香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

兩個四號疑雲???

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9054665&extra=page%3D1
    http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?message=1580953
    http://www.sportsoho.com/mod/sh_zl/list_album.php?tag=4

+1 0
    上一篇︰.下一篇︰跑 online 報到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

樓主.....都係o個句...
    人地forum係點唔好理......

有d野唔應該咁高調講.....

升級   0%

該用戶從未簽到

好有趣喎~~
    好想知道真相呀~~

升級   73.7%

該用戶從未簽到

睇下幾時上埋報紙,成為市民茶餘飯後的話題。

升級   60%

該用戶從未簽到

I don't agree 上面有人話 , 有d野唔應該咁高調講.....
    而家呢兩條友係著名跑手 , 有 d 咁既事 , 好值得我地探討 ,
    HKAAA 亦應深入調查 , 作出交待

升級   29%

該用戶從未簽到

總是覺得黃4先生刻意遮蓋號碼希上的姓名

升級   45.79%

該用戶從未簽到

黃衫跑手據聞是知名跑手,曾經代表香港出賽,又是某知名長跑會會員,
    可能因為咁,大家比較少發言,可能涉及利益或關係衝突吧。若果換了是龍
    鳳跑手,不知結果會否一樣,但另一個thread已經有人大聲聲討了,難怪
    網上流行一句說話:法律面前,窮人xx

我只係慢跑愛好者,冇乜利益或關係衝突,大大聲講應該冇乜問題,如果話
    佢做pacer,阻住人跑,我做旁觀者睇過佢跑,做pacer都唔係第一次,我
    所見次次都係帶住跑,冇阻住人,有人亦話根據國際田聯規章,參賽者做pacer
    並冇違例,亦有知名馬拉松比賽有專人做pacer的,怪責他做pacer的惡行似
    乎不能成立。

黃衫跑手今次唯一失策可能係點解冇報名,佢大嬲都幫佢跑會會友做pacer,照
    計唔會慳果幾百元報名費,唔通號碼布唔見左,抑或另有原因?真係要搵同佢相
    熟跑友問問了。

升級   0%

該用戶從未簽到

今日蘋果有報導...相信有關人仕會有個交代...

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

終於見報, 希望當事人知錯, 認左佢, 好過有辱長跑界, 身體力行示範什麼是體育精神? 什麼是公平競爭?
    光明正大地爭取成績, 唔好以為話為港爭光就可以不擇手段.
    如果要陪徒弟跑就正式報名參加比賽, 長遠不如改進自己授徒的技巧, 訓練徒弟成為成熟應賽的跑手獨當一面先去爭取香港的成績.

一個運動員應該了解自己的能力同身體狀況, 唔得唔好死頂, 退出需要更大勇氣.
    一個精英運動員還要教練陪跑, 如何代表香港出世界比賽呀? 唔通要教練帶住跑先跑出水準?

田總, 睇你點處理事件, 睇你運用反面教材教育運動員, 教練, 廣大市民.

升級   45.79%

該用戶從未簽到

我自己覺得所謂陪跑、帶跑等等問題不大,亦可視為比賽策略之一,君不見國際級比賽
    如奧運等等,好多長跑選手皆會作出某些策略性行為如為其同伴擋路、領放其它國家選
    手、互相帶前等等技巧,好使隊友能夠奪標,唯一不同的是他們全部都是合資格跑手。

一子錯滿盤皆落索,其實黃衫跑手如果真的想幫自己徒弟領跑,點解自己唔報全馬,反而
    去報十公里?點解不像往屆一般,自己唔肯犧牲一下,堂堂正正咁為自己徒弟領跑?

聽聞黃衫跑手曾經為長跑界無私付出不少努力,聽聞黃衫跑手是一個愛惜徒弟既教練,如
    今千年道行一朝喪,係不同forum被人不斷批評,落得如此下場,何必呢?

一次錯失究竟能否抹殺他之前所作的貢獻呢?我不敢亦沒資格說,雖然和他素不相識,但
    參加比賽時總有些機會擦身而過,雖不相識卻面善,佢既不智行為故然之值得譴責,若果
    因為他的名氣和貢獻而視之不見,對其它同樣違例的跑手好像有點不公,但像某些forum
    般無限上綱至作出過份惡意既人身攻擊,某些人仕刻意地部署作出攻擊,似乎又有點那個
    ,心內為他感到側側然。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

我都覺得陪跑不是問題,而我最激氣的,就係佢竟然係報紙上堂堂正正話要帶徒弟,所以要借塊號碼布來跑。

升級   28.6%

該用戶從未簽到

其實個教練錯就錯在無正式報名全馬.....比多$270唔使搞到今日呢個田地.......