香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

人生第一個半馬拉松

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

我是個新登錄的跑手,請各位師兄師姊多多指教。
    昨天剛完成人生的第一個半馬拉松,旣辛苦又興奮,可以分享一下你們的感受嗎?
    +1 0
    上一篇︰深水埗新人報到下一篇︰2009渣打-少量長跑友FM相

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CatCat 於 2009-2-9 11:18 發表
    昨天剛完成人生的第一個半馬拉松,旣辛苦又興奮,可以分享一下你們的感受嗎?

CatCat 師姐,小弟昨天也是剛剛完成了人生的第一個馬拉松,有空請來看看小弟Blog :

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2966&page=29#pid111313

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 CatCat 於 2009-2-9 11:18 發表

有開跑步blog 都係自己個blog度分享,你/妳入离睇多D 便清楚啦!
    另外你/妳 也可以分享吓你/妳 的感受被大家知!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   1.58%

該用戶從未簽到

小妹都是昨天第一次跑半馬拉松, 雖然跑得慢 , 但經過努力練習, 總算預料時間內完成. 路程不覺得太辛苦, 反而好享受過程. 之前成日來這裡向ching ctse 偷師, 俾我好大動力. 希望之後都可以繼續參加.

升級   0%

開心

恭喜平師兄!你真是很勵害!配服!配服!我完成半馬小腿都幾乎抽筋,叮叮噹師姐可以輕鬆完成,配服!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 83 天

我都系第一次參加半馬.成積雖然不是太好.但整個過程卻非常享受.就系跑得慢.係回程差不多入西隧時.己見一班全馬高手跑過.當時所見戴頭巾的日本跑手跑在最前.我都忍唔住為佢加油(好似傻婆咁大叫O是.O是...) 佢好快回敬"奸爸爹".
    而剛跑入隧道口又聽到里面傳來陳陳呼聲(自己又加埋把聲落去)就系聲浪中好輕易咁跑過了隧道.經過夏X道通道時遇見一位失明的跑手.好多經過佢身邊的跑手都為佢拍掌打氣.而差不多到終點附近亦有好多市民站在兩旁為跑手加油.個感覺就好似在參加一個盛大的嘉年華會咁.
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

我亦係第一次跑半馬0架~ 跑之前真係有 d 驚唔夠力跑足全程~ 特別係西隧後0個 d 魔鬼斜路呀!!
    不過好彩當日氣氛真係超正~ 能夠谷出我 120% 能力出黎!!
    去到臨衝線原本已經無乜力, 但係見到四周好好好好多人打氣~
    不自覺咁用埋0個一絲氣力出來, 順利咁跑畢全程!!

升級   8.42%

該用戶從未簽到

我都係第一次跑半馬,之前連十k都無跑過
    比賽前我勁驚比巴士食左我呀....
    跑之前成日上黎呢度偷師睇下各位既經驗令我終於完成到半馬
    雖然成績真係  不過完成到我就已經達標啦

升級   37.89%

該用戶從未簽到

上年就跑過10km...我今年都係第一次跑半馬...
    跑之前2星期整到右邊膝蓋...所以都唔敢跑太快...
    同埋又驚最尾無力跑...所以就住就住...但番到去駱克道見仲有好多力水...結果暴走番去終點...~.~
    時間不太好了..用左2'07...其實我諗應該可以跑快d..
    希望下年可以突破2小時...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   39.47%

該用戶從未簽到

小弟都係第一次玩全馬
    去到 23K 已經抽筋
    有 7 架城巴身邊擦過
    幸好最後一架都食我唔到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CatCat 於 2009-2-9 13:03 發表
    恭喜平師兄!你真是很勵害!配服!配服!我完成半馬小腿都幾乎抽筋,叮叮噹師姐可以輕鬆完成,配服!

CatCat 只要肯努力,有日你也可賞試全馬滋味.

升級   37.89%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-9 21:01 發表

ctse明年相信唔使2hrs~

ching誤會了..
    我是男的...

休息番1,2個星期..就再復操了....
    今次既經驗--斜路既訓練不足...

升級   0%

該用戶從未簽到

完成左自己人生第一個半馬!!

可惜離自己所定下既成績都幾遠(想2小時內跑完, 最後要2個鐘28分鐘先至跑完), 不過我都堅持到係跑返終點, 全程除左飲水之外都係跑既!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   57.89%

開心
  • 簽到天數: 1 天

回復 9# 的帖子

去到臨衝線原本已經無乜力, 但係見到四周好好好好多人打氣~ ......

如果跑全馬 太約會係中午到達銅鑼灣... D 人出晒呢, 全街都係人好多人望住你跑.
    自己好似變左明星咁 ........ 好興奮 !
    大會的半/全馬尾段賽道設計給跑手留下一個美好回憶 !!

升級   0%

開心

我都覺得銅纙彎那段路感覺很好,本來跑到灣仔的時候已經很辛苦,小腿想抽筋又無氣力了,但當見到人群在打氣的時候,腳就好像安了motor一般,跑得快到自己都不敢相信。可惜小妹不熟電腦,要慢慢摸。