香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sleung2002hk
打印 上一主題 下一主題

3月15毅行行山試玩團

關閉 [複製鏈接]
711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-18 11:32 發表

麥徑係普通山路..著番厚底波鞋 (如有厚 socks 更好)就可以

樂善杯要玩碌落山果 d 我都係著 new balance ja~

我至厚果對波鞋係, NIKE 360咋........

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-18 11:33 發表

搞咩重覆0左 message ga~

我到下個月才可以決定來不來..坦白講..我好想來..

EE, 放心喎, 梁兄冇SET 死線, 慢慢決定

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-2-18 11:38 發表

我至厚果對波鞋係, NIKE 360咋........

EE, 放心喎, 梁兄冇SET 死線, 慢慢決定

我到時睇下可唔可以同我個 physio 拎 permission 先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-2-18 11:37 發表

唔該..ee..明白了..
    唔好見怪幾十歲第一次跟人行山有d緊張......

唔駛客氣...

我上年行番山果陣俾我 d 朋友話我做咩著idaten行山.....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-2-18 12:06 發表
    ee,如果行上山無問題,但我估落山就好大問題啦!我個次重傷,都係傷咗之後第二日行咗雞公山,就搞成咁!上山唔痛,平路痛,落山更痛" />" /> 所以你要好好保重呀!" />" />fgj
    行日山我就陪唔到大家 ...

奧兄... 我唔會亂來...

點解你只可以行夜山既 ?難道你係夜行俠 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-2-18 12:06 發表
    ee,如果行上山無問題,但我估落山就好大問題啦!我個次重傷,都係傷咗之後第二日行咗雞公山,就搞成咁!上山唔痛,平路痛,落山更痛" />" /> 所以你要好好保重呀!" />" />fgj
    行日山我就陪唔到大家 ...

小弟都鍾意行夜山

升級   28.95%

該用戶從未簽到

應該可以,過幾天回覆您。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 711MF 於 2009-2-18 10:55 發表
    梁兄: 我地係唔係就係行 unlth2009  #67 post 相片個呢路段啊,如果係,搵對厚底跑鞋可以嗎

冇錯~~就係相個到~~~厚底跑鞋IS OK~我都係著RIDER11行毅行者~
    驚可以試下加膝帶,慢行都可試下帶行山杖~鴨記廿幾蚊有支

升級   100%

開心

原帖由 亞平 於 2009-2-18 11:22 發表

我仲驚啦...近排同梁兄有少少牙齒印, 一陣話要紅燒, 一陣又話要清蒸.最後仲搞個一鵬三食.
    都唔知梁兄會唔會呃我上山..然後乜乜我架..

升級   100%

開心

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-18 11:54 發表

我到時睇下可唔可以同我個 physio 拎 permission 先

ee~雖然我都想多D人JOIN~開心D
    不過如果隻腳真係未好晒~就唔好夾硬黎喇
    再唔係~~帶埋支行山杖借力~都好丫

升級   100%

開心

原帖由 unlth2009 於 2009-2-18 20:16 發表
    應該可以,過幾天回覆您。

等你丫
    冇睇1日~~突然間咁旺場既
    711MF 該用戶已被刪除

升級   44.2%

該用戶從未簽到

E....我又來搭訕....
    著厚底跑鞋 + 厚袜 都OK 架 !
    上次我上麥7,8 就有帶膝帶 + 行山枚 , 仲有記得帶帽同長毛巾
    帽可防曬, 凍可以幫個頭保暖, 下雨又可以擋少少雨, 長毛巾除左抹汗 , 又可以包頸保暖 !
    風褸不可少...因為上到大帽山會低幾度 !

登錄/註冊後可看大圖

上針, 草, 帽的確幾甘...不過睇下上圖的草皮... 就  ~ 唔知E家仲係咪甘正呢 !

15.3 個日我要去扮八爪魚...來唔到啦 !! 大家努力..有勞各位幫我照顧住蘭茜•韋 !

升級   28.95%

該用戶從未簽到

31-01-2009 那次行山的後記:

路程簡介:
    上午九時在荃錦坳起步,取道禾塘崗,在大帽山道中段會合麥理浩徑第八段。循麥理浩徑第八段走,登上大帽山頂,下至鉛鑛坳。下午一時,起步登草山頂,在城門林道針山段往沙田,最後拜訪道風山,並在下午四時,沙田港鐵站完結歷時七小時的漫步之旅。

個人後感:
    在是次活動,筆者帶領三位朋友,享受郊遊之樂。

起步點是荃錦坳,取道禾塘崗,初段石級陡峭,然而,頭盤很快便上演,盡覽錦田八鄉和荃灣的美景。很遺憾,風的吼叫實在太厲害,筆者沒法取出攝影器材,無法拍下動人的時光,煙霞頓時密密濃罩上空,飲恨美景肖肖流逝地去了。

在會合大帽山道後,循馬路緩緩上斜,沿途牛糞滿佈,新鮮的、過期的,數不勝數。

不知不覺,來到山上的亭子。那群懶洋洋的牛,好像消失無蹤,細心觀察,才發現它們在低頭吃草,愁眉苦臉的似。它們憂鬱的眼神,都徹夜地出賣了內心的孤單。

由馬路轉到山路,沿途鳥語花香,靜悄悄的草原,襯著烏兒的歌聲,彷彿交奏著美妙的樂章,在樂聲的伴著下,筆者也取出攝影器材,盡情拍攝,彎彎的草兒、璨美的花兒、怪異的奇石,或是一支獨秀的小樹,都毫不放過。

徐徐下山,轉眼間便到了鉛鑛坳。在小休過後,便繼續行程。登草山頂的不乏難度,只可氣喘吁吁的上山。只是半小時,便可登上高山,使筆者的朋友雀躍三分。

沿城門林道針山段走,轉往沙田的方向下山,景色一般,跨下無窮無盡的石級,終於到達道風山。在拜訪道風山後,下至沙田,完結燦爛的旅程。

升級   61.1%

該用戶從未簽到

梁兄, 仲有無位?

我好耐無行過呢2段啦

升級   100%

開心

原帖由 比因 於 2009-2-18 21:43 發表
    梁兄, 仲有無位?

我好耐無行過呢2段啦

大把位~~welcome~已加名

升級   100%

開心

原帖由 艾莉絲•韋 於 2009-2-18 21:31 發表
    上次我上麥7,8 就有帶膝帶 + 行山枚 , 仲有記得帶帽同長毛巾
    帽可防曬, 凍可以幫個頭保暖, 下雨又可以擋少少雨, 長毛巾除左抹汗 , 又可以包頸保暖 !
    風 ...

扮八爪魚xdd
    咁你玩得開心d喇~~下次再行

升級   61.1%

該用戶從未簽到

唔該梁兄!

原來係 5年半無行過, 上次去是 2003年10月18日

睇下仲搵唔搵得返5.5年前我踩落去個鞋印!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2009-2-18 21:31 發表
    風 ...

舊年操山就係晌呢個亭俾雷劈,仲驚動差人叔叔同消防哥哥...詳情當日可以同大家分享~~