姐好番一齊試下交流下~~

升級   92.05%

開心
  • 簽到天數: 12 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-16 22:52 發表

實不相瞞...小弟都吃兩家茶禮,係公司俾錢跑,不過今年無咩特別儀式同影相,所以著左跑網衫跑,更有feel 呢~~" />" />
    我希望今年可以keep 到抽黎練跑既時間同舊年一樣,不過咁既時間要晌全馬做時間就好難有大突 ...

小弟住青衣, 平時朝早一支公在青衣海濱公園練跑.
    參加過幾次港島區的網友約跑, 很正呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Harvey 於 2009-2-16 23:20 發表

小弟住青衣, 平時朝早一支公在青衣海濱公園練跑.
    參加過幾次港島區的網友約跑, 很正呀!

葵青區即係新西人,應該多join 我地跑呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

16/2 8km 49min56sec

今晚漫無目的地跑,只因得閒~~
    8k 49:56,又幾乎係最差時間,爭d一星期破兩個紀錄~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-12 23:21 發表

行山一定要有隊好的行山鞋、行山棍、建議著快汗衫 + 輕便長褲...
    可以買個水袋裝水飲...
    要有防曬用品、建議戴帽及帶備手套....
    行夜山當然要有頭燈啦....
    一定要帶地圖及指南針...

如有錯漏,請作跟進.. ...

cookie ctse, 對于我呢類初哥 , 你所講既野我一樣都沒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-12 23:34 發表

夜山其實無咩特別,一般一個頭燈或者電筒都已經足夠照明,夜山都可以照跑架,D 人話操夜山主要係練"捱眼訓",我覺得練一兩課就夠~~

小弟幾年前同朋友行山,其中幾位係新人,就寫左下面既野,可以 ...

我會試下上網 join 下 d 初哥行山团先 ,  睇會下行山樂先,
    毅行者 睇下下年先参加

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 loudspeaker 於 2009-2-17 15:46 發表

我會試下上網 join 下 d 初哥行山团先 ,  睇會下行山樂先,
    毅行者 睇下下年先参加

師兄有冇興趣行下山呢
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3739&extra=&page=1

升級   0%

該用戶從未簽到

係囉LOUD 兄一齊黎玩下啦,我地係行咋唔係跑~~

升級   0%

該用戶從未簽到

19/2 游水 ?m 1hr
    20/2 20.7km 2:00

今晚幾乎全程同米高ching 邊吹邊跑,後來仲加入Tommy ching~~
    感覺都唔慢呀,不過都係僅僅做到6min 之內...
    SCM 之後對腳都少少投訴:"玩完全馬唔好操咁行啦."總之就唔係好願加速,做到6min 應該收貨啦~~
    下星期有兩個飯局,未知操到多少,抖下再諗~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-20 16:31 發表

星期三原本有課早課,眼訓得滯取消左...
    陳日得閒,但今日要跑青公,都係唔好跑,游下水先~~
    因為驚游得太快今日無力 ...

Dee兄呢幾課都好輕鬆~

我見其他師兄衝interval的方式有好多種,有d 400m三分連休,有d 200m快200m慢,有d就金字塔式咁增/減程......有時候都唔知幾時要玩呢樣,幾時玩果樣

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-20 16:59 發表

Dee兄呢幾課都好輕鬆~

我見其他師兄衝interval的方式有好多種,有d 400m三分連休,有d 200m快200m慢,有d就金字塔式咁增/減程......有時候都唔知幾時要玩呢樣,幾時玩果樣

我都好疑惑...好似有好多不同方式,真係唔知邊個好~~
    我自己就玩過呢幾個,玩完都感覺有得著:

1. 7min 索K
    2. 2.5min 衝圈
    3. 衝600m 上斜,落斜當休息不斷跑
    4. 5km + 5km 中間抖10min (呢個唔知算唔算interval)...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

練邊種都有用既~其實簡單d講~interval只係刺激速度,速耐,乳酸能力
    上量期會沖下,1k,2k in,強化期會沖多d 200,300,400
    賽前會沖d 400快200慢之類~
    最好就多人一齊沖~~跟住練~~效率會好好多

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-21 01:28 發表
    練邊種都有用既~其實簡單d講~interval只係刺激速度,速耐,乳酸能力
    上量期會沖下,1k,2k in,強化期會沖多d 200,300,400
    賽前會沖d 400快200慢之類~
    最好就多人一齊沖~~跟住練~~效率會好好多

謝謝梁兄分享~~

各位高手都強調要做interval,小弟絕對係初哥,今年要多做,半馬衝1:30~~

升級   0%

該用戶從未簽到

20/2 20.7km 2:00

仲係recover 緊,時間都可以接受啦,3月22至有比賽,唔駛太緊張~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-21 01:40 發表

謝謝梁兄分享~~hgjD115" />" />hj

各位高手都強調要做interval,小弟絕對係初哥,今年要多做,半馬衝1:30~~

跑interval我都係初哥...
    一大班人練會開心d,一個人較難有咁o既意志練呀...