香港長跑網  - 長跑長友

樓主: billy_yau
打印 上一主題 下一主題

從口輕輕出發

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cbts 於 2009-2-23 22:28 發表
23 Feb 2009

今天試了一段對我來說是新的路段.

樂湖居(天水圍明渠) --> 鍾屋村 --> 屯門西鐵站(沿輕鐵路線) --> 洪水橋 --> 香島中學

仍未查出跑了幾多k, 希望比平時在運動場跑圈為多吧!!

Billy兄,加油呀!跑多d長課,下次約跑唔駛行返終點嫁喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-2-23 22:45 發表
Bill兄.不要灰心,我之前都提過了,荃屯條路線,小兄頭2次跑最後都係上車收場.你第一次跑都可以捱到返三聖,已經唔錯了.
繼續努力,有一日必定可再次征服此路.

下次再跑此路, 我一定要跑畢全程, 唔係明年點跑全馬!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2009-2-23 22:47 發表

Billy兄,加油呀!跑多d長課,下次約跑唔駛行返終點嫁喇!

都重未多謝師兄關心我個鼻, 今日操練反而無流過鼻水, 真係奇怪!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cbts 於 2009-2-23 22:58 發表

都重未多謝師兄關心我個鼻, 今日操練反而無流過鼻水, 真係奇怪!

咁咪幾好!可能跑得多適應左

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

Billy,

如果平日最長號15k, 青公20.5K對你來說係長了一點, 加上有許多上落斜, 需要技巧同更高體能要求,你能夠頂到17K, 已經唔錯. 小妹第一次跑青公只跑到大欖涌便上車, 第二次才順利跑畢全程.
    加油! 平日練跑慢慢 增加距離, 定期跑長課, 下次再戰青公.
    跑步可以改善體質, 改善鼻敏感的困擾, 長跑長有.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cbts 於 2009-2-23 22:28 發表
    23 Feb 2009

今天試了一段對我來說是新的路段.

樂湖居(天水圍明渠) --> 鍾屋村 --> 屯門西鐵站(沿輕鐵路線) --> 洪水橋 --> 香島中學

仍未查出跑了幾多k, 希望比平時在運動場跑圈為多吧!!

Billy兄,下面果網可以計算距離
    http://42.195km.net/e/jogsim/

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-2-24 12:58 發表

Billy兄,下面果網可以計算距離
    http://42.195km.net/e/jogsim/

唔該哂, 平師兄!!

升級   0%

該用戶從未簽到

25 Feb 2009 8.8KM

本來今天約了客戶於晚上維修電腦, 但於收工後突然興起, 所以一回家便換上跑步裝束, 向天水圍河出發.

由香島中學出發 --> 濕地公園 --> 水邊交匯處 --> 洪天路(沿輕鐵路) --> 天影路 --> 樂湖居

雖然只是短短 8k, 但由於是即興, 所以都已經可以解放腳痕. 今天白天時決定了, 星期五放工後會由天水圍跑往屯門碼頭, 由於晚上八時要返聖堂, 想請教各位師兄/姐, 蝴蝶邨附近有那個地方可以沖洗呢?

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

27 Feb 2009 14.66KM

一如當日的安排, 由天水圍跑往屯門蝴蝶邨.

第一次負重跑(背住個背包), 跑完雙肩非常疼痛, 但係有一樣野需要一讚, 就係蝴蝶灣賽馬會室內體育館(唔知係咪咁叫), 完全無人阻我或者問我, 我便响裡面沖左個靚涼, 非常梳肝

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-3-10 22:16 發表
    27 Feb 2009 14.66KM

一如當日的安排, 由天水圍跑往屯門蝴蝶邨.

第一次負重跑(背住個背包), 跑完雙肩非常疼痛, 但係有一樣野需要一讚, 就係蝴蝶灣賽馬會室內體育館(唔知係咪咁叫), 完全無人阻我或者問我 ...

billy兄,係湖山遊樂場內,叫蝴蝶灣賽馬會體育館,果度係沒人理你,我地以前玩沖斜特訓時都入出沖涼.
    今次跑左成15k喎,係唔係就來挑戰荃-屯?

升級   0%

該用戶從未簽到

02 Mar 2009  17.3KM  2h:01m:18s

分段時間:

天水圍 --> 屏山  33'48"

屏山 --> 藍地  31'55"

藍地 --> 屯門西鐵站  19'15"

屯門西鐵站  -->  洪水橋  36'20"

本來諗住做一課長課, 可惜回程返到洪水橋實在太攰了,唯有於洪水橋坐輕鐵返屋企.

題外話一則, 當日响洪水橋見到一位著網衣既師兄向屯門方向跑, 唔知有無機會响度相認呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-10 22:33 發表

billy兄,係湖山遊樂場內,叫蝴蝶灣賽馬會體育館,果度係沒人理你,我地以前玩沖斜特訓時都入出沖涼.
    今次跑左成15k喎,係唔係就來挑戰荃-屯?

我其實諗住會自己跑一次屯荃(甚或天荃), 睇一睇自己既耐力有無增加左, 先至再同你地一齊跑荃屯.

升級   0%

該用戶從未簽到

08 Mar 2009  10KM  56m:15s

首次著網衣跑比賽, 而且更第一次pb成功, 非常開心.

可惜到左夜晚, 條腰開始陰陰地痛, 可能有關於當日比賽時最後果k衝刺太快而受左小小傷(平日甚少衝圈, 平均都係以六分零一公里), 希望休息返幾日會好返啦!!!

總時間 56:15

1K = 5'31"
    2K = 5'39"
    3K = 5'50"
    4K = 5'35"
    5K = 5'31"
    6K = 5'43"
    7K = 5'44"
    8K = 5'45"
    9K = 5'54"
    10K = 4'59"

有左今次達標既成功, 同自己定左下一個目標, 元朗 6k 賽希望可以30min內完成.

升級   0%

該用戶從未簽到

12 Mar 2009   5KM

沙田賽之後,條腰陰陰痛,但係對腳又痕,心思思想跑步,所以就諗住跑運動場過下癮。

一落到場第一個圈就唔知做乜鬼,控制唔到個速度,唔自控地快跑完第一個圈,當去到第三個圈時,條氣已經好唔順,最後跑左十一個圈就決定收工返屋企。

分段圈速:

Lap 1 - 按錯錶,無紀錄
    Lap 2 - 02'18"
    Lap 3 - 02'29"
    Lap 4 - 02'32"
    Lap 5 - 02'45"
    Lap 6 - 02'44"
    Lap 7 - 02'43"
    Lap 8 - 02'43"
    Lap 9 - 02'44"
    Lap 10 - 02'48"
    Lap 11 - 02'43"
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

哈~ 我都係越跑越腳痕~ 成日心思思想落街跑步~
    睇黎大家都中0左毒了~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 BHa 於 2009-3-12 22:58 發表
    哈~ 我都係越跑越腳痕~ 成日心思思想落街跑步~
    睇黎大家都中0左毒了~ " />" />

中毒係必然的,毒癮只會越來越深,美沙胴都冇用,落街跑係最佳解藥.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 billy_yau 於 2009-3-12 22:37 發表
    12 Mar 2009   5KM

沙田賽之後,條腰陰陰痛,但係對腳又痕,心思思想跑步,所以就諗住跑運動場過下癮。

一落到場第一個圈就唔知做乜鬼,控制唔到個速度,唔自控地快跑完第一個圈,當去到第三個圈時,條氣已經 ...

頭圈控制係幾緊要架~~通常頭圈有力~都會快d~頭200m睇一睇錶~會有幫助的
    之後你就會發覺開始辛苦~keep住都做到均速~師兄都要記得休息先得架~長跑長友ma

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-12 23:05 發表

頭圈控制係幾緊要架~~通常頭圈有力~都會快d~頭200m睇一睇錶~會有幫助的
    之後你就會發覺開始辛苦~keep住都做到均速~師兄都要記得休息先得架~長跑長友ma

多謝師兄指點

升級   0%

該用戶從未簽到

15 Mar 2009  28.9KM (3h23m48s  平均 : 7min/km)

尋晚知道老婆今日有街去, 所以就決定今日要做一課長課, 當時一諗就諗起, 不如食返餐天荃都好喎!!

今日一起身, 就即刻食早餐, 再向屋企休息左個零鐘等d食物落左格, 就落街向住目標出發.

由天水圍一直向住荃灣方向跑, 用返渣打半馬果個速度, 去到近藍地又再見到上次响洪水橋見到果位師兄, 大家做左個豎起手指公既手勢之後, 就各自向相反既方向繼續進發. 一直跑到青山公路esso油站, 第一次補給飲品, 飲完枝飲品之後, 就繼續向荃灣推進, 一直去到深井, 雙腳開始傳黎疲倦既訊號, 不過心裡面諗住離荃灣其實不太遠, 應該可以頂到既, 所以就繼續跑, 沒有停低. 當去到機場展覽中心, 再次補給飲品, 當飲完枝水再起跑既時候, 雙腳傳上黎既感覺, 我知道我已經到左頂--爆左, 不過好勝心驅使之下, 一路死頂去到荃灣西鐵站, 當到達荃灣做cooldown既時候, 雙腳即時傳黎麻痺既感覺, 結果要响柏麗灣碼頭休息良久, 先至可以落西鐵站坐車返天水圍.

跑左長跑咁耐, 第一次跑咁長既距離, 雖然真係好辛苦, 但係當完成既一刻, 又再有當日完成渣打既興奮, 不過經過今日既長課, 知道如果出年要跑全馬, 今年真係要好好訓練, 做多d長課, 唔係既話出年容乜易被城巴食左架!!

分段時間 :

天水圍 --> 屯門西鐵站  58m40s (9.5k  平均 : 6m12s/km)

屯門西鐵站 --> 青龍頭碼頭  1h21m57s  (11.5k  平均 : 7m6s/km  總距離大約21k, 總時間係 2h20m38s 比起渣打半馬既時間為好)

青龍頭碼頭 --> 機場展覽中心  25m15s  (3km  平均 : 8m25s/km)

機場展覽中心 --> 荃灣西鐵站  37m55s  (4.9km  平均 : 7m48s/km)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

師兄好野~今日咁曬都跑左3個幾鐘~加油丫~2010全馬一定有好成績
    得閒黎鄧記練下速度~會對你長跑有幫助的^^