香港長跑網  - 長跑長友

有無捐血習慣

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

跑友有無捐血習慣?
    定期: 男性可每隔三個月捐血一次,而女性則每隔四個月可捐血一次
    恆常: 有習慣性捐血

單選投票, 共有 65 人參與投票
    16.92% (11)
    15.38% (10)
    26.15% (17)
    41.54% (27)
    您所在的用戶組沒有投票權限

升級   100%

開心

祝捷會後 -- 跑飽食飽去捐血
    https://www.longrun.hk/forum/vie ... e%3D1&frombbs=1

Kin in Running

升級   44.6%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

唔識揀添 有習慣性地每隔三個月捐血一次算"恆常"定"定期"呀?

升級   0%

難過

能夠捐血救人係福氣, 死後捐器官延續更多生命, 影響受惠者及家人的一生, 更有意義 .
    恆常去, 未到期, 唔捐得住.
    Kinkin拉大隊著網衫去捐血, 請得影張相post出來.

升級   59.4%

該用戶從未簽到

無,因為未夠16歲......
    夠16歲後,一定會捐血!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

我地成日做運動,捐血都係定期做啦~

升級   100%

開心

"定期" > "恆常"

定期: 三/四個月捐血一次

研究過紅十字會網頁的用字
    定期捐血嘉許
    而恆常只是宣傳用有捐血習慣的意思

升級   0%

該用戶從未簽到

我係成份捐血者

所以,兩星期左右就要去賣血一次.   
    " />" />" />" />" />

升級   100%

開心

原帖由 迪迪仔 於 2009-2-11 20:06 發表
    所以,兩星期左右就要去賣血一次.   
    " />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />

找資料時找到   台灣有個捐血達人 捐了850次
    http://udn.com/NEWS/DOMESTIC/DOM6/4724814.shtml

廸廸仔ching 你幾多次呀, 達人未呀.......勁呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-2-11 20:17 發表

找資料時找到   台灣有個捐血達人 捐了850次
    http://udn.com/NEWS/DOMESTIC/DOM6/4724814.shtml

廸廸仔ching 你幾多次呀, 達人未呀.......勁呀

我暫時九十幾次左右,今年內有望一百次啦.
    另外,我記得,香港既記錄,去到2008年係400次以上.
    而100次以上既香港人,亦都有好多架.

成分捐血資料:
    http://www5.ha.org.hk/rcbts/c_donation.html

升級   0%

難過

原帖由 迪迪仔 於 2009-2-11 20:29 發表

我暫時九十幾次左右,今年內有望一百次啦.
    另外,我記得,香港既記錄,去到2008年係400次以上.
    而100次以上既香港人,亦都有好多架.

成分捐血資料:
    http://www5.ha.org.hk/rcbts/c_donation.html

成份捐血時間比較長, 要預約辦公時間捐, 去Austin Rd.總部捐唔係咁就腳, 都幾麻煩!
    迪迪仔真係有愛心同恆心. 叻叻!

升級   55.65%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-11 20:52 發表

成份捐血時間比較長, 要預約辦公時間捐, 去Austin Rd.總部捐唔係咁就腳, 都幾麻煩!

唔係人人得ga, 我係女性, 已經捐咗超過50次. 後生問到而家, 佢都唔比我捐成份.
    Envy & 佩服迪迪仔! 加油~~

升級   56.85%

該用戶從未簽到

我係定期捐嘅!能久幫到人係一種福氣.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-11 20:52 發表

多謝讚賞先.
    其實,又唔使好有愛心,不過,真係要遷就一下時間,
    因為,成份捐血只得幾部機,一定要預約的.
    要約到時間先有得捐,
    現時,如果要預約一次星期六,分分鐘要等幾個月[星期日休息的]

地點反而都算OKAY,由佐敦地鐵站,經QE行上去,大約都係十分鐘左右啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 feufeu 於 2009-2-11 21:03 發表

唔係人人得ga, 我係女性, 已經捐咗超過50次. 後生問到而家, 佢都唔比我捐成份.

據聞,因為現時登記左既成份捐血者,要預約都要排好耐,
    佢地暫時已經唔再接受新登記了.
    [好似話,除非你係AB型啦佢地先會考慮]

不過你都好厲害喎,唔係成份捐血者都可以捐到50次以上,勁! .

升級   55.65%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-2-11 21:43 發表

據聞,因為現時登記左既成份捐血者,要預約都要排好耐,
    佢地暫時已經唔再接受新登記了.
    [好似話,除非你係AB型啦佢地先會考慮]

不過你都好厲害喎,唔係成份捐血者都可以捐到50次以上,勁!" />" /> .

哈哈, 唔係厲害, 夠老就得ga la.

升級   6.05%

該用戶從未簽到

我未試過捐

升級   44.6%

鬱悶

原帖由 shogikin 於 2009-2-11 19:50 發表

"定期" > "恆常"

定期: 三/四個月捐血一次

研究過紅十字會網頁的用字
    有 定期捐血嘉許
    而恆常只是宣傳用有捐血習慣的意思

Thanks. 咁我算係定期 lu

升級   0%

難過

原帖由 feufeu 於 2009-2-11 21:03 發表

feufeu ctse,

我都係女仔, 點解唔俾捐成份? 唔係血管夠粗就得咩?
    我血管好明顯又粗, 捐血好快架! 一般捐7-9mins, +所有手續, 都係一個鐘, 休息15mins, 1:15pm走得.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-13 01:12 發表

feufeu ctse,

我都係女仔, 點解唔俾捐成份? 唔係血管夠粗就得咩?
    我血管好明顯又粗, 捐血好快架! 一般捐7-9mins, +所有手續, 都係一個鐘, 休息15mins, 1:15pm走得.

就我所知,有兩方面:

[1] 做成份捐血者既其中一個條件,就係最好兩隻手都係血管夠粗,可以捐到血,
    因為佢地會盡量安排左右手輪著捐的.

[2] 另外,現時登記左既成份捐血者好多,預約捐血都要等好耐[特別係星期六],
    所以,聽聞近幾年都無乜接受新既登記了.