香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

減肥飲食吹水站

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

尋日:

早餐 : 椰絲蛋糕仔 10粒 / 黑豆漿 1盒
午餐 : 飯大半碗 / 雞扒 小半塊 / 焗耶菜大半碟
練跑前 : 椰絲蛋糕仔 8粒
練跑後(晚餐) : 魚皮餃米線 1碗 / 新奇士 3107橙 兩只

今朝磅一日輕左 1磅半~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-3 12:44 發表
尋日:

早餐 : 椰絲蛋糕仔 10粒 / 黑豆漿 1盒
午餐 : 飯大半碗 / 雞扒 小半塊 / 焗耶菜大半碟
練跑前 : 椰絲蛋糕仔 8粒
練跑後(晚餐) : 魚皮餃米線 1碗 / 新奇士 3107橙 兩只

今朝磅一日輕左 1磅半~~" />" />hiu ...

阿DEE師兄,見到你咁落力減肥,引到我下左決心再減10磅,因為想跑快d同埋保護對腳,我保持左130磅年幾啦,而家計過BMI係22.4,希望減到20,即係目標體重:54Kg。
由今日開始減油減糖,唔再放假食雪糕,盡量唔出街食飯,只食自己的營養餐,希望下個月去跑鄭開馬拉松前見到成績。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-4 10:43 發表

阿DEE師兄,見到你咁落力減肥,引到我下左決心再減10磅,因為想跑快d同埋保護對腳,我保持左130磅年幾啦,而家計過BMI係22.4,希望減到20,即係目標體重:54Kg。
由今日開始減油減糖,唔再放假食雪糕,盡量唔出街 ...

都唔係落力減肥,係落力keep 住咋,而家再減真係唔易啦...
而家BMI 已經大約20.6,其實跑起上黎對腳壓力都唔算大,不過都想減到接近130磅,咁就夠膽著再薄D 輕D 既鞋,做好D 時間~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-4 11:48 發表

都唔係落力減肥,係落力keep 住咋,而家再減真係唔易啦...
而家BMI 已經大約20.6,其實跑起上黎對腳壓力都唔算大,不過都想減到接近130磅,咁就夠膽著再薄D 輕D 既鞋,做好D 時間~~hgj091" />" />hj

DEE兄既目標同我好一致呀!
努力加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-4 12:54 發表

DEE兄既目標同我好一致呀!
努力加油!

好好~~

升級   90%

該用戶從未簽到

師兄師姐你地好厲害, 可以食咁少野
我曾經試過食少啲, 但個人會手腳冰冷, 同埋好遲鈍
我唔係好食油膩野, 但要食好多 所以一直都冇減過

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 72348234 於 2009-3-6 00:32 發表
師兄師姐你地好厲害, 可以食咁少野
我曾經試過食少啲, 但個人會手腳冰冷, 同埋好遲鈍
我唔係好食油膩野, 但要食好多 所以一直都冇減過

我個人反對節食的,最重要係食物質素,要有均衡營養,我唔會放縱自己大飲大食,但係會每餐都食飽,之後唔會食零食。

升級   90%

該用戶從未簽到

我食完好多好快又肚餓, 我諗我係大食積....
我都要努力, 目標係bmi 20 (而家22.2, 好肥 )
不過最近受傷無得跑, 只好試下節食

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 72348234 於 2009-3-6 08:58 發表
我食完好多好快又肚餓, 我諗我係大食積....
我都要努力, 目標係bmi 20 (而家22.2, 好肥 )
不過最近受傷無得跑, 只好試下節食

BMI22.2已經唔算肥,當然減到20仲好d....這個也是我的新目標。
雖然閣下最近受傷無得跑,我都係反對節食,"我食完好多好快又肚餓, 我諗我係大食積...."
我唔多認同,請你留意下d食物,尤其是碳水化合物方面,試下改食多纖性,用意大利粉、通心粉、螺絲粉、麥造的或豆類等,可以飽肚d同無咁快餓,不過d意大利粉、通心粉、螺絲粉用水煮淋後就上碟,唔好再加油炒。點解麥造的食品會比較持久飽肚?原因係飯、米粉、白面包等含有容易吸收的醣,當這些醣吸收後令血糖增加激發起胰島素效應,所以更快肚餓。
閣下可到以下網頁看看:
http://www.hksports.net/hkpe/running/supplementary_notes/glycemic_index.htm

升級   21.67%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

我最高重量係196lbs/高:5呎10, 用兩個月減到現在178lbs.
    逄星期二,四:
    早:燕麥一碗  午:兩餸飯+中湯  晚:半碗飯+小肉多菜(大概七成飽)  跑7-8km
    逄星期一, 三, 五:
    早:大x活早餐(通粉,蛋治,奶茶) 午:建身一小時後, 麥包兩片+鮮奶一杯 晚:半碗飯+小肉多菜(大概七成飽)
    星期六,日: 是旦一日做長課
    早+午: 普通早餐一客  晚: 一碗飯+普通餸菜(大概八成飽)
    .
    現在減到去bmi大概25時, 覺得好難減落去,當唔跑時會升番去179lbs, 有跑時可以去到175lbs.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   21.67%

無聊

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-3-6 14:58 發表

Kenneth 兄, 你都減得好快, 繼續努力!

小弟呢排都開始中午唔食白飯, 轉食面包或橋麥面. 不過去到晚上起碼都要食碗半飯. 雖然冇跑, 磅數都升唔到上去.

但到現在難有進寸,十日前係178lbs, 昨晚冇得跑時又升番去179lbs, 有時真係令我有些氣餒.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-3-6 15:41 發表

建議你一個月報一個比賽, 加上相當既訓練, 咁樣你會發覺遂個月磅數有所減少的.

X2,非常同意瘋兄所講,每個月都報一兩個比賽,就會激發你練跑既意志,唔會偷懶,自然有足夠運動量,我本人亦都係因為想激發自己練跑既意志,所以由開始減肥時起,每月都報起碼一個比賽,試過連續四個禮拜日都比賽,果陣時減得最多磅。

升級   21.67%

無聊

原帖由 allanccl 於 2009-3-11 09:58 發表

X2,非常同意瘋兄所講,每個月都報一兩個比賽,就會激發你練跑既意志,唔會偷懶,自然有足夠運動量,我本人亦都係因為想激發自己練跑既意志,所以由開始減肥時起,每月都報起碼一個比賽,試過連續四個禮拜日都比賽 ...

多謝你們的提議呀, 現在我會去參加4.12 個十公里跑啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 KKF 於 2009-3-11 10:51 發表

多謝你們的提議呀, 現在我會去參加4.12 個十公里跑啦.

咁就恭喜你啦! 踏出左第一步,第二步就係多d練跑,最好參加多d網友約跑,一齊為減肥加油!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

我而家每日早上既早餐係..香蕉 + 小蛋糕 + 齋啡.....
    因為經濟不景... 好少可買大早餐食啦

升級   0%

該用戶從未簽到

尋晚煲泰國青咖哩牛腩實在太正啦...食到停唔到口,罪過罪過...
    聽日要跑多幾個圈~~