香港長跑網  - 長跑長友

樓主: billy_yau
打印 上一主題 下一主題

從口輕輕出發

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

billy 兄, 好勤力喎,
    言則你上佐跑步癮, 但連跑3日, 切記要留意身體反應, 知道麻

升級   0%

該用戶從未簽到

跑完山之後仲上量,好易傷架....
    休息多幾日,遲d再慢jog此路返屋企啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-5-31 21:27 發表
    言則你上佐跑步癮, 但連跑3日, 切記要留意身體反應, 知道麻

原帖由 曲奇 於 2009-6-1 00:31 發表

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-5-31 20:52 發表
    今年你有2個可能
    1可能進步得好快
    2可能跑到傷

加油啦

原帖由 running-sue 於 2009-5-31 21:27 發表

原帖由 曲奇 於 2009-6-1 00:31 發表

其實真係唔知無啦啦痴乜線先會連跑三日...下次唔會架啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-6-1 12:10 發表

其實真係唔知無啦啦痴乜線先會連跑三日...下次唔會架啦...

因為你知道未來日子可能沒有太多時間跑..所以先跑番夠本先..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-6-1 12:25 發表

因為你知道未來日子可能沒有太多時間跑..所以先跑番夠本先..

所以我咪話自己餓狗放監囉.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-6-1 12:26 發表

所以我咪話自己餓狗放監囉.....

今次一次過食得飽一飽啦~~
    小弟自星期三玩完青公,直至今晚才跑番,休息了4日,所有痛症全部消失,今晚可以玩餐勁既

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-6-1 12:29 發表

今次一次過食得飽一飽啦~~
    小弟自星期三玩完青公,直至今晚才跑番,休息了4日,所有痛症全部消失,今晚可以玩餐勁既

扯爆蕉仔?佢尋日去完船河...應該未回到氣架喎....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-6-1 12:31 發表

扯爆蕉仔?佢尋日去完船河...應該未回到氣架喎....

已經有位兄台取代了我的地位了....蕉仔今晚會再次同佢同場追逐..又是一場精彩演出

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-6-1 12:36 發表

已經有位兄台取代了我的地位了....蕉仔今晚會再次同佢同場追逐..又是一場精彩演出

平兄,錫住蕉仔~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-6-1 12:36 發表

邊位咁榮幸呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-6-1 12:42 發表

平兄,錫住蕉仔~

應該叫蕉仔錫住我至真啊

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-6-1 12:43 發表

應該叫蕉仔錫住我至真啊

你又話上足電....

升級   0%

該用戶從未簽到

03 Jun 2009  7.1km  46'35"

上個星期三, 夜晚份工休息, 但係夜晚又要去食飯, 所以預先帶定左跑衫, 諗住一收工就去跑返陣先去食飯, 本來係計劃去長沙灣運動場跑既, 不過果日收工响九龍城, 所以就臨時改左去九龍仔公園跑喇.

上到去公園問一問個保安, 先知道運動場來係收六點既, 咁就唯有沿住整個公園黎跑, 其實我係從來都無去過九龍仔公園既, 所以其實圍住個公園究竟有幾長同埋有幾多條路我都唔係太清楚, 我在重有個gps式可以幫到我計住自己既里程, 不過一開始跑無耐左腳又再傳黎陣陣痛, 又由於要因住時間去食飯, 所以只係跑左九個字, 就收工去沖涼, 之後睇返個gps先知, 原來只係跑左7k度, 跑完自己都有d唔滿意(包括距離同時間).

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

平常心, 有得跑已經好好啦!
    把握時間跑番轉, 勤力喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

07 Jun 2009  8.4km  

本來諗住今朝早 D 起身去跑步, 跟住先去聖堂, 不過起唔到身, 所以就改到三點幾先去天水圍運動場跑. 未試過呢個時間去運動場, 原來星期日既下午, 差唔多只係得十個人左右跑, 感覺唔錯.

去到運動場, 先跑左五個圈當做熱身, 跟住踢神腿三式. 再跟住就開始今日自己比自己既訓練 800 x 8, 本來諗住 10 set 既, 不過去到第 8 set 開始頂唔順, 又見果陣都四點幾, 要就返 d 時間涼沖同埋食野先去返工, 所以跑左 8 組就收左工, 跟住做埋拉筋就沖涼去也.

第1 + 2圈  4'06"
    休息  54"
    第3 + 4圈  3'54"
    休息  1'06"
    第5 + 6圈  4'00"
    休息  1'00"
    第7 + 8圈  3'58"
    休息  1'02"
    第9 + 10圈  3'58"
    休息  1'02"
    第11 + 12圈  3'59"
    休息  1'01"
    第13 + 14圈  4'01"
    休息  59"
    第15 + 16圈  3'47"

開頭驚自己太快, 所以跑慢左, 第 2 set 又因為第 1 set 慢所以又跑快左, 之後果幾 set 就控制到相差唔過 3 秒, 最後 1 set 諗住收工所以尾果百零爆返終點, 經過近幾次既練習或者比賽, 初步都可以做到臨尾爆返終點, 希望以後既比賽都可以响最尾果一兩百爆到返終點啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-6-8 00:22 發表
    平常心, 有得跑已經好好啦!
    把握時間跑番轉, 勤力喎!

無法啦...而家既時間太少啦...一有時間就會跑架啦....

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 billy_yau 於 2009-6-8 00:41 發表
    07 Jun 2009  8.4km  

本來諗住今朝早 D 起身去跑步, 跟住先去聖堂, 不過起唔到身, 所以就改到三點幾先去天水圍運動場跑. 未試過呢個時間去運動場, 原來星期日既下午, 差唔多只係得十個人左右跑, 感覺唔錯.

去 ...

跑得幾好woo~~~加油

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-6-8 00:46 發表

跑得幾好woo~~~加油

自己胡亂練...其實個休息時間係長左定短左...定適中呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-6-8 00:48 發表

自己胡亂練...其實個休息時間係長左定短左...定適中呢?

只知道你D速度開始快左~~~