香港長跑網  - 長跑長友

两個渣馬改善意見

關閉 [複製鏈接]

升級   76.67%

該用戶從未簽到

1. 東廊10K起步氣氛淡

尖咀起步氣氛比東廊起步氣氛好好多, 唔知係咪東廊太空曠,  定係10K的跑手較欺文,感覺唔到D熱情彭拜既氣氛。其實一年一次, 而且係國際盛事, 嘈D都唔怕,大會應該搞吓心思。連啦啦隊都唔多見。

2. Sogo門口應搭一条臨時行人天橋

10K完後步行至Sogo門口人山人海等過馬路,路人馬馬声,有D媽政府, 有D阿伯就媽跑手,仲有放人時經常見到已跑到甩肺的跑手左閃右避行人,十分危險。點解唔搭条簡單的行人天橋解决以上問題,如果政府唔掂,可借助駐港部隊工兵,一晚包搭好条橋且一定穩陣。路線經市區, 做法十分好,但果個係鬧市,政府應想辦法改善。

升級   20.53%

該用戶從未簽到

我想建議有一個蕉皮回收箱,在派蕉的counter後一至二百米有幾個,同有告示話俾人聽最好放在蕉皮回收箱,因今天很多蕉皮分佈在路上,差點中蕉

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2009-2-8 19:08 發表
1. 東廊10K起步氣氛淡

尖咀起步氣氛比東廊起步氣氛好好多, 唔知係咪東廊太空曠,  定係10K的跑手較欺文,感覺唔到D熱情彭拜既氣氛。其實一年一次, 而且係國際盛事, 嘈D都唔怕,大會應該搞吓心思。連啦啦隊都 ...

臨時行人天橋....... 聽落覺得唔太穩彈, 有塌橋嘅危險。
反而我覺得銅鑼灣果段行人路都應該封埋佢, 索性改路仲好啦。(睇新聞話啲人要等半個鐘(?)先至過到馬路。啲人又係嘅, 銅鑼灣咁多路相通, 行第二條都唔駛用多三十分鐘下話 ~

升級   39.47%

該用戶從未簽到

始終 d 人慣左咁行法,又係行人專人區
話到底,始終都係比賽作出左不便
30 分鐘唔出奇,以 CWB 平時星期日既人流...
如果由 IKEA 過對面皇室,唔計用 MTR 地下路面
一係 去到天后,一係就 CWB 廣場二期天橋過

今日有人放下,閘下人,算有d 改善

升級   39.47%

該用戶從未簽到

原帖由 ntnman 於 2009-2-8 19:14 發表
我想建議有一個蕉皮回收箱,在派蕉的counter後一至二百米有幾個,同有告示話俾人聽最好放在蕉皮回收箱,因今天很多蕉皮分佈在路上,差點中蕉

我帶左超都唔多望得清楚下面
我都踩中左兩次,好彩冇 P....

升級   30%

該用戶從未簽到

我睇新聞話東廊那邊有居民投訴,所以大會低調d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ntnman 於 2009-2-8 19:14 發表
我想建議有一個蕉皮回收箱,在派蕉的counter後一至二百米有幾個,同有告示話俾人聽最好放在蕉皮回收箱,因今天很多蕉皮分佈在路上,差點中蕉。

ching,已經有好多蕉皮回收箱,d人唔throw入去有咩辦法? 申報咗先....我都好似係除地throw!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-10 12:01 發表

ching,已經有好多蕉皮回收箱,d人唔throw入去有咩辦法? 申報咗先....我都好似係除地throw!

咁大只蕉好多人一次都食唔晒,又要跑又要剝皮,我都費時食,今年CCM D蕉剝埋皮一開3-4,跑手一野就塞入口,又方便又sai 得少~~
今年運動飲品環保大倒退,之前沖一杯杯都係sai 紙杯o者,今年一支支,都係兩啖飲完,垃圾又多好多,有無咁既需要呢??

升級   78.75%

該用戶從未簽到

真係要改善的話
1. 全馬/半馬改賽道:改跑港島區某D平路,可以多市民打氣,跑者既勁都好D,兩來平路又可以等全馬成績好D,多D勁人黎香港跑,提高比賽質素,帶動旅遊
2. 將10K同全馬/半馬分開兩日辦,等多D人可以跑全馬,外國選手可以留港長一點

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-10 12:08 發表

咁大只蕉好多人一次都食唔晒,又要跑又要剝皮,我都費時食,今年CCM D蕉剝埋皮一開3-4,跑手一野就塞入口,又方便又sai 得少~~hgjD115" />" />hj
今年運動飲品環保大倒退,之前沖一杯杯都係sai 紙杯o者,今年一支支,都係兩 ...

CCM全部跑手加埋都係2,000左右,而全馬只有300人度,全條賽道最早都係00:01先開始封,如果要剝埋切埋要上路set好晒野先做到,你諗下8,000人份量做唔做到?

isotone新安排都應該係兩個原因,一個係等跑手易分辨,二黎紙杯最多都係100ml,而且工作人員唔會倒滿佢同埋你跑跑下又唔見左一大半,相比200ml包裝各有好處,相信大會都會再睇下今次效果如何

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-10 12:08 發表

咁大只蕉好多人一次都食唔晒,又要跑又要剝皮,我都費時食,今年CCM D蕉剝埋皮一開3-4,跑手一野就塞入口,又方便又sai 得少~~hgjD115" />" />hj
今年運動飲品環保大倒退,之前沖一杯杯都係sai 紙杯o者,今年一支支,都係兩 ...

果d運動飲品每包我都飲唔晒就拋.....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-2-10 12:29 發表

CCM全部跑手加埋都係2,000左右,而全馬只有300人度,全條賽道最早都係00:01先開始封,如果要剝埋切埋要上路set好晒野先做到,你諗下8,000人份量做唔做到?

isotone新安排都應該係兩個原因,一個係等跑手易分辨 ...

運動飲品我個人覺得唔錯.....
可以慢慢飲......跑既時候又可以用手指按住包口免流走.....

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-2-10 12:08 發表
真係要改善的話
1. 全馬/半馬改賽道:改跑港島區某D平路,可以多市民打氣,跑者既勁都好D,兩來平路又可以等全馬成績好D,多D勁人黎香港跑,提高比賽質素,帶動旅遊
2. 將10K同全馬/半馬分開兩日辦,等多D人可以跑 ...

大家可以俾d意見,一個可以俾幾萬人速線o既終點首要條件係夠大,除左以前金紫荊同而家維園之外,仲有無好地方介紹?而港島部份唔用而家呢一段,就只有用干諾道中﹙即橋底﹚,再行軒尼詩道或者駱克道向銅鑼灣方向跑,我諗香港市民而家真係未有呢種包容能力去接受佢地中午兩點先好落街…而條路係咪吸引多d人黎,其實係睇特色,你要平同快點都唔夠日本、韓國同歐洲比,因為人地o向道路網建設上面係容許到如果一條路有事仲有另外一d選擇,但係香港島方面真係好難做到…

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-2-10 14:06 發表

大家可以俾d意見,一個可以俾幾萬人速線o既終點首要條件係夠大,除左以前金紫荊同而家維園之外,仲有無好地方介紹?而港島部份唔用而家呢一段,就只有用干諾道中﹙即橋底﹚,再行軒尼詩道或者駱克道向銅鑼灣方向 ...

終點用維園係無問題....

我指係路線設計既問題.....有人諗過跑港島某D路.....類似西環去柴灣來回兩次之類.....
真係做到的話......可以大部賽道可以企觀眾.....賽道又平

包容性或者馬拉松氣氛.....要時間建立出黎既....
起碼今年都少左人媽媽叉叉啦
日本歐洲賽都唔係一日就得好.......