香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋

減肥飲食吹水站

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-16 14:13 發表

Wadee 兄會唔會計錯呢? 23去到20應該唔止要減10磅咁少喎~~

係ar
大概要減12-13磅
我學洛兄4舍5入

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-4-16 19:06 發表

係ar
大概要減12-13磅
我學洛兄4舍5入

X2, 係易記d既,我都係咁計,所以我都話減10磅,其實係9磅。到121磅就達標啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

150磅持續咗年幾
今個月終於再減咗8磅
好開心
雖然離目標<130磅仲有一段距離
但總算有d成績

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-4-19 20:02 發表
150磅持續咗年幾
今個月終於再減咗8磅
好開心
雖然離目標

wadee兄好野!
我都係130磅keep左年幾,
這個月本來目標減10磅,不過只減左6磅,未達標,我要繼續努力減多3磅,到121磅就理想d啦!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

第一次離瘋ching這裡, 看見大家都會有些減磅心得.
    我都講吓今日食左咩先 :
    早餐 : 一隻煎雞蛋+一碗出前一丁+一大碗麥片+三合一咖啡一杯
    午餐 : 一碗半炒飯+一杯熱奶茶(小糖)
    晚餐 : 洋蔥猪扒一件+烚菜+五穀飯一大碗+台灣甜波蘿兩件.
    多多指教~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-4-19 20:55 發表
    早餐 : 一隻煎雞蛋+一碗出前一丁+一大碗麥片+三合一熱咖啡一杯
    午餐 : 一碗半炒飯+一杯熱奶茶(有糖)
    晚餐 : 洋蔥猪扒一大件 ...

嘩! mill 師姐好似係增肥餐多d咁喎。

升級   0%

該用戶從未簽到

路過見到你地個個都話要減肥

我又要減.

小弟五尺七左右,去年最低位試過去到132-135左右.

不過年尾去完旅行返黎,心廣體胖,即時上到142-145左右.
    到宜家都未減返.

好啦,短期目標係去返132-135左右.....都係時候要忍下口了.

升級   0%

該用戶從未簽到

我又減~
    今朝上磅,又上返160lbs
    我要去返150lbs-152lbs

升級   0%

該用戶從未簽到

大家一齊努力,為健康而減!

升級   0%

該用戶從未簽到

今個月ge早餐
    週一至週五:麥方包4片+白開水
    週六、週日:一碗無添加燕麥片
    我都唔記得早餐ge味道la

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-4-20 09:09 發表
    今個月ge早餐
    週一至週五:麥方包4片+白開水
    週六、週日:一碗無添加燕麥片
    我都唔記得早餐ge味道la

wadee哥斧底抽薪,地獄式減肥乎?咁既早餐真係無味既喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

早餐 : 一隻煎雞蛋+一碗出前一丁+一大碗麥片+三合一咖啡一杯
    晚餐 : 洋蔥猪扒一件+烚菜+五穀飯一大碗+台灣甜波蘿兩件.
    多多指教~

Sorry! mill 師姐,唔係有心hurt你,這裡係講緊減肥飲食,減肥飲食一定要三低一高,即係低油低糖低鹽高纖。
    早餐:煎雞蛋會落好多油,試下烚蛋丫;出前一丁係用油炸過的,d油高溫之下變成反式脂肪,仲衰過食豬油,專塞血管,同埋積存肥肚腩,其實可以叫湯意粉或湯米粉,健康d架;麥皮本來健康,但相信街外茶餐廳或快餐店落足糖同奶,違反三低原則,三合一咖啡亦唔健康,因內裡的糖較多違反三低原則,重有內裡的咖啡伴侶 (人造奶)是反式脂肪,不宜飲,真係要飲,唔飲唔得既話,最好買即溶咖啡自己沖,落少d糖同奶。
    午餐 : 一碗半炒飯,炒飯用油較多,違反三低原則(低油),一高(高纖)欠奉,好易食肥人的。
    晚餐 : 尚可,豬扒盡量瘦d,烚菜有無一人半斤,總之要多d蔬菜纖維。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-20 21:08 發表

Sorry! mill 師姐,唔係有心hurt你,這裡係講緊減肥飲食,減肥飲食一定要三低一高,即係低油低糖低鹽高纖。
    早餐:煎雞蛋會落好多油,試下烚蛋丫;出前一丁係用油炸過的,d油高溫之下變成反式脂肪,仲衰過食豬油 ...

亮哥真係對減肥飲食好有研究
    佩服 佩服
    我而家中午個餐都唔去外面食la
    每日都帶大人ge愛心午餐:一碗飯+一碗菜+幾片肉+一碗中湯
    水果多數係芭樂或青瓜仔或車厘茄

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-4-20 22:18 發表

亮哥真係對減肥飲食好有研究
    佩服 佩服
    我而家中午個餐都唔去外面食la
    每日都帶大人ge愛心午餐:一碗飯+一碗菜+幾片肉+一碗中湯
    水果多數係芭樂或青瓜仔或車厘茄

wadee哥好野!
    有愛心午餐,唔怪得知減得咁好啦!
    好健康的菜式啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

晚餐 : 洋蔥猪扒一件+烚 ...

mill 姐..睇你早餐..就覺得你增緊肥 bor......

咖啡奶茶少食... 出前一丁少食... 炒飯少食.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-20 20:41 發表

wadee哥斧底抽薪,地獄式減肥乎?咁既早餐真係無味既喎!

我而家早餐都跟0左你既 suggestion...  一條蕉 + 兩片方包...另外自己沖杯黑咖啡 (走奶走糖.. 實在係忍唔到口 ma~ )

午餐就係阿媽煮咩就食咩... 無得揀...
    晚上就食一碗菜...半碗飯...嘗試不吃肉... 但尚未成功

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-21 11:56 發表

mill mill,你個早晨真豐富, 小弟都唔差食左漢堡煎蛋三文治+大碗麥片.
    午餐帶左橋麥面+火腿.
    好野喎你食得唔少都keep得咁fit, 利害呀!

正 wow~ 瘋嫂出品 ?