香港長跑網  - 長跑長友

重磅肥人...係咪買Creation算係最好的跑鞋,有無其他介紹?

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

經過2009渣打後...
    先前為練習更體現到護保的重要性
    覺得要買返對比較好的跑鞋練習...為下次努力
    我應該算係一個重磅肥人...近百九磅...身高得個167cm左右
    請問 creation 10 對我來說應該較適合
    或者有無其他意見介紹下
    當然...今年也會積極減肥!

升級   28.42%

該用戶從未簽到

creation 10 is a good choice, and you can try asics kayono15 or New Balance 1224 or NB 1350, both are good to you.

升級   70%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

Ching,根據個人經驗,Asics Nimbus是一款較Creation 10更好的避震鞋款。但對你來說,適合與否,則要依據你的腳型。若你是鞋底腳內側的磨損較多,可能你是屬於內旋過多,則正如Paullam Ching介紹所說,Asics Kayano15會較適合你。但相反,若你屬避震型,除上述外,尚可選New Balance 的1663,是最新的最高級避震型鞋款。但個人意見,Asics的舒適度最高,但價錢貴一點。

升級   36.65%

無聊

先多謝兩位介紹
    但係...好似對對都好貴
    有無d平d介紹...
    因為我覺creation都已經好貴了
    最好係 五六百蚊左右

見d舊post有講跑鞋只得 約 500公里的壽命
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2061&extra=&page=1
    剛剛計過下... 約一星期22-25公里的練習...
    約半年就要買一對
    所以覺好貴...可能creation10都已經係資金的上限了

我都明又要馬兒好又要馬兒不吃草真係有難度
    希望各位介紹指教
    謝謝

升級   70%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

另一方法是,近來鞋店太多有減價折扣,你可考慮買一些過氣鞋款,通常會有多一點折扣。你唯有嘗試Adi的跑鞋,同樣是買合適你自己的鞋款。你亦可以考慮N牌的鞋款,大多的選擇價錢也不錯,同樣是選一些過氣系列。不過這方法最大問題是很多款式也有斷碼情況,要多作搜尋。

升級   36.65%

無聊

再一次多謝 yougoaligoal 繼續為我解答
    adi...是否三畫牌?佢d鞋一向好似比較窄...會唔會唔合我肥腳?
    不是最新款無問題
    主要係見各大牌子鞋款太多
    都唔知邊類型號會係合自己

升級   28.6%

該用戶從未簽到

半年一對...係你練到足的情況...假如你每星期玩25k...半年一年後你會瘦了........

升級   36.65%

無聊

其實我真係練咁多
    先前仲加運動量...先至膝蓋勞損左

以前就一星期約三日3-4k...星期日就約10k

唉...後來加到...每日廿五層樓梯...我只係返工趕打咭先坐電梯
    之後落左街的話...上樓就一定係行樓梯
    平日大約一星期跑三至五晚4k...星期日至少13k
    仲有每次跑步後的50掌上壓10下引體上升仲有20下sit-up(可能係sit-up用腳勾位用錯力)
    就係加到咁三個星期後...膝蓋有d唔舒服的感覺...即停

升級   22.63%

該用戶從未簽到

我覺得ELIXIR 4都唔錯...

升級   30%

該用戶從未簽到

UN CHAU SHOPPING MALL
    FREE RUNNING
    CREATION 9 $539

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-2-10 21:42 發表

其實我真係練咁多
    先前仲加運動量...先至膝蓋勞損左

以前就一星期約三日3-4k...星期日就約10k

唉...後來加到...每日廿五層樓梯...我只係返工趕打咭先坐電梯
    之後落左街的話...上樓就一定係行樓梯
    平日大約 ...

ching 咁大運動量依然咁重磅, 應該要加埋喺飲食上面著手喇

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 evechan5354 於 2009-2-11 15:10 發表
    我覺得ELIXIR 4都唔錯...

Ching,我都有買呢對,因為著開ELIXIR 1同2,果兩款對我來講既輕巧亦避震,
    不過呢對似乎冇咁避震喎,可能我肥左都未定,我諗岩16X磅,去到180磅咁上下就
    冇咁好。

升級   36.65%

無聊

原帖由 stan 於 2009-2-11 17:31 發表
    ching 咁大運動量依然咁重磅, 應該要加埋喺飲食上面著手喇

為左跑步...我會加強呢方面的控制,謝謝CHing賜教

升級   36.65%

無聊

升級   12.63%

該用戶從未簽到

Hi,

My height is 185 and weight 104 kg, I am happy with my NB 1350 and I paid less than HKD 600 in Mongkok, 50% discount.

tks / pgc