香港長跑網  - 長跑長友

樓主: dick810
打印 上一主題 下一主題

吃得太飽, 出事了!

關閉 [複製鏈接]

升級   93.4%

該用戶從未簽到

我都係港島東經常練跑, 今次慢Ching 少少, 4:03pb, 不過我係最佳狀態出賽, 仲係第七個馬拉松. 所以第一次就sub 4就認真好成績了.
第一次跑全馬,多數跑手都瞓得唔好,人生大事也. 又準備左咁長時間 -
今次好似好多跑手飲左運動飲料都個胃唔適服, 下年練習時要飲多D試下,下年應該都係Watson贊助吧.

時間同師師兄差唔多,將來可以約下練長課

升級   7.15%

開心
  • 簽到天數: 20 天

dick810 ching, 保重

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 dick810 於 2009-2-9 15:11 發表
    多謝各位, 這是我第一次全馬, 所以太緊張了. 以往半馬也有緊張,但也沒不至於有抽筋的情況. 我也同意係條Power bar累事. 但總叫做平安大吉同埋上左一課.

dick師兄,
    Power bar 威力非同小可,如已吃得相當飽的話,就不要心急再加馬吃Power bar了。
    我就試過在2月1日跑馬鞍山8K的早上7:30吃了一條Power bar 當早餐,覺得幾好食,
    便再吃多一條,唔跑唔覺得有事,但起跑後就覺得胃不舒服,很滯般,想嘔又嘔不到,
    很是辛苦,幸好只是捱8K,所以,我覺得還是較空肚吃Power bar 比較合適。

升級   91.05%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

回復 21# 的帖子

Alfredyu 帥兄, 其實今次Marathon 我 無怎樣練長課, 最長是由Shakeiwan跑去墳場再去小西灣再回頭到[(Quarry Bay Park - Shakeiwan) x 2]  = 2? k  . 唔知帥兄在那練長課哩?

升級   91.05%

慵懶

原帖由 SimonFai 於 2009-2-10 11:39 發表
    dick810 ching, 保重

多謝師兄, 現在沒大礙. 已返工了.

升級   91.05%

慵懶

回復 23# 的帖子

runrun ctse, 很敬佩妳的毅力,  祝你早日康復.

升級   59.05%

該用戶從未簽到

ching兄遇到咁ge惰況我都有d體會
    可能我又係第一次參加咁長時間ge馬拉松
    未預備好掛
    途中遇倒唔小波折
    去左一次小 (好似17k左右)(當時同大圍兄跑緊)(青馬大橋)(仲要等人)
    一次大(19k左右)(唔使等人)
    同一次去大去唔成(因為冇廁紙)>.<(32k左右)
    差唔多個肚痛下痛下痛足全程

最終以3小時52分鐘左右完成左

sub4

升級   93.4%

該用戶從未簽到

原帖由 dick810 於 2009-2-10 19:03 發表
    Alfredyu 帥兄, 其實今次Marathon 我 無怎樣練長課, 最長是由Shakeiwan跑去墳場再去小西灣再回頭到[(Quarry Bay Park - Shakeiwan) x 2]  = 2? k  . 唔合知帥兄在那練長課哩?

dick810 師兄練2幾K便sub4, 練足30K就前途無可限量了。我30K長課跑由維園上北角半山,經金督馳馬徑至黃泥涌峽,入布力徑,甘道,白加道至山頂繞一圈,回程至畢拉山道就應有30K。呢條線因喜歡風景靚。
    但今次我就只係在跑馬地運動場跑,因為可以準確計算每圈速度。一月份跑左兩次30K。

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 4 天

嘩! 師兄好勁。練2Xkm就掂。每星期的咪數如何分配。

升級   0%

難過

小妹第一次跑半馬, 都係飲食問題出事, 好彩都平安返終點.

1. 渣打前兩星期感冒勁咳, 一直冇胃口, 渣打前三四日回復胃口, 食得太多飯.
    2. 前一晚太遲食晚飯, 訓係床又訓唔著, 個胃唔夠時間消化食物.
    3. 早餐食得太多, 加重腸胃負責, 以為開跑前三個小時食應該冇問題, 過了2k-4k開始作嘔, 久不久吐胃氣才舒服少少, 入西隧後13k-15k又作嘔, 聞到松節油味又想嘔, 嘗試吐胃氣才舒服.
    4. 感冒未清, 跑渣打時喉嚨好乾涸, 個個水站都停一陣飲兩口水, 飲左Isoton太凍, 於是手拿一包跑, 小口小口飲, 原本係"mint"作怪, 加劇胃部不適 .

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-11 22:37 發表
    小妹第一次跑半馬, 都係飲食問題出事, 好彩都平安返終點.

1. 渣打前兩星期感冒勁咳, 一直冇胃口, 渣打前三四日回復胃口, 食得太多飯.
    2. 前一晚太遲食晚飯, 訓係床又訓唔著, 個胃唔夠時間消化食物.
    3. 早餐食得 ...

叮叮噹ctse平時既腸胃, 消化好唔好?

個朝食過咩做早餐呢?

升級   91.05%

慵懶

回復 29# 的帖子

平時星期一至五跑3晚到, 每次大約跑18-19k (平路). 星期日早上跑 2幾 k. 因為跑chai wan 道再+歌連臣角道的大斜路,其實都幾金.

升級   91.05%

慵懶

回復 30# 的帖子

其實跑之前一星期我都有感冒同咳.

升級   0%

難過

原帖由 比因 於 2009-2-11 22:40 發表

叮叮噹ctse平時既腸胃, 消化好唔好?

個朝食過咩做早餐呢?

一向腸胃比較敏感, 消化唔係咁好, 病完更差.
    個朝食左一碗白飯+牛腩汁, 朱固力咖啡一杯, 菊花蜂蜜一杯, 跑前再飲了兩次水.
    果日跑完都冇胃口食早餐, 趕去做啦啦啦隊後, 同你地飲茶冇嘜胃口食嘢!

升級   0%

難過

原帖由 dick810 於 2009-2-11 23:03 發表
    其實跑之前一星期我都有感冒同咳.

相信感冒係有影響腸胃消化力.

升級   61.1%

該用戶從未簽到

一碗白飯+牛腩汁   

登錄/註冊後可看大圖

係咪唔慣咁早食唔熱既野 (e.g. 麵包), 所以要食碗飯?
    我從來都唔食飯做早餐的

我腸胃1向都算好的, 無乜消化問題, 反而氣管問題就多D.
    有1年大傷風咳過後跑比賽, 氣管有痰清唔晒, 呼吸受阻, 做就左我既PW

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

難過

原帖由 比因 於 2009-2-11 23:16 發表
    一碗白飯+牛腩汁   

登錄/註冊後可看大圖

係咪唔慣咁早食唔熱既野 (e.g. 麵包), 所以要食碗飯?
    我從來都唔食飯做早餐的

有1年大傷風咳過後 ...

其實, 一向唔慣洗完面就食早餐, 乾爭爭唔熱就更加唔開胃,
    因為試過兩次食完麵過個幾兩個鐘跑, 都作嘔, 飯比麵容易消化,
    咪食白飯+色囉!

升級   0%

難過

原帖由 比因 於 2009-2-11 23:16 發表
    有1年大傷風咳過後 ...

渣打果重有少少咳, 喉嚨又乾涸, 熱身後咳咳又要吐痰, 可能嚇死身邊兩位師兄,
    要兩位師兄陪小妹去精英區飲水, 唔係都唔知點跑.
    跑完係維園又勁咳, 好彩跑時冇嘜咳.

升級   1.35%

該用戶從未簽到

原帖由 dick810 於 2009-2-11 23:01 發表
    平時星期一至五跑3晚到, 每次大約跑18-19k (平路). 星期日早上跑 2幾 k. 因為跑chai wan 道再+歌連臣角道的大斜路,其實都幾金.
    星期六/日都會跑一段柴灣道,不過會在消防局對面的斜路上鯉魚門公園渡假村,沒有你跑得那麼甘

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 dick810 於 2009-2-8 20:19 發表
    今早原訂五時起床吃早餐,包括一碗麵和一小碗麥皮,但全晚失眠至五時鬧鐘響起,心想反正也睡不著,攤多一會吧!怎知一攤竟然睡著了,shit!!!!起床時已5:45了.

用最快的速度準備和吃早餐,出門時6:15.

到尖東港鐵站 ...

唉 . 小弟剛好相反. 一早 (四點半起身) 驚食得太飽. 所以只食了一個杯面. 咁就懶野啦. 到七點十分跑. 唔夠半個鐘又肚餓隻左腳又開始抽筋.... 結果半行半號過終點. 好彩都可以係三個鐘之內完成