香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

減肥飲食吹水站

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-22 20:27 發表

係柴灣漁灣街市有得賣,柴灣圖書館樓下既新街市也有,我通常去柴灣圖書館樓下既新街市二樓一入門口右手便第一檔賣雜貨那間買,我通常一買就是五斤,一斤一袋,方便煲時唔使再秤。大超市好似X康都有得賣,一包300gm ...

等我得閒去入番D貨先!! 多謝亮哥!~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-4-22 23:40 發表

等我得閒去入番D貨先!! 多謝亮哥!~

新街市果d渣咋新鮮d同無沙,記住天橋直入右手第一檔雜貨舖。

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 allanccl 於 2009-4-22 23:34 發表

我也不是無止境的減,減到BMI指數21我就會Keep架啦,最緊要健康,我地唔要病態減肥。

明白! 小妹在未超標時已經開始積極跑步減肥, BMI係average的border line, 驚慌遲早有日超重.
    現在BMI已經回落average內較低位, 已經放鬆了減磅壓力, 希望減少少keep fit.
    我唔會俾自己唔食飽, 唔要病態減肥, 要健康身體.

升級   7.15%

開心
  • 簽到天數: 20 天

多謝亮兄好介紹,

升級   21.67%

無聊

原帖由 allanccl 於 2009-4-22 20:58 發表

講個真實故事,我的媽媽同大家姐好喜歡運動,特別係游水,風雨不改,除非八號風球無車搭去沙灘,每朝一定在幾個浮台游來游去,游足三個鐘,夠晒運動量才走的,之後去飲茶,佢地認為運動量咁大,食乜肥野都會消化晒 ...

運動量大可以減到肥但未必可以減低血脂,兩年前我都以為自己運動量大,身体應該會好好無什麼問題,所以食野唔多介口,雞皮肥肉消夜什麼都食,之後去驗身報告話我膽固醇超哂標(5.9), 正常應該係<5.2, 於是由當日開始每天早上食一碗淨麥片(無糖無奶), 直到前星期去驗身, 膽固醇指標才減到去4.9 . 籍此提提大家做運動之餘都要注意自己飲食集慣.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 KKF 於 2009-4-23 17:03 發表

運動量大可以減到肥但未必可以減低血脂,兩年前我都以為自己運動量大,身体應該會好好無什麼問題,所以食野唔多介口,雞皮肥肉消夜什麼都食,之後去驗身報告話我膽固醇超哂標(5.9), 正常應該係

多謝ching ge分享
    我都係近年先至意識到健康飲食ge重要
    希望唔會遲la

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-22 23:49 發表

明白! 小妹在未超標時已經開始積極跑步減肥, BMI係average的border line, 驚慌遲早有日超重.
    現在BMI已經回落average內較低位, 已經放鬆了減磅壓力, 希望減少少keep fit.
    我唔會俾自己唔食飽, 唔要病態減肥, 要健康身體.

恭喜妳呀!咁就一齊keep fit,唔比機會佢反彈啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 KKF 於 2009-4-23 17:03 發表

運動量大可以減到肥但未必可以減低血脂,兩年前我都以為自己運動量大,身体應該會好好無什麼問題,所以食野唔多介口,雞皮肥肉消夜什麼都食,之後去驗身報告話我膽固醇超哂標(5.9), 正常應該係

多謝師兄分享經驗,真的,大多數人都以為運動量大就可以排走d膽固醇,我的家人同朋友以前都係咁諗,搞到個個都高血壓,所以在這裡再勸大家,唔係要減肥先要食得健康,每個人都要留意脂肪呢樣野,不論飽和不飽和,正式反式都唔好食咁多,三低一高就健康啦!(低油低鹽低糖高纖)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 SimonFai 於 2009-4-23 11:25 發表
    多謝亮兄好介紹,

唔使客氣,唔嫌小弟長氣就得啦!
    (講真,我都覺得自己好長氣,哈哈!)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-23 19:38 發表

多謝師兄分享經驗,真的,大多數人都以為運動量大就可以排走d膽固醇,我的家人同朋友以前都係咁諗,搞到個個都高血壓,所以在這裡再勸大家,唔係要減肥先要食得健康,每個人都要留意脂肪呢樣野,不論飽和不飽和,正 ...

亮哥真係好有心
    我從亮哥度學到唔少健康飲食ge知識
    多謝晒 亮哥

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝wadee哥支持,最緊要健康! 長跑長有,長跑長友!

升級   0%

難過

今日早餐半個大碗八寶粥, 好味又跑肚, 好滿足!
    係麥片, 麥包以外, 多一個好選擇.
    可惜太多水, 半煲落了兩片片糖, 下次落少水一點, 可以少放糖.

升級   0%

難過

原帖由 大坑人gary 於 2009-4-24 00:53 發表

有咩料架?

我係post#167已經列出個八寶係咩東東, 好多樣豆豆架.!
    阿亮話同咋咋差唔多.

升級   0%

難過

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-24 00:51 發表
    可惜太多水, 半煲落了兩片片糖, 下次落少水一點, 可以少放糖.

突然想起, 八寶粥可以咸食嗎?
    咁咪冇咁容易食肥囉!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大坑人gary 於 2009-4-24 01:07 發表
    其實唔落糖又夠味都ok既....糖未必係致肥原因

水皇
    減肥又關你事?
    你仲想減邊一忽ar

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 allanccl 於 2009-4-22 20:58 發表

講個真實故事,我的媽媽同大家姐好喜歡運動,特別係游水,風雨不改,除非八號風球無車搭去沙灘,每朝一定在幾個浮台游來游去,游足三個鐘,夠晒運動量才走的,之後去飲茶,佢地認為運動量咁大,食乜肥野都會消化晒 ...

亮哥, 真係多謝晒你提醒我, 更希望你姐姐的身體快啲好番啊!
    我真係要認真介吓口先得喇, 在這裡都祝大家身體健康.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-22 23:47 發表

新街市果d渣咋新鮮d同無沙,記住天橋直入右手第一檔雜貨舖。

岩岩去左你講呢間買左一斤返屋企,聽日整番煲黎食下先 

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大坑人gary 於 2009-4-24 17:06 發表

kcchu.......我真心欣賞。
    出年渣打真係拍住跑呀

都係望到你車尾燈先啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-24 00:51 發表

叮叮噹ctse,係一個好既開始! 下次唔好落咁多水啦! 可以放少d糖,同埋飽肚d架! 為健康加油啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-24 01:03 發表

突然想起, 八寶粥可以咸食嗎?
    咁咪冇咁容易食肥囉!

八寶粥可以咸食,我試過都幾難食架,同埋三低一高既道理,唔好食咁多鹽啦,好傷身架,會傷腎同高血壓既。你唔好落咁多糖咪得囉,我通常只落一片片糖,一包454gm既片糖有七片,一片片糖等如65gm即係13茶匙架啦!