香港長跑網  - 長跑長友

樓主: billy_yau
打印 上一主題 下一主題

從口輕輕出發

升級   0%

該用戶從未簽到

17 Apr 2009  邪神分享會 第7課

經過幾日既考慮, 終於都作出決定, 出席邪神既分享會.

登錄/註冊後可看大圖

堂上面邪神講左好多正確理論, 雖然我所領悟到既實在唔係太多, 但係都會留响心裡面, 希望他朝一日可以拎返出黎運用一下.

一開始熱身, 就係圍住足球場慢跑(對我黎講都唔算慢架啦)15min, 之後就係學習神腿三式(前/後), 全堂黎講, 我覺得呢幾式係最受用, 真係唔做唔知自己可以咁軟(對腳既肌肉). 再之後做左幾款唔同既體能操(年紀大...d名真係唔記得). 經過大約兩個半鐘既學習, 雙腳甚至腹部既肌肉, 都出現輕微抽筋, 年紀大機器壞真係無講錯.

另外, 邪神亦都傳授左近黎都幾困擾我既問題既解決方法,就係跑果陣如果出現橫隔膜痛既問題, 如果下次再遇到, 一定要試下!!!

登錄/註冊後可看大圖

落堂之後, 一行廿十多人去左鵝鵛橋熟食中心食晚飯(一個令我有無數回憶既地方...比起十多年前..成個熟食中心完全唔同哂), 食到成十二點先至返屋企, 返到屋企我個大人塊面黑到......唉......下次再去都係要考慮下唔跟佢地食飯, 選擇早d返屋企

升級   0%

該用戶從未簽到

同病相憐, 我第一次出席約跑返到屋企, 我個大人塊面都係黑到...
下次記得講清楚就無問題喇!!
大人如果批准咪番低食晚飯, 如果唔批只跑唔食飯囉, 無問題既!!

升級   0%

該用戶從未簽到

21 Apr 2009  9.5km  (無帶錶, 無計時)

自邪神班之後, 因為小腿一直抽住抽住, 所以無去跑過, 尋日終於按捺不住去左跑步. 放工返到天水圍就換衫落街, 做左少少熱身跟住就慢跑去左運動場, 入到運動場之後, 見到個跑圈就忍唔住繼續跑落去, 本來諗住係咁依跑四五個圈就算, 點知一路跑就一路唔想停, 最後就跑左十個圈先至停落黎, 休息左兩三分鐘之後, 就開始做神腿三式, 不過响我做之際, 果班一直都响運動場操既天水圍"專業"跑手好似好奇怪咁望住我, 最後我就快快手做左3set就拿拿臨拉筋走人. 當我行出運動場門口果陣, 發現今日跑完都好似無乜料到, 就開步跑返屋企, 直到返到屋企樓下都好似唔多夠喉, 睇黎下次跑又要跑返街同埋跑遠d啦.

香島中學 --> 天水圍運動場
第八線 10 個圈
天水圍動場  -->  香島中學

升級   0%

該用戶從未簽到

23 Apr 2009  11.3km  1h13m45s

今日放工之後就即刻返屋企, 換過衫之後就開始跑, 原先係諗住由天水圍跑落屯門西鐵站再回程返天水圍, 不過一直跑左腳都一直痛, 最後就响回程跑到返兆康, 就買完野飲上左西鐵返屋企.

死喇..唔通應左自己果句吹得唔跑得....

香島中學 ----> 屯門西鐵站

屯門西鐵站 ----> 兆康西鐵站

升級   0%

該用戶從未簽到

24 Apr 2009  邪神分享會第8堂

繼上星期後, 又再上邪神既分享會. 對我個人黎講, 我真係覺得今次既體能訓練真係無上次咁甘, 可能細個成日紥紥跳, 單腳跳一個足球場真係唔係好辛苦. 最可惜係隻左腳唔知整乜鬼陰陰痛, 可能係同亞仔玩果陣比佢撞到自己唔知, 所以去到最尾慢跑15min我就變左疑似師姐物體跟班師姐跑.

一開始係例牌既15min熱身跑, 一路泊住法蘭師兄跑, 法法都算錫住我, 我同佢講我腳痛叫佢就一就我, 佢就慢少少黎就我. 跟住開始做神腿前後三式, 我發覺自己手腳好似唔多協調, 邪神話最難錯既野, 我居然可以完完全全錯哂(提左腳時應該右手向前, 我就岩岩好相反), 當做完六式神腿之後, 邪身就大聲問, 有無人星期日有比賽?有無人有腳傷? 之後, 我同一大班師兄都不其然叫左句, 今鋪大鑊啦, 原來今晚既戲肉係單腳跳一個足球場 x 10times, 我自己响開始前即刻試一試我隻左腳頂唔頂到, 感覺上可以, 所以就無走去師姐果邊, 照玩呢個單腳跳, 今次拉筋既帶領係由米拿師兄主持, 唔知點解次次做親一d屈住個身既拉筋, 我個腹部就會抽筋(可能係肚腩大個大個@@), 落堂之後又同左佢一齊食飯, 聽到邪神講星期五班重會有兩堂, 但係之後既就重未知, 黎緊果2個星期, 一定要盡可能出席啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

好佩服billy兄
山重水遠都堅持黎到分享會
俾咗我唔一定做得到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-4-25 22:42 發表
好佩服billy兄
山重水遠都堅持黎到分享會
俾咗我唔一定做得到

咪咁講我啦...長毛師兄/ 蕉仔 又咪係咁遠

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-4-25 22:44 發表

咪咁講我啦...長毛師兄/ 蕉仔 又咪係咁遠

所以你地都好值得我敬佩

升級   76.8%

該用戶從未簽到

billy師兄 你是什麼時侯會到運動場跑?  我很多時晚上(9點前後)都會去, 有機會一起跑好嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大坑人gary 於 2009-4-27 21:40 發表
所以billy真有心……billy...繼續撐你。

我都要向billy兄學習
以後多d衝出香港

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2009-4-27 18:06 發表
billy師兄 你是什麼時侯會到運動場跑?  我很多時晚上(9點前後)都會去, 有機會一起跑好嗎?

我無咁晏架...通常都係跑完返屋企食飯...

我到運動場既時間大約係六點半至七點咁上下...大八點零就會走架啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-4-27 21:54 發表

我都要向billy兄學習
以後多d衝出香港

你430都黎跑青公啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大坑人gary 於 2009-4-27 21:57 發表
最近都係去tko消遙跑..黎緊係4.30青公

你重叻...我都未去過消遙跑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-4-27 22:47 發表

你重叻...我都未去過消遙跑

你咪過黎跑下囉

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-4-27 22:49 發表

你咪過黎跑下囉" />" />

有興趣架...不過TKO真係好遠...除非搵到平停車場泊車...咁就有D機

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-4-27 22:52 發表

有興趣架...不過TKO真係好遠...除非搵到平停車場泊車...咁就有D機

咁呢D真係要TKO 人答你啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-4-27 22:53 發表

咁呢D真係要TKO 人答你啦..

無錯無錯

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-4-27 22:46 發表

我無咁晏架...通常都係跑完返屋企食飯...

我到運動場既時間大約係六點半至七點咁上下...大八點零就會走架啦
哦,6點半左右我先係香港收工,所以我通常都會在9點才跑。 你6點半落去係咪好多時都會見到吹水會果斑跑友囉?其實佢地唔係咁快架, 比起長跑網斑快腳師兄仲有幾大段距離。