香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sleung2002hk
打印 上一主題 下一主題

3月15毅行行山試玩團

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

1-2北潭道你眼望我眼,無理由要梁兄陪我地"慢遊"~~
3-4都幾金,少行山既人未必頂得住,6-8就可以馬騮山當warm up,至上針草大霧,都好呀~~
總之跟大圍啦,預埋小弟~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-11 10:56 發表

我應該係未行過3-4 段. ...其他個d 大部分都行過了..." />" />

有次我地行4妳無去~~

4風景好正,不過大班人行3-4都幾金,我睇要下次先~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-11 10:58 發表
我好想報名....
但太耐無行... 擔心好得番都跟唔上大家 " />" />ghj

唔怕啦,第一課大家玩下o者,點都等埋ee師姐,我地要行快樂山,唔好理邊個等邊個,一齊上去,一齊番黎~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-2-11 10:58 發表
梁兄,
請問雖要什麼裝預???,
如鞋,是否平時跑跑個對都可以??

7兄可以參考下~~

1. 衣著
i, 褲 - 最好鬆身長褲,唔好著牛仔褲或緊身褲,會阻礙活動.
如果唔怕蚊咬短褲更好.

ii, 衫 - 短袖TEE,要吸汗好,最好多帶一件活動完畢後替換.
- 保暖衣如風褸/衛衣,山上溫差大,小心保暖.
- 要選擇淺色衫,容易散熱,同埋容易俾其他人見到.

iii, 鞋 - 行山鞋比較好,起碼都要著跑鞋已經足夠,薄底鞋,布鞋,拖鞋都不適宜,因為長時間步行如果腳底卸力唔夠好易傷關節,嚴重者可能無法行走.
- 唔好太緊,行山鬆身鞋比較好.

iv, 襪 - 越厚越好,著兩對都無妨
- 緊少少都唔緊要,行起上黎更舒服,緊記襪緊鞋鬆.

2. 其他裝備

i, 一定要帶背囊,背囊平行最好,除非比賽有補給唔駛帶咁多野至可以用腰袋,斜孭袋果D絕對唔好用,會浪費好多氣力.

ii, 防晒 - 帽/太陽鏡/太陽油,視乎自己情況.

iii, 行山杖 - 上山用行山杖可以節省氣力,亦可防衛,山上有機會遇到ii同野生動物如馬騮,野狗,蛇,牛,行山杖可以幫忙保護自己.

iv, 毛巾 - 抹身,抹面及其他用途.

v, 雨具 - 如果可以既話帶定遮或者輕便雨褸,雖然聽日落雨機會唔大,晌山上落雨無雨具好呢 he~~

vi, 蚊怕水 - 視乎個人需要

vii, 照明 - 日行或夜行都應該帶備照明工具,晚間固然必須,日間都有機會用得著,而且就算預計只係日間行程都有可能因為種種原因延誤到天黑.

viii, 水 - 清涼天氣一般 1lit/10km 已經足夠,夏天至少 1.5lit/10km. 最好用水壺,一來環保,二來即棄膠樽相對大機會因為擠壓或者溫度轉變而漏水. 水袋更佳.

ix, 食物 - 帶備少量食物,如水果,餅乾,麵包,朱古力,以備不時之需.

3. 注意事項

i, 身體不適,食藥期間最好唔好去.

ii, 跟大隊,唔好離開大隊大遠.

iii, 發覺自己走失/迷途,企晌原位等待救援,如果我懷疑有人走失會去主動尋找,亂搵路線有可能越走越遠.

iv, 遇到野生動物保持冷靜,一般野生動物都唔會主動襲擊人,儘量避免眼神接觸,唔好挑釁佢地或者玩D動物BB,如非必要唔好用武力對付.
711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-11 11:09 發表

7兄可以參考下~~

1. 衣著
    i, 褲 - 最好鬆身長褲,唔好著牛仔褲或緊身褲,會阻礙活動.
    如果唔怕蚊咬短褲更好.

ii, 衫 - 短袖TEE,要吸汗好,最好多帶一件活動完畢後替換.
    - 保暖衣如風褸/衛 ...

唔該晒dee兄

升級   100%

開心

原帖由 711MF 於 2009-2-11 11:19 發表
    唔該晒 花子兄

咁我都玩下,  梁兄留個位比我啦,,

已留^^

升級   6.6%

該用戶從未簽到

梁兄,我都有興趣,不過我唔知自己應唔應付到
    我平時好少練跑 ,只係上年10月先開始跑,跑過5.5k一次
    不過我一星期至少做兩日運動

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

各段難捱的難關
    1、2段:西灣山 ***
    3段:雞公山 ****
    4段:馬鞍山 ****
    5段:畢架山落斜(易傷) *
    6段:最舒服
    7段:針山 ***
    8段:落山要識得走short cut
    9段:最辛苦(太悶)
    10段:有你冇你跑返黎啦!!

升級   0%

該用戶從未簽到

年幾兩年無行過山,到時就到時間既話都會黎join大家~

升級   100%

開心

原帖由 蘭茜•韋 於 2009-2-12 14:12 發表
    梁兄,我都有興趣,不過我唔知自己應唔應付到
    我平時好少練跑 ,只係上年10月先開始跑,跑過5.5k一次
    不過我一星期至少做兩日運動

蘭茜ctse~我地唔會行得快既
    不過你預我地要行4-6h~~志在傾下計~開心下

升級   100%

開心

原帖由 晴朗 於 2009-2-12 14:51 發表
    各段難捱的難關

睇黎師兄都有玩過毅行

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-12 16:12 發表
    年幾兩年無行過山,到時就到時間既話都會黎join大家~

對上果次行八仙嶺??

黎啦黎啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 晴朗 於 2009-2-12 14:51 發表
    各段難捱的難關

如果唔想9-10段咁辛苦就要練到last 兩段仲可以跑,頭兩年玩腳痛都不及邊行邊hup 眼訓辛苦~~

升級   25.8%

開心

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-12 17:52 發表

睇黎師兄都有玩過毅行

行過兩,次不過勁慢,梁兄你行轉來回我先到呀!!
    第一年行係大欖涌忍唔住係路邊訓左,差d俾車撞添!!

升級   100%

開心

原帖由 晴朗 於 2009-2-12 19:54 發表

行過兩,次不過勁慢,梁兄你行轉來回我先到呀!! " />" />hjkhbnmj
    第一年行係大欖涌忍唔住係路邊訓左,差d俾車撞添!! " />" />

我今年都係行28h~~~都好慢~~~最難係要搵齊腳~~
    行得慢最難係頂眼訓~~所以我下次一係唔玩~一玩就要快~~
    可惜係我膝蓋唔係好掂~~行得快唔知頂到落山幾耐

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-12 23:00 發表

梁兄如果想20hr 之內我有機會搵到三隻腳,不過梁兄既實力真係可以去到15hr ,咁就真係難搵啦~~

升級   25.8%

開心

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-12 23:00 發表

我目標只係四個人一齊保守Sub30、理想Sub24咋喎!
    你地杯茶好難哽喎!!

升級   100%

開心

就決定7,8段啦~~~唔算好難ja

升級   100%

該用戶從未簽到

可惜撞左joejoe ching既清幽石澗團啦....否則我都想join大家~~