香港長跑網  - 長跑長友

樓主: billy_yau
打印 上一主題 下一主題

從口輕輕出發

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 曲奇 於 2009-5-24 00:10 發表

搵人一齊跑,才會較易改善此問題架....

x2, 我都係同人跑, 俾人提先知自己擺手ge問題.
    知道有咩問題, 先會多留意, 刻意去改善.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-5-24 00:15 發表

其實我唔知可以點改善...叮叮師姐都同我講過我呢個問題....

唔好用膝蓋發力 + 大力踩地下...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-5-24 00:17 發表

唔好用膝蓋發力 + 大力踩地下...

其實我唔係好知自己用緊邊度發力....不過每次跑完長d距離...最痛既會係腳碗...膝蓋就唔會好痛...大小腿都會有d酸軟...patpat間中先會有反應.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-5-24 00:22 發表

其實我唔係好知自己用緊邊度發力....不過每次跑完長d距離...最痛既會係腳碗...膝蓋就唔會好痛...大小腿都會有d酸軟...patpat間中先會有反應.....

看來你問番d專業人仕意見啦....
    我這半桶水冇資格教人..

升級   0%

難過

原帖由 billy_yau 於 2009-5-24 00:15 發表
    其實我唔知可以點改善...叮叮師姐都同我講過我呢個問題....

星期一落嚟同大家練吓基本功, 偷吓師囉!
    咁多師兄師姊俾你問.
    咁大力落地, 好傷腳架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-5-24 00:23 發表

星期一落嚟同大家練吓基本功, 偷吓師囉!
    咁多師兄師姊俾你問.
    咁大力落地, 好傷腳架!  

我而家返緊兩份工...夜晚果份返六放十.....應該無咩機會落到鄧記架啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-5-24 00:23 發表

看來你問番d專業人仕意見啦....
    我這半桶水冇資格教人..

你都好專業架啦.....

升級   0%

難過

原帖由 billy_yau 於 2009-5-24 00:25 發表
    我而家返緊兩份工...夜晚果份返六放十.....應該無咩機會落到鄧記架啦....

俾心機, 自己練跑, 唔好偷懶喎!
    我覺得練碎步配合擺手, 訓練節奏感同放輕腳落地.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-5-24 00:29 發表

俾心機, 自己練跑, 唔好偷懶喎!
    我覺得練碎步配合擺手, 訓練節奏感同放輕腳落地.

會繼續練架...不過無以前咁方便..一收工就可以跑姐.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-5-24 00:25 發表

Billy兄
    加油呀,放假時再跑都得ar

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

Billy兄 加油呀.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-5-24 00:32 發表

會繼續練架...不過無以前咁方便..一收工就可以跑姐.....

Billy,練還練,都要好好休息保重身體!

加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

28 May 2009  16.84km

四日假期終於都開始左, 今朝一早起身, 就即刻出左去跑步. 由香島中學出發一直向濕地公園方向跑, 直至去到水邊圍跟住就沿輕鐵軌邊向屯門碼頭方向進發. 當去到屯門碼頭望一望電話個gps顯示, 已經跑左16k幾, 咁就打算今日跑夠皮, 可以搵地方拉筋然後坐車返屋企, 選擇左响悅湖山莊側邊一個公園仔度拉筋, 連埋休息大約用左三十分鐘, 本來諗住坐車返屋企, 但係一諗到又要坐輕鐵又要轉西鐵, 不如行去西鐵站重好啦, 所以就無坐輕鐵, 當行到去皇珠路橋底果陣, 見雙腳唔係太攰, 又再起跑跑左去屯門西鐵站作為今日跑步既終結.

坐緊西鐵果陣, 睇一睇電話個GPS同手錶計到既時間有D出入, 返到屋企再上網自己計一次今日既哩數, 又係同GPS既數據有D出入, 最後就採納左手錶同上網計出黎既數據, 愛黎計算今日所跑既時間同距離.

香島中學  -->  屯門碼頭  1h35m34s  14.96km  (6m23s/km)
    新屯中  -->  屯門西鐵站  11m28s  1.88km  ( 6m6s/km)

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

29 May 2009  網友約跑 之 港島鬧市尋休   11.4km

尋晚因為唔洗返兼職, 所以就參加左今次約跑, 因為自從無去邪神班之後, 實在太耐無見過一班港島跑友. 其實一路坐車去cwb果陣, 雙腳依然好緊同埋痛, 已經一早响心裡面有plan b, 就係一覺得唔掂就即時調頭返終點.

七點度去到摩頓台, 其實我一直都唔知銅鑼灣運動場响邊, 只係記得提督話响中央圖書館附近, 咁我就朝住呢個方向去搵啦, 當去到中央圖書館外圍, 一條好陰暗既行人小路, 就見到格離個草場有一班人响度踢緊神腿, 咁我就知道銅鑼灣運動場既所在啦. 入到去換埋衫就慢跑左兩個圈同埋開始踢腿, 邊傾計邊做熱身之後, 大隊就開始預備出發, 影埋相再擾攘一番之後, 一行二十幾人就正式離開運動場, 向今晚既路線出發.

一開始既時候, 主車群已經一支箭咁離我地幾個慢腳師兄/姐而去, 咁我地呢幾個唔識路既跑友, 就一直跟住fat-b師兄跑, 當去到樂活道上斜, 我先知原來今晚既重點係跑斜路, 心諗...大件事啦...尋日先跑完16k今晚要玩上斜, 死梗啦. 初初上斜果陣我都諗住慢慢跑拍住ee佢地一齊上, 但係去到唔夠一半既時間, 前面既師兄同師姐同我既既步伐實在好唔夾, 攪到我真係好辛苦, 咁我就唯有賴底ee自己抽開少少越過呢兩位師兄/姐, 獨自加速跑上呢條見唔到斜頂既斜路. 好唔容易先至去到斜頂, 見到曲奇師姐响度等我地, 我就按佢既指示追住wongc師姐跑, 我都襯住呢段平路慢慢調適好自己既呼吸, 因為我响出發之前聽到 cu sir 話乜鬼油站等, 以我平時渣車既僅有知識, 知道大坑道去油站應該重有一段斜路既, 所以無好似其他師兄/姐咁係咁放快, 留返d氣完成果條斜路. 跑完大坑道轉上天橋我就再次慢慢地發力向前跑, 終於都响千辛苦萬苦之下見到一大班師兄向我打氣, 咁我就完成左今次約跑既最高點. 當所有師兄/姐都跑到上黎再休息完之後, 大隊就向住回程既方向向山下面跑, 回程我就一直同ee一齊跑返落去, 本來去到畢拉山腳, ee同fat-b都話唔跑上去, 我地三個從上黎果條路跑返落去就算, 點知大隊原來停哂响山腳等埋我地先至向斜路進發, 咁我地唯有一齊向住條又係唔見頂既馬路慢跑上去, 本來諗住同ee慢慢跑上去既, 但係跑唔到一半老問題又出現, 就係個步速唔就我, 真係重辛苦過行路, 所以我就同ee講响斜頂等佢, 自己就按住自己既步速跑上去斜頂, 跟住既路程都係咁樣, 有上斜我就响斜頂等佢, 好舒服吹住水咁完成左今晚既約跑.

跟住大班人一齊去左運動場附近既英記開飯, 印象之中好似係第一次同wayway一齊食飯, 差d比佢笑死人無命陪, 食到十一點幾就大家各自返屋企lu.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

30 May 2009  8.1km  48'16"

今晚返工果陣突然泛起一個念頭, 就係不如放工之後跑返屋企都好喎. 就係咁, 今晚一放工就開始跑返屋企, 由景峰開始跑, 經過兆康西鐵站, 跟住再沿住輕鐵軌去到洪水橋, 再沿大坑渠一直跑到去天華邨, 可能因為尋日跑完山既關係, 隻左腳又開始痛返, 今晚呢個即興既跑步, 下次都係要諗真d先好.

景峰  -->  天華邨停車場  48'16"

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

連跑3日,你都好勁下喎!
    睇怕下次有機會再同你跑,實跟你唔到啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-5-31 00:45 發表

我次次都係你既大後方...梗係跟唔到啦....

搵日約埋藍罐一齊征服菠蘿包好無 <---- 跑山跑上癮

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-5-31 00:45 發表

x2, 實係影都唔見啦!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

今年你有2個可能
    1可能進步得好快
    2可能跑到傷

加油啦