香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

2月14日浪漫情人節 - 衝衝跳跳出汗大行動

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 138# 139#的帖子

叮叮噹ctse:
我地計劃以後每星期一齊操一至兩課....留意batbat教練安排啦。
梁兄:
如果有梁兄指導下我地最好啦.....

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-15 23:43 發表
    叮叮噹ctse:
    我地計劃以後每星期一齊操一至兩課....留意batbat教練安排啦。
    梁兄:

每星期一齊操一至兩課Interval???
    太多啦! 唔好攪我.

Bat教練有新安排, 記得開新post.
    一個post幾十頁, 小妹冇時間追架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-15 23:48 發表

每星期一齊操一至兩課Interval???
    太多啦! 唔好攪我.

Bat教練有新安排, 記得開新post.
    一個post幾十頁, 小妹冇時間追架!

唔係淨係操Inteval既,都會跑下街,我都等緊batbat教練安排。

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-15 23:43 發表
    叮叮噹ctse:
    梁兄:

唔好玩啦大圍!每星期最多一課炸....再加會死呀!

係啦!梁兄如果指導下我地就最好啦~~~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

DiDi / BatBat/ 豹豹/ 圍圍 多謝晒,
    請DiDi send番個video俾我自己睇番先, 多謝豹豹的寶貴意見, 最後多謝魔鬼教練BatBat/圍圍, 你們耐心教導, 另我獲益良多.
    Tarry

升級   100%

該用戶從未簽到

謝謝大家個日既安排~~
    情人節,成十幾個跑友過...好開心呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

14/2 羽毛球加沖圈特訓

Part 1羽毛球好盡興, 除了tartar&大圍之外又來了豹豹, 廸廸, & 廸廸朋友 x 3, 仲有兩個Stephen, 廸廸朋友都係高手, 尤其係zoe, 呢次tartar同大圍有對手了.
    羽球樂其間, 我同豹豹都在場邊拉筋, 佢仲特地幫我拉後大腿, 我亦示範几個拉patpat, 倦腹同拉腰側動作, 之後大圍話好想拉下後腰, 豹豹再示範蛇式動作, 但男仕們睇來遊刃度都有待加强.

Part 2 大家齊集青衣運動場, 來到時已見到魔鬼教練Batbat沖緊圈, 大家換完衫出來已見到佢成面滴緊水, 真係名乎其實一齊出汗……之後熱身同廸廸&tartar慢跑3圈, 再來大家輪流出去跑100m, 睇下各人跑姿有何要改善的地方, 仲有豹豹幫我哋拍下短片, 特邀教練豹豹之後仲同有家簡單講解理想的長跑跑姿:

1. 上身要前傾30度
    2. 要留意有提腿和摺腿動作
    3. 腰要自然, 不要太過撐直, 也不可曲
    4. 最理想是用中腳掌著地, 留意腳掌的滾動

之後來到氣肉, 就是沖圈特訓, batbat帶著速度較慢的一組跑800m in 4mins + 慢跑1圈 x 4set, 自己努力跟住頭3set, 去到第3set尾段已開始跟唔到被拋離50m, 由於肋骨下好痛, 只好慢d速度, 之後自己再慢行回氣, 再以慢啲速度800m in 4:30沖多次, 小休過後當加以為訓練完畢, batbat話休息完再來多轉, 大家你眼望我眼, o晒咀. 但係呢, 都跟住出去跑喎, 咁我都努力用自己速度完成, 大概都係800m in 4:30, 慢跑400m x 2set, 其他人繼續完成4set, 好勤力呀~~~

最後在場邊拉筋cool down, 我之後再試下提腿跑 (但各人都話我提得未夠高), 之後冇晒力, 完成是次練習. 之後豹豹帶路到青衣邨大排擋晚飯, 又開心哋預習Beer Run, 盡興而歸~~~

練習完次日, 我的patpat同大腿髖關節位都有啲痛, 唔知係因為拉筋, 沖圈定係提腿跑引致呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-2-15 23:53 發表

唔好玩啦大圍!每星期最多一課炸....再加會死呀!" />" />

係啦!梁兄如果指導下我地就最好啦~~~" />" />hkjhk

係呀係呀, 我都讚成
    我都想下次沖好啲, 努力跟晒

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-16 12:30 發表
    Part 1羽毛球好盡興, 除了tartar&大圍之外又來了豹豹, 廸廸, & 廸廸朋友 x 3, 仲有兩個Stephen, 廸廸朋友都係高手, 尤其係zoe, 呢次tartar同大圍有對手了.
    羽球樂其間, 我同豹 ...

個d位應該會覺得酸痛係正常,今晚輕鬆d跑就ok啦!
    話時話...我全身都好酸痛,可能好耐冇踼波,踢番就酸痛啦!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-16 12:30 發表
    羽球樂其間, 我同豹 ...

菲菲, 多謝詳盡報道, 我D羽毛球到好屎啫,希望下次多D真係高手踩場, 多謝畔圍圍預先BOOK場, 睇得出唔係淨係出錢出力, 仲有出心架. 個人跑姿有待改善, BatBat話我成個人好緊, 無放鬆, 我問佢點改善, 佢答放鬆D咪得攞 我比較懶惰只跟BatBat魔鬼教練2sets, 因留力星期日要行山. 另外輪到CatCat拍跑姿, 佢勁搞笑, 晒日望住鏡頭, 都唔係跑既 haha

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-2-16 13:40 發表

菲菲, 多謝詳盡報道, 我D羽毛球到好屎啫,希望下次多D真係高手踩場, 多謝畔圍圍預先BOOK場, 睇得出唔係淨係出錢出力, 仲有出心架. 個人跑姿有待改善, BatBat話我成個人好緊, 無放鬆, 我問佢點改善, 佢答放鬆D ...

其實係我貪玩先真,已經諗緊8/3跑完比賽,下晝又想去打下波或者踩單車。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-2-16 13:37 發表

個d位應該會覺得酸痛係正常,今晚輕鬆d跑就ok啦!
    話時話...我全身都好酸痛,可能好耐冇踼波,踢番就酸痛啦!

我都好耐冇踢波,由其是踢草場,記憶好似讀書之後都冇再踢草場,冇得玩記得預埋我呀!

升級   83%

該用戶從未簽到

各位, d~video好努力upload緊上網!!請耐心等候!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-2-16 14:26 發表
    各位, d~video好努力upload緊上網!!請耐心等候!!!

Thanks 廸廸, 期待中

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-16 14:42 發表

Thanks 廸廸, 期待中

可以去片喇~~

http://www.youtube.com/user/longrunnerSSP

多多指教~~

升級   61.1%

該用戶從未簽到

Seen!
    thanks disdis!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-16 14:06 發表

我都好耐冇踢波,由其是踢草場,記憶好似讀書之後都冇再踢草場,冇得玩記得預埋我呀!

唉,小弟琴日足捷會完左後去左摩士踢波

之前都同左隊友講腳傷未好番打龍門算數,點知姣婆守唔到寡,最後都落場踢左成二十分鐘

有少少撞親,大脾有d痛

升級   100%

該用戶從未簽到

睇左.....我既跑姿都唔係太衰...

升級   59.4%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

你地連片都拍埋,練習果然夠認真喎..
    我都冇乜特別留意自己的跑姿..
    讓我可以參考一下..
    下次要跟你地去一齊去練習下先得~~