香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

呢個問題, 年年都有人問: 香港馬拉松收支

關閉 [複製鏈接]

升級   40.67%

該用戶從未簽到

剛見到有ching/ctse提過...
呢個問題, 年年都有人問, 但係...都無一個直接o既答案
到底每年馬拉松o既收支係點計呢? o係咪"扣除開支外全數捐俾慈善機構"呢?
+1 0
上一篇︰請問秀茂坪附近有無乜好跑既地方下一篇︰跑步腰 bag 有冇介紹?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

我都唔識答,不過我斷估都唔會有人問rugby sevens同埋羽毛球總會會唔會將佢搞賽事d收益捐俾慈善機構掛…

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

到底每年馬拉松o既收支係點計呢?
    唔知.不過上年聽過周融在電台講,搞馬拉松邊有錢賺

o係咪"扣除開支外全數捐俾慈善機構"呢?
    一定唔係,完全沒關係的.
    唔知點解咁多人會唔會

Kin in Running

升級   39.47%

該用戶從未簽到

我記得前幾年,大會好高調話 SCM 推動傷健人士運動
    仲邀請左盲人跑手跑全馬,將部份收益會撥俾佢地

不過家下攪到報名 form 還報名 form
    捐款 from 還捐款 form

55000人 x $270 = $14 850 000

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 MILKSON 於 2009-2-12 14:57 發表

師兄,由第一屆都已經係分開捐款架喎…以前係捐俾傷殘人仕體育協會…

而尹約基參加過之後渣打先成立seeing is believing呢個計畫…都係同賽事分開o既

乜你真係當搞賽事係唔使錢o既?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MILKSON 於 2009-2-12 14:57 發表

千零萬對於咁大型既賽事黎講, 應該無乜得執咋喎!!

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-12 15:06 發表

仲有部份參賽者是收 320 的" />" />

但係為數應該唔多, 因為earlybird deadline之前都差唔多爆晒

升級   39.47%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-2-12 17:20 發表

師兄,由第一屆都已經係分開捐款架喎…以前係捐俾傷殘人仕體育協會…

而尹約基參加過之後渣打先成立seeing is believing呢個計畫…都係同賽事分開o既

乜你真係當搞賽事係唔使錢o既?

咁我又認知多左野

我跑步年資少,亦都冇刻意去追根究底,好多野只係大慨有印象

攪 function 要 $ 就一定
    話就話 helper,車馬費都係要俾
    計一計,紀念品,嘉年華,車行李既運輸業人士....仲有好多可以支出既地方
    全部都係 $
    我同樓主一樣,想八下個收入支出
    唔知下年有冇機會減下報名費
    or 實施分組收費 (半全馬,10K)

升級   80.53%

該用戶從未簽到

既然禁大開支,可否考慮唔送Tshirt(因為年年果件都差不多,又唔好睇),相應地收平d報名費

升級   28.6%

該用戶從未簽到

其實應該無得點賺...
    不過對於帶動本地經濟就有幫助...
    起碼靠呢個function部分人都叫有工開佐一排.......(包括d運輸.....)

升級   40.67%

該用戶從未簽到

咁我又覺得唔無錢賺o既, 如果主辦機構同旅發局合作, 向政府取津貼, 所有路費, 場地, 醫療, 警員等又向政府要求收平d。
    再加上報名費, 捐款, 贊助商"屈臣氏","NB"等, 仲有最大$$供應商, 冠名機構---"渣打", 所以應該都幾好執。

升級   28.6%

該用戶從未簽到

D人話係渣打賺.......哈哈.....

升級   69.47%

該用戶從未簽到

仲有部份參賽者是收 440 的(現場)

紀念牌應比賽後發放給完成者才合理,有的人報名後拿紀念牌後就不認真跑了,不合理.