香港長跑網  - 長跑長友

跑完渣打全馬的體會

升級   23.68%

該用戶從未簽到

今次是小弟第一次 報跑渣打全馬拉松
自己12月開始訓練,已經明白時間唔足夠,
但都膽粗粗報了兩個比賽(一個15k,令一個美津濃半馬),希望跑多少少...能夠應付全馬
這兩個比賽時間是15k(1.23)半馬(1.53)
之後上到這個網見到好多愛跑步的人,見到各位的Blog,更覺得非常不足
之後跟了新界西CHING、CTSE跑了兩轉16k.......之後自己再跑過一次16k

就咁樣去了自己一生第一次的渣打全馬.....<令我體會到好深>
頭28k都覺得ok.....冇事....之後黎料....突然隻右腳抽筋到從來未試過...咁樣,你係上身有氣有力...但下半身好似拖住行一樣.
完全唔聽駛,跑五步又抽到行唔到....每行到一個點...都覺得點解越黎越長,因我聽住歌跑
之前聽兩首行完1公里,到最後要聽好多首歌先行完1公里,之後連左腳都抽埋....,從來未試過同一日抽咁多次
去到最後1公里見到兩旁的市民自己真係哭了..真係唔知點解,真係好感動....真係那一刻撐到要撐下去.
之後終於完成了自己的全馬...全馬時間是5.17

但現在我明白完全半馬同全馬完全是兩回事.....
全馬真係要有好充足準備,要夠里數...之前自己都想過<<半馬X2就係全馬最多慢少少>>...這樣未跑過的心態 .....
但去到28k-32k那時...真係好唔同.......

最後各位CHING,CTSE..
因經過今次渣打全馬先知自己有高弓足,但自己希望日後可以長跑長有...
有冇些好跑會可以提供給小弟,只希望自己雙腳.可以跑下去,直到自己老了都好似葉伯一樣健康跑步...已經好心足..腳勞損的程度減低
希望參加跑會學習正確的跑姿,謝謝!

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜哂ching的分享呀..
全馬確是要操練夠才可去馬~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

x2
半馬跟全馬係兩回事. 全馬除左苦練之外仲要有好既比賽計畫, 心理質素等. 此外近30k 身體上會發生一d 在半馬不會發生的事情  

我都希望在有生之年跑一次全馬 , 但在此之前, 一定要先跑好半馬

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

很好的分享,我估我最少要6個月去儲夠里數

升級   29%

該用戶從未簽到

有d什麼不會在半馬發生,會在全馬發生

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 bee 於 2009-2-10 14:49 發表

撞牆.....即係個人點想跑但雙腳點都跑唔到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

引用:
    原帖由 bee 於 2009-2-10 14:49 發表

Not really wor - T-runner also hit the wall in HM wor

I guess the answer is running on Tsing Ma Bridge lah!

升級   97%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-2-10 14:52 發表

绝對認同,這種情況正好發生在小弟身上......

升級   44.6%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 peter6565652003 於 2009-2-10 18:05 發表

绝對認同,這種情況正好發生在小弟身上......

x2

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩, Sammul睇完你的分享, 我都感受到你點解會最後果k會咁感動
    下年再努力, 操多啲
    我都想定期在荃青區約跑呀, 一齊努力呀!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟認為香港既跑道可能係世界難跑賽道之一,特別係過西隧後,又上又落,真係好容易撞牆,所以平時操練一定要模擬賽道特性來練習,即係跑過二三十K後再練上落斜。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-2-10 18:22 發表
    小弟認為香港既跑道可能係世界難跑賽道之一,特別係過西隧後,又上又落,真係好容易撞牆,所以平時操練一定要模擬賽道特性來練習,即係跑過二三十K後再練上落斜。

同意!雖然我跑其他地方搞的比賽唔多,但係直覺上,如果跑得掂香港的全馬,基本上你去到邊都唔駛擔心,呢個就係香港條賽道的特色,情況像澳門格蘭披治在賽車屆的地位一樣。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

Sammul ching 努力! 我下年都報全馬,
    等你好番、一齊再同荃灣ching、ctse練

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 Sammul 於 2009-2-10 11:00 發表
    今次是小弟第一次 報跑渣打全馬拉松
    自己12月開始訓練,已經明白時間唔足夠,
    但都膽粗粗報了兩個比賽(一個15k,令一個美津濃半馬),希望跑多少少...能夠應付全馬
    這兩個比賽時間是15k(1.23)半馬(1.53)
    之後上到 ...

ching 你既故事俾好多人知道全馬有幾難跑
    同時亦俾到好多想跑全馬既人一個心理準備
    要跑全馬~一定要苦練~苦練苦練~唔苦點叫訓練xdd
    全馬係好難跑......點解我會鐘意跑全馬...因為佢真係好難跑..........

升級   59.4%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-10 18:13 發表
    嘩, Sammul睇完你的分享, 我都感受到你點解會最後果k會咁感動
    下年再努力, 操多啲
    我都想定期在荃青區約跑呀, 一齊努力呀!!!

咁就要靠你啦!^^

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-10 19:33 發表

ching 你既故事俾好多人知道全馬有幾難跑
    同時亦俾到好多想跑全馬既人一個心理準備
    要跑全馬~一定要苦練~苦練苦練~唔苦點叫訓練xdd
    全馬係好難跑......點解我會鐘意跑全馬...因為佢真係好難跑..........

渣打條路真係好難跑,尾段直情係玩緊過山車,

我第一次跑呢條路,感覺唔錯,

雖然爆到9彩,但每次諗返起都笑,笑自已傻.....

但如果再跑多次,我都會放頭盡個頭程....嘻!

升級   39.47%

該用戶從未簽到

我又分享下先,之前為左記低 SCM 既賽事打左一篇長長既文章

---------------------------------
    終於都在歡呼聲中完成左個賽事
    應該只係話,完成左目標既一半
    成個過程橫跨左個幾月
    有喜有悲,筆錄下來,記低是好,與大家分享都好
    作為 SCM 跑手,希望可以遊說到更多朋友
    去挑戰自己,做一 d 平凡人生人不平凡既事

自從 SCM 09 出左報名表後
    又係心思思既時候,數年前,因為豪哥
    第一次接觸到 SCM,當年 10 K都係仲有得跑西隧
    不論開跑前,起跑區等待既時候,入西隊既時候
    完全俾咁多位跑手既熱誠,雀躍,深深留下了印象
    大家雖然來自唔同既年齡組別,地區,職業...
    不過著埋同一年衫,目標一致,務求將冠軍晶片
    同自己疲倦不堪既身體一齊踏過感應地毯
    同時為自己創下最佳時間同大會參加人數既紀錄
    當時並定下五年計劃,10K 10K 半馬 半馬 全馬
    06 年,因係手術既事,還是放棄了
    07 同 08 就玩左半馬,路途拉長了一倍
    不容易至捱到終點
    08 年去到 20K 時仲已經撞牆,抽筋
    開始再諗,全馬對於我黎講,係唔係一件冇可能既事
    加上 08 賽道開始改道中銅鑼灣鬧市
    沿路既氣氛真係無得頂

講番今年,第 6 年,因為自己真係好多野玩
    water sport,羽毛球,真係分唔到好多時間去跑步
    可以話係冇,一放慢左,唔知幾時再能 pick up 番
    見到 09 表格時,到時是半馬定是全馬好
    如果再半馬,5 年計劃要再 delay 到 7 年
    報了全馬,一如以往,唔火燒眼巴眉都唔知死
    只可以話,羽毛波既激剎,windsurf 既 planning,sailing 做 crew 既 trapeze,
    樣樣都咁好玩,加埋 d 損友,根本唔會放得低
    今年,得番個幾月時,真係凍就唔落水至練跑
    長課長極都係得 18 K 左右,total 得四至五課
    一星期訓練時數都唔知有冇 40 K
    真係少得過份,朝早刻意早 d 起身習慣開跑時間
    有時朝早番晝少少,做幾次短課
    好景不常,比賽前一星期仲開始作病
    不斷 "隊" 廿四味同感冒茶,盡下人事
    2月6日,同事 ar fung 仲對我講 "你把聲都變埋,星期日頂唔頂到"
    最後,還是頂硬上

今日,2009年2月8日
    終於都要黎,朝早 0730 到達 TST
    擺行李,熱身,可惜,我已經排到好後
    天氣比想像中好,沿路一直跑
    去到第二 check point 時間仲 ok 2"17
    心諗,分分鐘頂到番維園唔駛 5"30
    不過去到 23K 開始撞牆,加大腿已經想抽
    開始有 feel 時只有競步咁,一邊俾佢休息
    一邊同時間鬥快,只好怪自己平時唔操好 d,多 d
    跑一小段又要行一大段,不斷計數
    以家下既情況,仲過唔過到香港個邊既 check point 呢
    不過我唔甘心,我唔想咁早放棄,好多朋友都支持梗我
    如果太架硬,老抽都仲搏命,分分鐘以後都唔駛再玩
    仲有成十幾K,真係好嬲,嬲自己準備唔夠
    頂到去林士街 check point,距離落閘時間唔夠  3 分鐘過左
    最後一關,夏愨道天橋落斜,1310 落閘
    再計時,一定要快,趁對腳仲未再抽時一定要衝埋過去
    last 一個 check point 至俾人兜上車,喊都似
    一邊落斜 d helper 已經一邊倒數
    d 警察都已經話要準時拉閘,慢 d 俾人投訴到暈
    眼望住個綠色網左邊既 helper 開始向左移動
    死就死,死衝,落最後一道大閘時我應該係尾 4 過左
    打後,好似話落早左分幾鐘,後面再多左 2~30 人一齊捱住番去
    組過一段加速,好朋友 "抽筋" 又黎搵我
    真係唔 lar,如果死頂,5"30 內都已經未必得
    我仲要留番出年繼續挑戰 5"30
    終於都行到去 CWB 消防局,開始有途人打氣
    再次加快腳步,留番個美好回憶
    每過一個人都會叫佢地 "快 d,一齊跑埋佢"
    去到 CWB 地帶,皇室堡對出一段真係好似明星梗
    不斷有人幫你打氣,支持,更重要既事,多靚女
    見到維記終點,向上一望 5"36'xx
    今年既賽事,結束了

拎完野,第一件事打俾媽媽
    我知屋企人好擔心我出事,都係報個平安先
    坐低同其他跑手吹水休息下
    今年,總叫第一次玩全馬唔駛上巴士
    已經好開心,可恨,未必有 cert,少少唔開心
    只可以話,要成功唔可以靠僥倖
    要經過長時間既訓練至有成功既機會
    點都好,今日起我平凡既一生寫下了不平凡既一頁
    總括失敗原因,訓練不足,帶病上場,前半段配速唔夠理想
    (其實我心肺功能仲頂到,同對腳都仲有反應,不過抽筋真係痛到想死......)

p.s.因為我過往既病履,醫生以前已經講我再唔適合參與咁劇烈既活動
    但我總是唔信邪,當時十幾歲,咁快就要限制我打後既生活
    我信,運動可以使人健康,更有自信
    今日,最後還是證明了
    不過要屋企人擔心,還是有點唔好意思
    (他們從來冇支持過我參與 SCM 任何賽事)

睇完 e 篇文章既大家
    出年有冇興趣一齊挑戰自己
    -----------------------

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

哇~~師兄你都好博命~最後都完成到~~好野
    下次唔夠練習就唔去玩咁長~萬一有咩事就唔好啦

升級   39.47%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-10 20:38 發表
    哇~~師兄你都好博命~最後都完成到~~好野
    下次唔夠練習就唔去玩咁長~萬一有咩事就唔好啦

經過今年一役
    已經知道黎梗下一次要用咩心態再去迎接 e 個盛事

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 MILKSON 於 2009-2-10 20:31 發表
    我又分享下先,之前為左記低 SCM 既賽事打左一篇長長既文章

---------------------------------
    終於都在歡呼聲中完成左個賽事
    應該只係話,完成左目標既一半
    成個過程橫跨左個幾月
    有喜有悲,筆錄下來,記低是好 ...

Milkson ching 好厲害一路趕過check point, 用抽筋身體靠意志完成比賽。
    你的心理質素很強,要向你多多學習。