香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: jogging_cat
打印 上一主題 下一主題

人生第一個半馬拉松

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 rovertse 於 2009-6-16 23:56 發表
    睇完你地的鼓勵, 我好開心呀! 我跑得超慢, 最長跑過15K, 但要成兩個鐘. 又肥, 成150幾磅. 宜家首先就係要減磅先. 我都唔係好心急的, 就算下年跑唔到半馬都冇所謂啦, 最緊要長跑長有. 但係如果真係要睇到半馬, 黎 ...

去年今日小妹都係跑得6-8K, 一星期3次慢跑, 積極減肥,
    10月中報左渣打半馬, 開始慢慢增長距離, 仍然係慢跑, 12月先跑到15k.
    今年2月順利完成人生第一個半馬, 跑前重感冒咳左成個星期有多, 當日未好番都可以跑完, 減左22磅.
    目標完成半馬並非想像中咁困難, 只要有決心同恆心, 跑步減肥一定得. 加油!

首要係減磅, 唔係跑步都幾容易傷腳架! 夏天可以試吓游水或者踏單車, 秋天開始跑步加量.
    有時間星期一落鄧記同大家跑吓, 問吓師兄姐意見啦! 未見過妳跑步, 大家好難俾意見.

升級   74.21%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-6-17 23:07 發表

去年今日小妹都係跑得6-8K, 一星期3次慢跑, 積極減肥,
    10月中報左渣打半馬, 開始慢慢增長距離, 仍然係慢跑, 12月先跑到15k.
    今年2月順利完成人生第一個半馬, 跑前重感冒咳左成個星期有多, 當日未好番都可以跑 ...

多謝叮叮噹ctse鼓勵, 我宜家一星期跑4日, 時長時短, 一星期跑40k左右. 上年十月時180幾磅的, 最初一天跑4k, 天天跑, 去到一月就惰左, 一星期跑4次, 每次就8k. 宜家減左30幾磅, 個體重停左好耐冇乜點郁過, 但同事都覺得我瘦左的. 我未對自己的速度有好大要求, 因為都仲係好重, 都幾難快得去邊, 同好驚自己對腳頂唔順, 所以都要就住黎. 慢慢lan下lan下, 可以去到15k. 我在鄧記附近返工的, 但d更數好騎呢, 食飯時間都要同同事就, 好難撞到你地, 下次有機會見到你地, 同你地打招呼呀!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 rovertse 於 2009-6-18 00:07 發表

多謝叮叮噹ctse鼓勵, 我宜家一星期跑4日, 時長時短, 一星期跑40k左右. 上年十月時180幾磅的, 最初一天跑4k, 天天跑, 去到一月就惰左, 一星期跑4次, 每次就8k. 宜家減左30幾磅, 個體重停左好耐冇乜點郁過, 但同事 ...

咁妳好勤力吓! 大半年減左30幾磅都幾好成績, 停滯期係減肥必經階段, 堅持落去一定減到.
    我預備半馬果三個幾月一星期跑4-5天, 一長幾短. 過後又回復一星期三天.
    夏天跑短啲少啲係好正常, 做其他運動代替跑步當cross-training, 一樣可以減肥.

升級   25.79%

該用戶從未簽到

我都是2009年2月第一次完成半馬, 亦都是人生第一次 一次過跑咁多的路. 我都是抱著嘗試的心態去跑, 儘力完成, 賽前都沒有太大信心可以成功跑哂, 當時覺得是突破左自己極限. 完成已經心滿意足(time : 2:46:00), 因中途有抽筋, 最後 2km 重勁勁勁抽筋

又到參加馬拉松的報名時間 (下星期 4左右, 比賽定為 2010-2-28), 都是心大心細 :

(1) 同 09 一樣跑好 d 半馬, 身體是 fit 左, 但但但是少左練習, 可能成績好 d 或者更差.

(2) 跑全馬, 頭21km 自己計時, 之後就看當時狀態, 不會勉強完成. 而且目的是於青馬橋 影下相.  d 人話2月尾的天氣好影響 選手, 又熱又濕, 我寧可 有風及少少太陽, 不要太熱

升級   66.67%

該用戶從未簽到

I just done my fisrt half marathon last week

升級   84.4%

該用戶從未簽到

半馬太遠啦, 我跑極都係十幾K

升級   28.95%

該用戶從未簽到

自己跑街半馬就試得多, 黎緊美津濃才知表現如何, 相信渣打有大批觀眾的歡呼聲下會有更佳表現