香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: shogikin
打印 上一主題 下一主題

有無捐血習慣

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-13 01:12 發表

feufeu ctse,

我都係女仔, 點解唔俾捐成份? 唔係血管夠粗就得咩?
    我血管好明顯又粗, 捐血好快架! 一般捐7-9mins, +所有手續, 都係一個鐘, 休息15mins, 1:15pm走得.

2 位 ctse 不緊要啦
    總之有心,他們有什麼需要便幫手就是

聽說捐血增加血液循環,有助跑完步recover,有無根據?
    星期日去合不合時?

Kin in Running

升級   41.95%

該用戶從未簽到

呢十年都無捐過血

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

我無捐血習慣, 但捐過血, 驗左唔係K型血...

升級   65.79%

該用戶從未簽到

小弟未夠18歲, 6個月可以捐一次

升級   0%

該用戶從未簽到

紅十字會現正招募成份捐血者

上星期去捐血時,紅十字會職員話現在已經開始招募成份捐血者.

條件:
    - 男性
    - 五十歲以下
    - 有最少五次捐血記錄
    - 雙手都能捐血
    - 可以在星期一至五辦公時間前往紅十字會總部捐血
    - 可以大概兩至三星期去捐一次血

有興趣者,可於辦公時間致電2710 1202 與紅十字會職員聯絡

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-3-14 18:29 發表

條件:
    - 男性
    - 五十歲以下
    - 有最少五次捐血記錄
    - 雙手都能捐血
    - 可以大概兩至三星期去捐一 ...

等我試下先~

升級   55.65%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-13 01:12 發表

feufeu ctse,

我都係女仔, 點解唔俾捐成份? 唔係血管夠粗就得咩?
    我血管好明顯又粗, 捐血好快架! 一般捐7-9mins, +所有手續, 都係一個鐘, 休息15mins, 1:15pm走得.

DingDingDong ctse,

Sorry ar... didn't realize that you have written to me before. I didn't ask in great details but they did say that men are better for the purpose. Well, judging from their policy of man & woman having different "resting period between donations", I guess they may have medical grounds behind this decision.

Hey, I am also a fast donar like you, just need a few minutes... today have gone for my 56 times. Perhaps next time we can go together!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-3-14 18:29 發表

條件:
    - 男性
    - 五十歲以下
    - 有最少五次捐血記錄
    - 雙手都能捐血
    - 可以大概兩至三星期去捐一 ...

五十歲以下? 係咪年齡歧視?
    唔得! 聽日要問下先!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-14 21:11 發表

五十歲以下? 係咪年齡歧視?
    唔得! 聽日要問下先!

以前係65歲家嘛!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-14 21:30 發表

以前係65歲家嘛!

成份捐血只可以捐到50歲,
    而捐全血就可以捐到65歲.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-3-14 22:13 發表

成份捐血只可以捐到50歲,
    而捐全血就可以捐到65歲.

哦! 明白晒! 謝謝!

升級   93.33%

該用戶從未簽到

選左1.定期...
    我應該比定期少dd,偶然又多d
    因為我血管比較幼,周不時頭暈,有捐血中途要停止的經驗...
    每次要等身體狀態非常好,去捐才成功...但有次諗住自己ok可以捐...
    但捐完後才醒起4日後跑半馬,咁第一個半馬衰左lu...