香港長跑網  - 長跑長友

長跑磨損皮膚怎麼辦

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

各位師姐:小妹是個新登錄跑手,跑長跑三年,請各位多多指教。
    今年首次跑半馬,之前長課已試過跑到磨損皮膚,今次跑渣打已在胸前擦了潤膚露,又貼了兩張大型消害膠布,並提醒自己要減少上身擺動,但仍然磨損了bra 對下的皮膚,很痛!請問各位師姐有沒有試過這種情況?有甚麼方法解決呢?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 CatCat 於 2009-2-12 07:01 發表
    今年首次跑半馬,之前長課已試過跑到磨損皮膚,今次跑渣打已在胸前擦了潤膚露,又貼了兩張大型消害膠布,並提醒自己要減少上身擺動,但仍然磨損了bra  ...

ctse, 你好, 我著運動bra冇依個情況喎.  請問你係咪著運動bra定係太過窄  

升級   0%

開心

running-sue ctse
    我也是穿運動 bra 但並不是貴價名牌子,size 也應該適中。如果跑10k 以下是没有問題的,但跑長途就出事。

升級   0%

該用戶從未簽到

我通常都係 cool 到皮下微絲血管出血...

btw.. 茶潤膚露係唔得... 應該要茶 d 油性既野就夠... 好似係凡士林

升級   100%

奮鬥

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-12 13:41 發表
    我通常都係 cool 到皮下微絲血管出血...

btw.. 茶潤膚露係唔得... 應該要茶 d 油性既野就夠... 好似係凡士林

如果爆微血管的話, 似太緊多d喎.
    btw, 搽凡士林都有幫助, 不過平時都要搽, 等皮膚唔好太乾, 到長課前就再加碼搽多少少, 睇睇情況有冇改善

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-2-12 16:21 發表

如果爆微血管的話, 似太緊多d喎.
    btw, 搽凡士林都有幫助, 不過平時都要搽, 等皮膚唔好太乾, 到長課前就再加碼搽多少少, 睇睇情況有冇改善  

跑完步跑得長次次都見到....
    但再買大一個 size... 就太鬆啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

可能係橡筋位問題 (太緊/包著橡筋既位置太薄). 我用一剔都試過, 三間就無事
    試下其他牌子啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-12 16:39 發表
    可能係橡筋位問題 (太緊/包著橡筋既位置太薄). 我用一剔都試過, 三間就無事
    試下其他牌子啦

中了.. 我的就係剔牌

升級   100%

奮鬥

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-12 16:44 發表

中了.. 我的就係剔牌 " />" />

咁要換一換, 你知啦, 果個位成日都會束住, 較需時間至會好番, 而且差唔多好番既時候又何能好痕, 都又辛苦

升級   29%

該用戶從未簽到

布料,線口有問題 會否對布料有敏感
    或者穿一些冇托的會舒服一些

升級   0%

開心

有時剛剛好噃又傷過,好慘! 一於試弟個牌子會吳會好D。多謝曬!

升級   100%

奮鬥

原帖由 CatCat 於 2009-2-12 20:39 發表
    有時剛剛好噃又傷過,好慘! 一於試弟個牌子會吳會好D。多謝曬!

唔使客氣, 記得得閒上黎呀

升級   10%

該用戶從未簽到

不過我大腿有相同問題..
    不如ctse係試下用著泳衣打底跑..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 荷蘭橙 於 2009-2-18 21:17 發表

你係 ching 定係 ctse....  

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 荷蘭橙 於 2009-2-18 21:17 發表

你係男定女? 你改呢個網名係咩意思?
    好似粗口咁, 見到就唔多想回應你.

升級   0%

難過

原帖由 CatCat 於 2009-2-12 07:01 發表
    今年首次跑半馬,之前長課已試過跑到磨損皮膚,今次跑渣打已在胸前擦了潤膚露,又貼了兩張大型消害膠布,並提醒自己要減少上身擺動,但仍然磨損了bra  ...

有! 特別係熱天跑, 個摺位磨擦真係痛入心, 痛苦自己知, 唔跑幾日才好, 隔日跑啲皮膚好難好.
    如果刻意減少上身擺動, 擺手同跑姿會唔自然, 失去向前的動力.
    Bra下, 大腿......未磨損時, 可以用Vaseline. 損了便要用膠布. 有些位置可以貼醫生膠布3M micropro.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-19 01:20 發表

你係男定女? 你改呢個網名係咩意思?
    好似粗口咁, 見到就唔多想回應你.

叮叮噹 ctse.. 我 concern 既唔只係佢既網名... 仲有佢既回應...

坦白講.. 佢既回應完全唔似係 ctse... 好似其他 forum 在女版搗鬼既 ham sap lo
    得罪 d 講句.. 佢唔明白女性之苦之餘.. 仲要俾 d 唔無經過大腦思考既建議... 踩多兩腳...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-19 10:48 發表

叮叮噹 ctse.. 我 concern 既唔只係佢既網名... 仲有佢既回應...

坦白講.. 佢既回應完全唔似係 ctse... 好似其他 forum 在女版搗鬼既 ham sap lo
    得罪 d 講句.. 佢唔明白女性之苦之餘.. 仲要俾 d 唔無經過大腦 ...

x2, 同意.

d咁ge"人"都費鬼事睬佢

升級   0%

難過

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-19 10:48 發表

得罪 d 講句.. 佢唔明白女性之苦之餘.. 仲要俾 d 唔無經過大腦 ...

x2,
    已經留意佢一段時間, 常常入女子區, 但冇留言......

升級   61.58%

該用戶從未簽到

try wacoal running bra... it's good.