香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ~~菲菲~~
打印 上一主題 下一主題

菲菲跑步日記

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   20.35%

該用戶從未簽到

又無留意度喔!
下次要認真的看看先得呢^^

升級   35.4%

該用戶從未簽到

ctse我都係渣打跑10k呀
但ctse 時間比我好很多
明年會唔會報半馬 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-2-14 02:48 發表
恭喜你!渣打跑出好成績,仲開埋blog,前會是更美好的一程!
留意到你一星期有一次over 10k的長課,這安排很好!而且你已經有完成半馬的能力,全馬都應該可以應付到。只係要留意跑姿,因女性膝部較男性更容易傷!

多謝oscar兄鼓勵, 而家我的目標係輕鬆完成半馬, 全馬的話希望有機會几年後挑戰
我會努力架啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-2-15 13:17 發表

" />" /> 又無留意度喔!
下次要認真的看看先得呢^^

你個小華, 入來我個blog只係睇啲唔等使既嘢, 同埋留埋啲無為嘢~~~
算啦, 你仲細, 唔同你計

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2009-2-15 19:28 發表
ctse我都係渣打跑10k呀
但ctse 時間比我好很多
明年會唔會報半馬 ?

Redred, 我同你時間都差唔多咋, 但我想下年跑半馬呀, 你又會唔會半馬呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

渣打後練習

10-Feb        Tue        6km        馬灣消防局<=> 珀麗灣碼頭 x 3        約40mins
14-Feb        Sat                羽毛球2hrs + 加場邊拉筋        
                   Interval         青衣運動場        
                        800m in 4mins + 400m 慢 x 3        
                        800m in 4.5mins + 400m 慢 x 3        
                        熱身3圈 & cool down 1圈        
                        學習正確跑姿 & 練習提腿跑

升級   0%

該用戶從未簽到

14/2 羽毛球加沖圈特訓

Part 1羽毛球好盡興, 除了tartar&大圍之外又來了豹豹, 廸廸, & 廸廸朋友 x 3, 仲有兩個Stephen, 廸廸朋友都係高手, 尤其係zoe, 呢次tartar同大圍有對手了.
羽球樂其間, 我同豹豹都在場邊拉筋, 佢仲特地幫我拉後大腿, 我亦示範几個拉patpat, 倦腹同拉腰側動作, 之後大圍話好想拉下後腰, 豹豹再示範蛇式動作, 但男仕們睇來遊刃度都有待加强.

Part 2 大家齊集青衣運動場, 來到時已見到魔鬼教練Batbat沖緊圈, 大家換完衫出來已見到佢成面滴緊水, 真係名乎其實一齊出汗……之後熱身同廸廸&tartar慢跑3圈, 再來大家輪流出去跑100m, 睇下各人跑姿有何要改善的地方, 仲有豹豹幫我哋拍下短片, 特邀教練豹豹之後仲同有家簡單講解理想的長跑跑姿:

1. 上身要前傾30度
2. 要留意有提腿和摺腿動作
3. 腰要自然, 不要太過撐直, 也不可曲
4. 最理想是用中腳掌著地, 留意腳掌的滾動

之後來到氣肉, 就是沖圈特訓, batbat帶著速度較慢的一組跑800m in 4mins + 慢跑1圈 x 4set, 自己努力跟住頭3set, 去到第3set尾段已開始跟唔到被拋離50m, 由於肋骨下好痛, 只好慢d速度, 之後自己再慢行回氣, 再以慢啲速度800m in 4:30沖多次, 小休過後當大家以為訓練完畢, batbat話休息完再來多轉, 大家你眼望我眼, o晒咀. 但係呢, 都跟住出去跑喎, 咁我都努力用自己速度跑, 大概都係800m in 4:30, 慢跑400m x 2set, 其他人繼續完成4set, 好勤力呀~~~

最後在場邊拉筋cool down, 我之後再試下提腿跑 (但各人都話我提得未夠高), 之後冇晒力, 完成是次練習. 之後豹豹帶路到青衣邨大排擋晚飯, 又開心哋預習Beer Run, 盡興而歸~~~

練習完次日, 我的patpat同大腿髖關節位都有啲痛, 唔知係因為拉筋, 沖圈定係提腿跑引致呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-16 12:25 發表
Part 1羽毛球好盡興, 除了tartar&大圍之外又來了豹豹, 廸廸, & 廸廸朋友 x 3, 仲有兩個Stephen, 廸廸朋友都係高手, 尤其係zoe, 呢次tartar同大圍有對手了.
羽球樂其間, 我同豹 ...

菲菲:
係呀.....batbat開頭都冇話要做兩組,搞到我做完第一組都冇使力,跟唔到第二組。
仲冇妳做紀錄做得好詳細,well down!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-16 12:25 發表
羽球樂其間, 我同豹 ...

菲菲,

努力呀!
我都好想join你地玩呀!
可惜黎唔到呀 !

升級   0%

該用戶從未簽到

圍圍&法法, 下次一齊再沖過
不過你哋應該要過去快的一組, 即係800 in 3:30 果組喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-2-16 13:44 發表

菲菲,

努力呀!
我都好想join你地玩呀!
可惜黎唔到呀 !

X2 喇。 仲要拍埋影片。。。。

升級   0%

該用戶從未簽到

16/2 (mon) 夜賞青公

這晚跑了荃灣<=>深井 13k
晚上較潮濕, 來到海邊有清風吹過, 霧水打上面, 很爽
今次帶兩位第一次跑長課的朋友一起漫遊夜賞青公,
去程時間: 50mins
回程時間: 45mins

升級   20.75%

該用戶從未簽到

ctse
我出年都係以半馬為目標
多多指教
搵日練跑...keke

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-16 10:27 發表

你個小華, 入來我個blog只係睇啲唔等使既嘢, 同埋留埋啲無為嘢~~~
算啦, 你仲細, 唔同你計

吾系你想我同你講咩?
談談……個D啊
跑步我自已都吾識,比吾到意見你!
只能説説笑喇
= =不要説我小!好嗎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-2-21 16:15 發表
ctse
我出年都係以半馬為目標
多多指教
搵日練跑...keke

山比, 指教唔敢當, 但大家交流下應該都好開心
來緊星期三我都會去衝圈特訓, 到時見啦

升級   0%

該用戶從未簽到

16/2 - 22/2 練習日誌

16-Feb        Mon        13km        荃灣海濱 <=> 深井        去程約50mins, 回程約45mins
21-Feb        Sat        13km        荃灣海濱 <=> 深井        去程43:30, 回程約44:49 全程1hr28:19
                                 游水1.5km    頭1000m 一程蛙式一程自由式        約50mins
                                                    後500m全程自由式        
22-Feb        Sun        游水2km       頭1000m 一程蛙式一程自由式        約1hr04mins
                                                     後1000m全程自由式

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-23 10:33 發表
嘩, 菲跑手游埋水添呀, 勁呀!

係呀, 呢兩日先開始游, 但我自己覺得游水都係relax啲, 冇跑步咁辛苦

升級   100%

該用戶從未簽到