香港長跑網  - 長跑長友

3月15毅行行山試玩團

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

裝備:行山鞋/較厚底跑鞋,食物,背囊,行山手杖,水壺、水袋,地圖,指南針,少量急救用品
    八達通~少量錢~用黎買野食買野飲

衣著: 長跑網綠色戰衣(如有的話)

路線參考網址:http://www.hike.hk/load.jsp?route=mt3&;page=1

1. 衣著
    i, 褲 - 最好鬆身長褲,唔好著牛仔褲或緊身褲,會阻礙活動.
    如果唔怕蚊咬短褲更好.

ii, 衫 - 短袖TEE,要吸汗好,最好多帶一件活動完畢後替換.
    - 保暖衣如風褸/衛衣,山上溫差大,小心保暖.
    - 要選擇淺色衫,容易散熱,同埋容易俾其他人見到.

iii, 鞋 - 行山鞋比較好,起碼都要著跑鞋已經足夠,薄底鞋,布鞋,拖鞋都不適宜,因為長時間步行如果腳底卸力唔夠好易傷關節,嚴重者可能無法行走.
    - 唔好太緊,行山鬆身鞋比較好.

iv, 襪 - 越厚越好,著兩對都無妨
    - 緊少少都唔緊要,行起上黎更舒服,緊記襪緊鞋鬆.

2. 其他裝備

i, 一定要帶背囊,背囊平行最好,除非比賽有補給唔駛帶咁多野至可以用腰袋,斜孭袋果D絕對唔好用,會浪費好多氣力.

ii, 防晒 - 帽/太陽鏡/太陽油,視乎自己情況.

iii, 行山杖 - 上山用行山杖可以節省氣力,亦可防衛,山上有機會遇到ii同野生動物如馬騮,野狗,蛇,牛,行山杖可以幫忙保護自己.

iv, 毛巾 - 抹身,抹面及其他用途.

v, 雨具 - 如果可以既話帶定遮或者輕便雨褸,雖然聽日落雨機會唔大,晌山上落雨無雨具好呢 he~~

vi, 蚊怕水 - 視乎個人需要

vii, 照明 - 日行或夜行都應該帶備照明工具,晚間固然必須,日間都有機會用得著,而且就算預計只係日間行程都有可能因為種種原因延誤到天黑.

viii, 水 - 清涼天氣一般 1lit/10km 已經足夠,夏天至少 1.5lit/10km. 最好用水壺,一來環保,二來即棄膠樽相對大機會因為擠壓或者溫度轉變而漏水. 水袋更佳.

ix, 食物 - 帶備少量食物,如水果,餅乾,麵包,朱古力,以備不時之需.

3. 注意事項

i, 身體不適,食藥期間最好唔好去.

ii, 跟大隊,唔好離開大隊大遠.

iii, 發覺自己走失/迷途,企晌原位等待救援,如果我懷疑有人走失會去主動尋找,亂搵路線有可能越走越遠.

iv, 遇到野生動物保持冷靜,一般野生動物都唔會主動襲擊人,儘量避免眼神接觸,唔好挑釁佢地或者玩D動物BB,如非必要唔好用武力對付.

由花子阿DEE提供

升級   59.4%

該用戶從未簽到

請問師兄,第3段有幾長呀?

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

行山定係跑山?
    大約步速(按平路計)每小時幾多公里??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-10 19:56 發表
    約跑日期:3月1/3月15 如果大家未recover到~可以改4月

約跑地點:1.麥徑1-2(北潭涌至北潭凹,24.1km)
                 2.麥徑3-4(北潭凹至基維爾營再落清水灣道,23.9km+落飛鵝山約3km)
                 3.麥徑6-8(馬騮山 ...

梁兄:
    想問下係點玩法? 要準備D咩架?  
    淨係JOIN15/3得唔得?

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

ching, 第三條路線應該有1/3是山路,是不是?

升級   100%

開心

原帖由 wilson 於 2009-2-10 20:00 發表
    請問師兄,第3段有幾長呀?

20.5K~~因為要上針山,草山,大帽山~所以都有一定難度喇

升級   100%

開心

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-10 20:01 發表
    行山定係跑山?
    大約步速(按平路計)每小時幾多公里??

行山~um...我都係諗住跟大隊~1h/5km??

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-10 21:14 發表

行山我OK, 跑既話我怕比D CHING 們掉低在荒山野嶺

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-10 19:56 發表
    約跑日期:3月1/3月15 如果大家未recover到~可以改4月

約跑地點:
    A.麥徑1-2(北潭涌至北潭凹,24.1km)
    頭10km平路為主~約15km有小食亭補給

B.麥徑3-4(北潭凹至基維爾營再落清水灣道,23.9km+落飛鵝山約3km)
    上一 ...

梁兄睇來已經想開始預備毅行者喎!我有興趣,不過要睇下時間夾唔夾.....

升級   100%

開心

原帖由 schnix 於 2009-2-10 21:50 發表

唔會既~~今次行得唔快~就住大家~schnix ctse隻腳行山冇問題嗎?

升級   100%

開心

原帖由 batigoal 於 2009-2-10 22:02 發表

梁兄睇來已經想開始預備毅行者喎!我有興趣,不過要睇下時間夾唔夾.....

今年我應該唔玩喇~係都做支援隊~同玩d短山~3月15可以嗎??

升級   0%

該用戶從未簽到

oh... 星期日想去都唔得... 星期六就可以

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-10 22:25 發表

唔會既~~今次行得唔快~就住大家~schnix ctse隻腳行山冇問題嗎?

仲有個幾月, 應該好番晒架啦, 唔係跑既話無問題既

梁兄之前都跑開山既? 做毅行SUPPORT TEAM 有點浪費喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-10 22:36 發表

梁兄之前都跑開山既? 做毅行SUPPORT TEAM 有點浪費喎

贊同,梁兄唔似做support team喎...

若然係單純行山都okay,但跑山就唔得啦~

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-10 22:28 發表

今年我應該唔玩喇~係都做支援隊~同玩d短山~3月15可以嗎??

我星期日好多時都唔得....

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

好吸引, 不過冇行山好耐了, 以前玩民安隊時成日行+露營

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-2-10 21:50 發表

三條都係大路, 唔算荒山野嶺, 唔洗驚.

升級   0%

難過

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-10 21:14 發表

Good啦! 兆鵬唔准跑架!

升級   0%

難過

原帖由 obaanc 於 2009-2-10 22:36 發表
    oh... 星期日想去都唔得... 星期六就可以

x2, 冇機會同大家行 .

升級   100%

開心

原帖由 cookie97 於 2009-2-10 22:57 發表

贊同,梁兄唔似做support team喎...

若然係單純行山都okay,但跑山就唔得啦~

窮嘛~~玩一次都唔少錢~~上年玩過1次喇
    如果再玩~真係要操到15,6h完成先玩喇