香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

減肥飲食吹水站

升級   0%

該用戶從未簽到

我好佩服我家姐每日放咁多時間運動,佢而家其實能夠食清淡d就ok,但係佢執迷不悟,無計!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 allanccl 於 2009-4-25 00:30 發表

八寶粥可以咸食,我試過都幾難食架,同埋三低一高既道理,唔好食咁多鹽啦,好傷身架,會傷腎同高血壓既。你唔好落咁多糖咪得囉,我通常只落一片片糖,一包454gm既片糖有七片,一片片糖等如65gm即係13茶匙架啦!

吓! 咁高糖份架!
    I see, 300g豆煲半煲水, 一片好似冇味, 下次落少啲水先.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-25 00:45 發表

吓! 咁高糖份架!
    I see, 300g豆煲半煲水, 一片好似冇味, 下次落少啲水先.

一定要唔好咁多水,杰d飽肚d嘛! 又唔使落咁多糖添,試下啦!

升級   0%

難過

原帖由 allanccl 於 2009-4-25 00:50 發表

一定要唔好咁多水,杰d飽肚d嘛! 又唔使落咁多糖添,試下啦!

食左3日八寶粥, 幾飽肚, 感覺個人幾夠精神同氣力.
    腸胃唔係幾好, 食完會放氣, 可能唔適宜連續幾日食.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-25 19:03 發表

妳更係見係好野, 搏命食... 食到放氣

升級   0%

難過

原帖由 nc 於 2009-4-25 19:59 發表

妳更係見係好野, 搏命食... 食到放氣

煲左半煲嘛! 得我同媽媽食.
    放幾日好似唔係咁好, 放落肚最好.

升級   0%

該用戶從未簽到

我今晚都煲緊渣咋
    準備聽朝作早餐
    但係我買ge好貴,1斤要14蚊ar

升級   0%

該用戶從未簽到

我今日都煲左一煲, 今日食左兩碗, 一斤真係煲出黎好大煲, 但已經好杰下, 差唔多杰到好似豆蓉咁滯
    聽日整碗做早餐先

升級   0%

難過

原帖由 kcchu 於 2009-4-25 22:30 發表
    我今日都煲左一煲, 今日食左兩碗, 一斤真係煲出黎好大煲, 但已經好杰下, 差唔多杰到好似豆蓉咁滯
    聽日整碗做早餐先

一斤真係好大煲, 小妹煮半斤, 兩個人食都食左三日.
    煲短小小時間咪唔會變豆蓉囉!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-25 22:46 發表

一斤真係好大煲, 小妹煮半斤, 兩個人食都食左三日.
    煲短小小時間咪唔會變豆蓉囉!

吓!半斤要食三日,仲要兩個人tim
    咁我煲咗一斤要食幾耐ar
    睇黎要全家總動員先得la

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-25 19:03 發表

小弟腸胃近兩年變左,發覺食完橙or豆類個肚就會打風
    成日放氣....以前小弟一日食三四個橙都面不改容,依家食一個橙已經.......
    早幾日食左碗渣渣就放足半日,真係慘
    渣渣曾經是小弟心愛之一.......

升級   0%

難過

原帖由 wadee 於 2009-4-25 22:54 發表

吓!半斤要食三日,仲要兩個人tim
    咁我煲咗一斤要食幾耐ar
    睇黎要全家總動員先得la

食完上嚟報告吓身體反應.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-25 23:06 發表

食完上嚟報告吓身體反應.

收到

升級   0%

該用戶從未簽到

一斤渣咋煲咗一大煲
    所以要一家三口一齊食
    聽朝仲可以再食一餐
    食完之後等到而家都冇咩反應
    而且真ge好飽肚
    又十分美味

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-4-26 21:41 發表
    一斤渣咋煲咗一大煲
    所以要一家三口一齊食
    聽朝仲可以再食一餐
    食完之後等到而家都冇咩反應
    而且真ge好飽肚
    又十分美味

一定又係wadee大大煲的溫馨愛心渣咋啦,睇黎甜到入心喎! 咁甜唔洗落糖啦,哈哈!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-11 14:34 發表
    你正在減肥嗎.
    是否覺得飲食是最難過的一關?
    得閒入來吹一吹, 講一講你是日食咩野, 飲咩野?

好多致肥o既食物都係"我的最愛" ,要忍口真係幾難,唯有每次食少少滿足下自己啦

升級   0%

該用戶從未簽到

以下是一封電郵:

可口可樂零度(ZERO),建議您不要喝﹗﹗

今天在學校附近的超市買水,排在我前面的是一個老外,他見我就買了一樣東西,而他買很多,就讓我先付帳。

我道過謝後,他發現我買的是可口可樂的零度(ZERO),

老外︰你經常喝這個嗎?

我︰沒有,偶爾喝

老外︰不要喝這個了,這個不好

我︰為什麼啊?﹗這個不是zero嗎?卡路里低啊!

老外︰不是,這個不好,要喝就喝正常的那種。

我︰為什麼啊???

老外︰這個裡面含有一種成分,不好。

說著就拿起那瓶可樂看了半天。

老外︰這個裡面含有ASPARTAME,不好,你有紙嗎?我給你寫下來。

接著,售貨員就拿來了紙和筆,老外在紙上寫下'ASPARTAME',還囑咐我︰你上網查就知道了。

--------------------------------------------------

Aspartame

中文:阿斯巴甜(含苯丙氨酸),屬於一種代糖,經常使用在低糖飲料當中。

一種約比蔗糖甜200的甜味劑

代糖已經被認為成一種神經毒素,損害神經系統,故這些症狀主要與神經系統有關。

一些常見的與代糖有關的症狀為頭痛,記憶力衰退,癲癇,視力消失,昏迷及腫瘤

代糖更可使以下疾病加重或導致類似這些疾病的症狀,

比如︰纖維性肌痛,多發性硬化,系統性紅斑狼瘡,多動症,糖尿病,老年性或早老性痴呆,慢性疲勞綜合症和憂鬱症

研究已證明代糖能釋放自由甲醇。長期甲醇的毒性可影響腦中的多巴胺系統而導致上癮

甲醇又稱木醇,占代糖的1/3,此物質己被劃為嚴重的代謝性毒物和麻醉劑。

最近的新聞中,經常有關於世界級運動員和其它健康人仕在服用代糖後猝死的報導,其原因與代糖損害心臟的傳導系統有關。

研究發現,代糖'阿斯巴甜'Aspartame)會過度刺激或干擾神經末梢,增加肌肉緊張,而引發偏頭疼

而低糖可樂、低糖汽水、無糖口香糖、冰淇淋、綜合維他命和許多成藥中都含有阿斯巴甜。

所以對代糖過敏的人,只要啜飲一小口低糖汽水,就會引發頭痛。

請轉寄給我們關心的人喔!   

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟試下google搜尋阿斯巴甜,得以下結果,大家可以試下搜尋,幾得意架。
    『Extra』   和   『Airway』   這2種口香糖不要再吃了啦!
    還有,最近波卡出的"黃檸檬   "口味洋芋片也有加阿斯巴甜哦!
    各位兄弟姐妹們看過來!
    寧願胖,也不願得癌症死掉,小心囉!
    在美國,此種代糖
    -阿斯巴甜,早已在動物身上證實會導致癌症,不信大家有機會去咖啡店喝咖啡時,注意一下,若店裡有供應代糖(低熱量糖)的糖包(粉紅色小紙袋包裝),記得翻到背面去看,有幾排紅色小小字(真的很小),上面就有寫(英文),   ”經動物身上實驗證實,會導致癌症”!

喜歡嚼EXTRA無糖口香糖的人要注意了!
    它不是真的無糖,而是添加了人工甘味-阿斯巴甜!
    也就是代糖,糖尿病患者吃的那種!

它對腎臟的負擔很大!

而且有致癌的可能!

自從在聯合晚報看到這則新聞,我就回復吃箭牌了!

後來,去新竹的餐廳或咖啡店時,注意到台灣出的這種代糖,大部分已改為中文包裝,而中文包裝上,可是一個有關”致癌”的字也不提的(因為他怕銷售量下降),所以粉

多人還吃得粉開心,因為以為她(他)可以大量使用這種好東西,也解決熱量問題,告訴你,你是真的不會胖,但是你會死很快!很幸運的,放學去新竹新開的”星巴克咖啡
    館(   Starbucks)”,看到了原版的進口代糖 ,A~Ha....,拿一包來給您瞧瞧...紅色字體:

Use of this product may be   hazardous to your health. This product contains  saccharin which has been   determined to CAUSE CANCER  in laboratory animals

使用這個產品可能對你的身體有危險,本產品含有saccharin(糖精),已經確定對實驗室的動物導致CANCER(癌症)。

其實美國人還是有粉多人使用此代糖,但是至少人家有標示。  營養師的說明
      喜歡甜食嗎?喜歡!可是有一群專家實在很囉嗦﹐老是說甜食不好﹐會胖﹐會蛀牙﹐會…。對糖尿病人來說﹐甜食更被嚴格控制。拜科技進步之賜﹐市面上出現了「只讓你吃甜﹐不讓你吃糖」的人工甘味劑(代糖)﹐為對甜食又愛又怕的人解了套。目前被使用最得最廣、知名度最高的代糖是阿斯巴甜﹐但是它的安全性也一如糖精等人工甘味劑被人質疑﹐真相倒底是如何呢?   

其實阿斯巴甜並不是刻意研發的物質﹐和盤尼西林一樣﹐它也是偶然被發現的。它是由氨基酸(L-苯丙氨酸(L-Phenylalanine)及天門冬氨酸(Aspartic   acid))所構成﹐由於甜味接近蔗糖﹐甜度又有蔗糖的150~200倍﹐因此用量

升級   59.4%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-5-8 21:25 發表
    以下是一封電郵:

可口可樂零度(ZERO),建議您不要喝﹗﹗

今天在學校附近的超市買水,排在我前面的是一個老外,他見我就買了一樣東西,而他買很多,就讓我先付帳。

我道過謝後,他發現我買的是可 ...

真係好危險,
    好彩我少飲可樂......

升級   68.42%

該用戶從未簽到

多謝allanccl的資料,等我仲以為zero冇糖就係健康0的tim,原來暗藏剎機!