香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

(轉貼)港 隊 選 手 爆 馬 拉 松 「 分 身 」 醜 聞

升級   28.42%

該用戶從未簽到

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090212&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=12194445

終於上報.

阿教練D 解釋真係  
+1 0
上一篇︰馬拉松"分身"醜聞....下一篇︰請問秀茂坪附近有無乜好跑既地方

升級   100%

該用戶從未簽到

711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

該用戶從未簽到

711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

仲有東方,太陽,明報,都有報導事件.........

升級   21.05%

該用戶從未簽到

禁賽啦,呢d人唔見棺材唔流眼淚

升級   40.67%

該用戶從未簽到

陪跑無問題? 咁如果跑係前面同佢擋風咁點計呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-2-12 10:50 發表
仲有東方,太陽,明報,都有報導事件.........

係喎..唔記得看埋姨幾份....
佢都是歪理當真理....

升級   50%

該用戶從未簽到

我有兩個問題想問.....

1. 係咪無方法核實上賽道既人既身份??
2. 係咪無方法防止無報名既人上賽道??

升級   29%

該用戶從未簽到

此教練何其堅,跑完10k再全馬
正貨4號承認借塊號碼布,田總會點睇
教練叫到又幾難推
正貨4號好無辜

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 小寶 於 2009-2-12 13:21 發表
    我有兩個問題想問.....

1. 係咪無方法核實上賽道既人既身份??
    2. 係咪無方法防止無報名既人上賽道??

1. 恐怕要參加者帶身分證係身才行, 再唔係比賽完即場驗 DNA 都得
    2. 不會無方法吧, 正如十公里(看指南有檢查站)同 Nike 十公里都有捉人

升級   8.33%

該用戶從未簽到

劉廣文怎會給背部的號碼布給教練跑呢?
    連劉廣文都會被調查,真係累人累物

升級   40.5%

該用戶從未簽到

呢位教練明顯當賽會冇到,田總要做野啦!

升級   60.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 72 天

回復 9# 的帖子

如果每一位跑手都話要教練陪跑,田總又如何處理?
    又這位教練是否曾經在外地比賽時都是這樣陪跑?
    外地是否容許陪跑?
    當然,某些人士(傷健人士)例外.
    教練如此愛護其子弟,徒弟事事依賴教練,他日如何成長,單兵獨鬥呀!
    請教練清醒,今次的教訓.對教練及徒弟都是一個好的教育.
    純個人意見.

升級   29.67%

該用戶從未簽到

錯就是錯,
    不能借就是不能借,
    沒給錢不能跑就是不能跑。

為何還要覺得自己沒錯?
    做錯了,承認了,
    要大家原諒是另一回事。

但做錯了,不認錯就是不行!!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

佢真係好鬼大條道理,話要陪梁婉芬跑,爭取排名。

做教練的,知唔知自己做緊乜野。

劉廣文,係唔係覺得咁樣係幫梗隊友。但諗深一層,都唔知會唔會有D人用教練身分焗劉廣文借塊號碼布俾佢。(不過純碎個人推測,絶對不能做準)

梁婉芬,唔得就唔好勉強啦,很閒多D上下黎,學下咩叫長跑長有,呢個理論無論世界冠軍定係跑唔晒番黎都係一樣。陳家豪夠連Sub-3都入唔都啦,又如何,反而咁樣,我仲覺得陳家豪值得我地尊敬!

升級   82%

該用戶從未簽到

問題一. 大會發給種子選手的前後號布,佢哋有責任在前後掛上,目的是給工作人員紀錄及被對手從後面識別。種子選手唔掛上,係佢犯錯。比人掛左去跑,係佢無警覺性。
    問題二. 陪跑幫助做好成績,出發點好似大條道理,但一個成熟的跑手不應教練陪跑,盲人除外。掛上別人號布陪跑,此風不可長,除非號布是自己本人,而且甘願放棄自己,成全別人。
    今次結果係陪了夫人又折兵。

白頭佬