香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

花子阿DEE跑世界~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-14 10:58 發表
我都睇過曲奇ctse interval 之前既時間,妳同我情況差不多,睇番比賽既成績,interval 既時間相對唔係咁好...
我本身年輕時未玩過短跑,到開始練跑時就跑長同跑山,所以跑in 時動作掌握好差,個人好緊,星期 ...

剛開始玩長跑時控制唔到自己的速度,開始跑得太快,之後冇氣冇力。到後來練左跑長課的力氣,均速而跑,而家又要練番interval,又話要快跑,真是難以適應。
不過跑了幾次interval後,開始有點慣, 跑o個陣唔會去得太盡,寧願慢少少,都唔想跑到之後冇力完成,雖然可能比其他人慢少少,但練快跑o個陣練番啱d跑姿,咁可能對日後有幫助...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-14 11:14 發表

妳都係呀,妳都有D 似我,如果速度改善可以再快好多,一齊加油~~hgj091" />" />hj

我都好想練INTERVAL, 但仲未敢開始做哩種強度訓練, 希望快D 可以試下啦

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 schnix 於 2009-3-14 11:18 發表

我都好想練INTERVAL, 但仲未敢開始做哩種強度訓練, 希望快D 可以試下啦j" />" />jk  

練tempo好d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-14 11:16 發表

剛開始玩長跑時控制唔到自己的速度,開始跑得太快,之後冇氣冇力。到後來練左跑長課的力氣,均速而跑,而家又要練番interval,又話要快跑,真是難以適應。
    不過跑了幾次interval後,開始有點慣, 跑o個陣唔會去 ...

係囉,如果每次都太著重個時間,反而好難進步,最緊要係睇到自己有咩問題同有咩地方改善左~~

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-14 11:22 發表

係囉,如果每次都太著重個時間,反而好難進步,最緊要係睇到自己有咩問題同有咩地方改善左~~

x2 agree too...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-14 11:18 發表

我都好想練INTERVAL, 但仲未敢開始做哩種強度訓練, 希望快D 可以試下啦j" />" />jk  

Schnix 大傷初癒要小心呀,去練功千祈唔好一時衝動做左過激動作~~

乜練功大會有傷殘組架咩?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-14 11:25 發表

Schnix 大傷初癒要小心呀,去練功千祈唔好一時衝動做左過激動作~~

乜練功大會有傷殘組架咩?

第1次訓練時, 有幾組DUM 地既動作, 已經唔敢做, 所以今次邪神先教我地另一D 動作, 主要訓練腰, 腹
    另外第1次玩過變速跑, 之後感到痛痛地, 今次都唔敢跟佢地衝啦
    傷殘組係比D 受傷, 有D 動作唔適宜做既人.....傷左都要KEEP 住練內功架!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2009-3-14 11:19 發表

練tempo好d

樂富CHING, 成日用自動波, 咪唔記得點用棍波囉, 點都要練下棍波掛

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-14 09:40 發表
    12/2 15km 1hr44min
    15/2 畢拉山約 18km 2hr13min
    16/2 8km 49min56sec
    19/2 游水 ?m 1hr
    20/2 20.7km 2:00
    25/2 ?km 40min
    27/2 8km 43:26
    2/3 場內教學 約2hr
    4/3 蝴蝶->青山發電站 3.8kmX2 = 7.6km 衝斜路 ...

Dee兄IN的時間都唔錯,下次試下做多5組~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-3-14 23:14 發表

Dee兄IN的時間都唔錯,下次試下做多5組~hgj091" />" />hj

會呀會呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

12/2 15km 1hr44min
    15/2 畢拉山約 18km 2hr13min
    16/2 8km 49min56sec
    19/2 游水 ?m 1hr
    20/2 20.7km 2:00
    25/2 ?km 40min
    27/2 8km 43:26
    2/3 場內教學 約2hr
    4/3 蝴蝶->青山發電站 3.8kmX2 = 7.6km 衝斜路0.6kmX2(來回)X6次=7.2km
    7/3 室內練習 約45min
    9/3 場內教學 約2hr
    10/3 hae 跑1x km 1:06
    13/3 400m X 10 1:36/1:38/1:35/1:34/1:36/1:31/1:35/1:38/1:34/1:29
    15/3 麥徑7-8 15.5km
    16/3 場內教學 約2hr

多得炖奶佬兄,Oscar 兄同各位ching ctse 教路,仲有新拍檔Spacer,我嘗試頭段放鬆D 同埋唔好去咁盡,尋日感覺好左好多,到last 一兩組都仲有力,無紀錄成績,但應該快左少少~~

努力努力!!練速度練速度!!
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-3-17 12:22 發表
    點解我唔知邊個係,炖奶佬兄?????

係小弟出生入死,征戰多年隊友仔,尋日首次以研究生身份黎玩左一陣,我同Wong sir 報左名跟住逢星期一都會黎一齊練~~

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

炖生尋日穿橙色tee~~
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-3-17 12:32 發表

有小小印象勒....你下次介紹下啦!!!!!!!!!!!

好好~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-17 12:27 發表

係小弟出生入死,征戰多年隊友仔,尋日首次以研究生身份黎玩左一陣,我同Wong sir 報左名跟住逢星期一都會黎一齊練~~

登錄/註冊後可看大圖

GOOD~又多個勁人加入,會為整體學員提升有幫助!

升級   0%

該用戶從未簽到

俾人點相添,尋晚跟住你地操都真係好好氣氛,希望下次可以認識多d師兄。尋晚有事早走,未及與眾位打招呼,失敬失敬。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 炖奶佬 於 2009-3-17 15:22 發表
    俾人點相添,尋晚跟住你地操都真係好好氣氛,希望下次可以認識多d師兄。尋晚有事早走,未及與眾位打招呼,失敬失敬。

我都唔知張你頭像貼出黎會咁鬼大...

升級   0%

該用戶從未簽到

我以為你整蠱我咋,諗住鬧鬼你,不過你又公開我地既關係"出生入死,征戰多年隊友仔",唉,唯有忍氣吞聲啦。