香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ~~菲菲~~

菲菲跑步日記

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-11 09:46 發表
    菲菲ctse,
    祝開BLOG大吉!
    睇返你8K 46' 同10K 58', 知道你好有POTENTIAL, 明年半馬一定冇問題,有機會SUB2添! 不過呢個夏天最好開始操下體能, 特別係做下GYM練下大小腿的, 要年尾加量先至唔會好似我同 ...

不同意呀
    菲菲要sub2不難呀
    不用特別去做gym
    夏天照慢慢跑
    習慣咗熱天跑
    冬天時想慢都難

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-2-11 10:03 發表

不同意呀
    菲菲要sub2不難呀
    不用特別去做gym
    夏天照慢慢跑
    習慣咗熱天跑
    冬天時想慢都難

兩者都要的. 做gym/鍛練肌肉是很重要的, 加強那組肌肉, 避免受傷.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2009-2-11 10:13 發表

兩者都要的. 做gym/鍛練肌肉是很重要的, 加強那組肌肉, 避免受傷.

我都係
    其實絕大部份人都好清楚做任何運動都應該平衡,方法好多,只係有冇咁既恆心同勵力做到。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-11 10:17 發表

我都係
    其實絕大部份人都好清楚做任何運動都應該平衡,方法好多,只係有冇咁既恆心同勵力做到

很重要, 並且真係不易!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-11 10:19 發表
    不過...唯一一點要註意既係....靚女們都唔仲意架啦.....

...............

就係大俾粗左!" />" />

會唔會加番游水會好d???

升級   0%

該用戶從未簽到

回樓上各位, Sub2太睇起我啦, 而且我首要目標都係要無傷無痛, 輕鬆完成半馬~~~
    不過你哋討論下等我學下嘢, 我個Blog熱鬧啲都几好

升級   0%

該用戶從未簽到

09年練習進度

January                                 
    4-Jan        Sun        2km 慢跑試新鞋        馬灣消防局<=> 珀麗灣碼頭 x 1        
    5-Jan        Mon        2km 慢跑試新鞋        馬灣消防局<=> 珀麗灣碼頭 x 1        
    6-Jan        Tue        6km        SSP 運動場15圈        約40mins
    7-Jan        Wed        3km         馬灣消防局<=> 珀麗灣碼頭 x 1.5        
    10-Jan        Sat        14km        萬宜水庫約跑        
    14-Jan        Wed        8km        馬灣消防局<=> 珀麗灣碼頭 x 4        約50mins
    17-Jan        Sat        16km        荃灣海濱 <=> 青龍頭        約1:53
    20-Jan        Tue        6.72km        青衣運動場 15 x 448m        約39mins
    21-Jan        Wed        11km        SSP <=> 大圍        >1.5 hrs
    24-Jan        Sat        13.5km        荃灣海濱 <=> 深井        約1:33
                            羽毛球2hrs        
    27-Jan        Tue                游水40 x 25m        
    28-Jan        Wed                行山6hrs        

February                                
    1-Feb        Sun        8km        馬鞍山8k比賽        46:5x
    2-Feb        Mon        4km        馬灣消防局<=> 珀麗灣碼頭 x 2        
    3-Feb        Tue        2km        SSP 運動場5圈        
    8-Feb        Sun        10km        渣打09        58:47

渣打後練習:
    10-Feb        Tue        6km        馬灣消防局<=> 珀麗灣碼頭 x 3        約40mins

升級   0%

該用戶從未簽到

回瘋兄: 大俾已粗咗啦
    回nc: 我都有游水架, 之前我未跑步之前都係游水多, 唔知游水點樣配合跑步訓練呢?

升級   23.68%

該用戶從未簽到

恭喜菲菲ctse開張大吉!
    向自已目標進發

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sammul 於 2009-2-11 12:48 發表
    恭喜菲菲ctse開張大吉!
    向自已目標進發

多謝sammul兄, 你都一齊努力啦~~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-11 10:32 發表
    回瘋兄: 大俾已粗咗啦hgjD092" />" />hj
    回nc: 我都有游水架, 之前我未跑步之前都係游水多, 唔知游水點樣配合跑步訓練呢?

在長跑網會叫妳
    跑啦,熱天都照跑
    真是好熱好曬咪去游水 RELAX 下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-11 10:28 發表
    09年練習進度

January                                 
    4-Jan        Sun        2km 慢跑試新鞋        馬灣消防局 珀麗灣碼頭 x 1        
    5-Jan        Mon        2km 慢跑試新鞋        馬灣消防局 珀麗 ...

菲菲好勤力呀,加油啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-12 11:16 發表

菲菲好勤力呀,加油啦!

多謝, 我會努力架啦......
    其實好多時都係跑得少過5k, 都係要再勤力啲先得

升級   7.05%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-10 18:30 發表
    大家好呀, 在09渣打後決定下年想報半馬比賽, 想記下自己的練習過程
    我只係跑步新手, 希望大家比的意見小妹

暫時講下己參加過的比賽先:

石門10k: 58:39
    馬鞍山8k: 46:5x
    渣打10k: 58:47

來年 ...

祝菲菲跑出過未來~~~

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 龍龍 於 2009/2/13 12:26 AM 發表

祝菲菲跑出過未來~~~

x2

升級   0%

該用戶從未簽到

菲菲ctse 我地一齊加油, 向出年半馬進發

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝龍龍, 大隻t 同kcchu 呀∼∼∼
    一齊努力

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜恭喜~~~~~