香港長跑網  - 長跑長友

樓主: billy_yau
打印 上一主題 下一主題

從口輕輕出發

升級   0%

該用戶從未簽到

家下塊面紅哂, 手腳都黑左, 好彩唔痛咋!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-3-15 22:48 發表

家下塊面紅哂, 手腳都黑左, 好彩唔痛咋!!

billy兄,終於完成了自己的一個心願,你應該可以感受到小弟當初首次完成此路後的喜悅.
現在輪到小弟去安排下完成自己今年既另一個小小願望,荃-屯來回,希望可以好快同你分享.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-15 23:03 發表

billy兄,終於完成了自己的一個心願,你應該可以感受到小弟當初首次完成此路後的喜悅.
現在輪到小弟去安排下完成自己今年既另一個小小願望,荃-屯來回,希望可以好快同你分享.

荃屯來回!!!我諗要到下半年我先可以試下挑戰
B

升級   0%

該用戶從未簽到

我都希望今年年尾之前跑到屯荃來回!!
跑唔惦0既話, 我應該唔報渣打全馬了...

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

加油! 昨天咁曬, 能夠完成30k, 強!
    Billy上個月跑15k長課, 一次加量加咁多, 小心受傷啊! 前車可鑑.
    長跑真係急唔嚟, 要時間浸.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 BHa 於 2009-3-16 10:50 發表
    我都希望今年年尾之前跑到屯荃來回!!
    跑唔惦0既話, 我應該唔報渣打全馬了...

荃屯來回真係好高難度, 要操練多d長課先至可以試.

不過渣打全馬同平時練點都有唔同既, 我記得當日我都未跑過18k以上, 但係都可以完成到半馬, 跑完重覺得自己重有力添.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-16 12:16 發表
    加油! 昨天咁曬, 能夠完成30k, 強!
    Billy上個月跑15k長課, 一次加量加咁多, 小心受傷啊! 前車可鑑.
    長跑真係急唔嚟, 要時間浸.  

多謝師姐關心, 其實尋日揀天荃都係諗住青山公路上面, 如果真係有咩頂唔順, 可以隨時上車走人, 不過最後都叫做完成到, 但係今日對腳仍然好痛, 我諗我要星期尾先可以再跑返啦.

尋日跑完, 都有為自己定左個小小目標, 就係以後一個月最少跑一次, 希望有助長途既耐力啦!!

講開又講, 早兩日睇到米拿兄個blog, 對我黎講真係當頭棒喝, 我跑完沙田10k之後, 就盲目咁去諗, 元朗6k要做到30min前完成, 都無諗過自己本身唔係經常保持到5min/k, 而且同我自己定既長跑目標有矛盾(明年可以限時內完成全馬), 我明白而家我係要訓練自己既耐力, 唔可以每一個距離都為自己定目標, 咁樣係訓練唔到自己想要既效果, 所以我已經重新定位自己既方向, 係繼續向著明年完成全馬, 以後要做多少少長課既練習.不過尋日又真係大膽左少少既, 一加就加左差唔多一倍, 不過當我去到機場展覽館, 遠望已經見到終點(如心廣場), 所以唔肯放棄繼續跑, 下次真係要再三諗清楚, 因為由於尋日跑完咁長, 而令到今個星期可能成個禮拜無得跑, 代價都唔細架

升級   0%

難過

休息一個星期冇跑過? 傷定係疲累呀?
    如果係肌肉酸痛, 可以慢跑短距離, 每天拉筋會有幫助.

以後唔好突然大幅度加量啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

31-Mar-2009  6.3km

休息左足足兩個星期, 隻腳依然有d痛, 本來都諗住留到星期四至跑一次黎預備星期日個元朗6k賽.

不過見到今朝平兄個屯荃約跑傾到熱烘烘, 我又無份跑, 對腳即時痕到不得之了, 結果收左工就返屋企換衫跑步.

由屋企跑往運動場, 再响運動場第八線跑左八個圈, 不過一路跑隻腳依然有d痛, 結果都無夾硬跑至十個圈, 做完拉筋就收工返屋企.

香島中學 --> 天水圍運動場  15'59"  2.48km

第八線
    Lap 1 : 2'49"
    Lap 2 : 2'48"
    Lap 3 : 2'47"
    Lap 4 : 2'44"
    Lap 5 : 2'45"
    Lap 6 : 2'46"
    Lap 7 : 2'50"
    Lap 8 : 2'55"

雖然成績唔係太好, 不過都可以一解餓左兩個星期既跑癮, 希望可以快 d 完全康復, 可以跑返長 d 距離.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-3-31 21:08 發表
    31-Mar-2009  6.3km

休息左足足兩個星期, 隻腳依然有d痛, 本來都諗住留到星期四至跑一次黎預備星期日個元朗6k賽.

不過見到今朝平兄個屯荃約跑傾到熱烘烘, 我又無份跑, 對腳即時痕到不得之了, 結果收左工就返 ...

原來Billy兄腳痕,唔好意思,搞到你冇得玩荃屯,下次約你私奔一次,如何?

升級   0%

難過

剛剛好番, 慢慢跑, 慢慢加量, 長跑長有.
    星期一落鄧記一齊練吓基本功啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-31 21:25 發表

原來Billy兄腳痕,唔好意思,搞到你冇得玩荃屯,下次約你私奔一次,如何?

成兩個幾星期無跑, 一定會腳痕啦!!

隻腳未完全好返, 我諗我無咁快會再跑青公, 等對腳慢慢好返先再諗!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-31 22:26 發表
    剛剛好番, 慢慢跑, 慢慢加量, 長跑長有.
    星期一落鄧記一齊練吓基本功啦!

我會慢慢加量, 唔敢再心急架啦

至於落鄧記, 就....遲d先睇下點啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

Billy兄,慢慢來!唔好加快呀!星期一我欠些又傷過,好在夠定力暫停冇再練。
    星期日比賽一齊努力啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

05-Apr-2009  5.8km  29'34"

終於等到元朗賽, 尋晚訓覺前, 隻右腳依然有 d 陰陰痛, 心裡面其實有左心理預備, 隨時响比賽途中退出, 好彩今日隻腳既狀態未有想像中咁差, 可以完成賽事, 還可以偷雞 PB 到添!!

一開始跑, 就按住一般步速黎跑, 一大班著網衫既師兄師姐已經絕塵而去, 眼前只有籣西.韋師姐, 頭1.4K 都係追著佢黎跑, 直到第一次折回點, 就由佢身邊趕過左佢, 當時個心係諗住佢會過無耐就過返我, 跟住同佢互相推大家去跑, 點知一直跑過第一次返終點同埋第二次折回點, 佢都無再响我前面出現, 去到第二次折回點之後, 右邊橫隔膜又開始痛(應該係太耐無跑, 適應唔到個步速), 到左大約唔夠700M, 蘭西終於由我身邊擦身而上, 可惜我想發力追翻佢既時候, 感覺橫隔膜既痛楚加深, 根本提唔到速, 最後連最尾100M都做唔到衝刺, 只係可以用返普通速度返終點...

第一次折回點  06'56"
    第一次返終點  07'10"
    第二次折回點  07'51"
    終點              07'34"

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

billy ching, 今日好高興見到你, 加油呀

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

yau兄~~今日認你唔到~好似冇同你傾過計~唯有下次啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-4-5 17:00 發表
    yau兄~~今日認你唔到~好似冇同你傾過計~唯有下次啦

梁兄, 我有同你傾過計架, 你一時諗唔起姐!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-4-5 17:52 發表

梁兄, 我有同你傾過計架, 你一時諗唔起姐!!

梁兄成日帶住黑超,邊認到人呀!嘻嘻

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-4-5 16:12 發表
    05-Apr-2009  5.8km  29'34"

終於等到元朗賽, 尋晚訓覺前, 隻右腳依然有 d 陰陰痛, 心裡面其實有左心理預備, 隨時响比賽途中退出, 好彩今日隻腳既狀態未有想像中咁差, 可以完成賽事, 還可以偷雞 PB 到添! ...

Billy兄,你講左呁多野,又界人又俾人界,其實最終係邊個界邊個?
    小弟理解,係你先界籣西,再俾佢臨尾界番野...對嗎?