香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

難道跑平路同上落斜真係咁大分別?--我的首次全馬經歷

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

同大家分享下我第一次跑全馬的經歷
    小弟去年3月正式開始練跑(其實以前都有跑,不過係求其跑下,又冇堅持,距離又短,所以冇咩效果)
    起初跑步目的只是爲了健康,但跑下跑下發覺上左癮,同埋發覺自己可以越跑越長。
    無意中在網上看到有關馬拉松的資料,發覺馬拉松好有吸引力,於是產生了跑全馬的想法。
    終於決定通過一年苦練,參加2009渣打全馬。

在去年3月時,我最長只能跑5k,但經過不懈努力,距離不斷增長,在7月終於跑到20k。10k也能跑到45min。
    我又在網上(包括長跑網)學到很多訓練方法及技巧,所以覺得進步得好快。
    從9月開始,我每月的訓練都包括interval,tempo,長課等
    我每周都會堅持跑一個不少於21k的長課,我每周里數始終保持在60k左右,最高時將近80k。
    在12月7日,去澳門跑了人生第一個半馬,1小時37分,當時給了我很大的鼓舞。
    直到渣打賽前,我一共跑了5個30k以上長課,最長一個達到35k,用時3小時02分(值得一提,受客觀條件影響,我所有練習都是在平路進行)
    這時我自認為準備得已相當充足,心想渣打全馬“實食冇黐牙”啦,點知。。。。

終於到左2月8渣打當日,我的賽前休息算ok,起跑後亦都冇衝動,刻意控制住自己速度,甚至比平時做長課速度仲要慢,點知,都出事!!!!
    之前都好正常,但跑到29k時雙腿突然猛烈抽筋!結果拉傷曬d肌肉,之後想再跑都跑唔到,剩下13k只能步行回終點,最終用時5小時06分。
    我的第一次全馬就得到個咁既結果!!

賽後經過分析,排除左好多原因,自己認為唯一可能解釋就是渣打條路多斜,而自己平時又冇跑過斜路,腳力又練得少所致。
    但。。其實渣打前30k的斜路并不是真的十分十分斜,都會導致在平路跑35k都唔撞墻既我在29k就抽筋,所以不禁發出疑問就係跑平路同上落斜真係咁大分別?
    +1 0
    上一篇︰撒隆適好用嗎?陳舊腰傷下一篇︰跑完肌肉酸痛,搽乜好?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

你個股4頭既耐力唔夠

要針對股4頭操多d負中等重量(30-50LBS.)既耐力[30rm]訓練

直至玩 70 LBS. 都可以做到30下左右為止

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 onionufo 於 2009-2-12 18:55 發表
    小弟去年3月正式開始練跑(其實以前都有跑,不過係求其跑下,又冇堅持,距離又短,所以冇咩效果)
    起初跑步目的只是爲了健康,但跑下跑下發覺上左癮,同埋發覺自己可以越跑 ...

好難答你....其實開頭30k真係唔係好斜,我覺得唔會有好大影響,加上你個訓練都應該好足夠,不過唔知你幾時開始減量,休息足唔足夠......另抽筋可能你身體缺鹽或水...

升級   0%

該用戶從未簽到

係唔係在渣打前休息唔夠呀?
    所以才後勁不繼?..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onionufo 於 2009-2-12 18:55 發表
    起初跑步目的只是爲了健康,但跑下跑下發覺上左癮,同埋發覺自己可以越跑 ...

onionufo兄:
    正常來講跑斜跑同平路一定係有分別,由其是平時冇跑開斜路突然跑更加會唔適應。
    問題係你今次出事係29K既位置,渣打賽道頭30K基本上都係平路所以應該唔係呢個問題。
    有感ching你既情況同我有少少相似,我估計你可能同我一樣其實係比賽前既操練已經弄傷咗,只係可能情況唔重所以你未察覺到,因為到正式比賽既時候一定會比平時練習出力,可能就係咁係29K位置時卒頂唔順。
    我諗你同我一樣有咗呢次既經驗,下次一定會有好大既進步,繼續努力。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

onionufo 師兄其實練得好足,亦可以話循序漸進,又練左5次30K長課,最長一個達到35k,3小時02分 - 照計你應3:45完成全馬。斜路最多會令你慢5分鐘。而且渣打斜路之難係指西隧及香港段,你抽筋在29K,當時仲係大平路,所以你抽筋同斜路無關。
    照你形容<雙腿突然猛烈抽筋!結果拉傷曬d肌肉,之後想再跑都跑唔到>,好多跑手都試過跑全馬抽筋,但通常係有預兆,先係肌肉緊張,作抽筋,通常跑慢D就冇事。我舊年都係,去到35K就變成伸手派,見到醫護人員即取冬青油,跑步速度減慢至8min/Km., 唔可以快,一快就會抽筋。
    所以第一,你係唔係抽筋都仲照樣快跑,咁就拉傷肌肉,下次抽筋要減慢恢服一會,好翻D先再快。
    但點解你會在29K抽筋呢,可能與跑步無關,而係- <大量出汗,身體水份及電解質大量流失,引起抽筋> - 
    唔知係唔係你當日飲水�運動飲料的問題。

升級   0%

該用戶從未簽到

師兄:唔好話你,連我咁傻的人,去到35k左邊四頭肌都有抽筋的反應.....

跑全馬,至少用半年去準備,仲要用科學式的訓練,唔係閉門做車就得,

雖然中國都自已研發神7,但比起外國,已經遲左20年.....

由黑白電視睇阿波羅,到高清睇神7....

證明方法好緊要,有機會報名跟跑會練下,下次就得架啦!

都係果句:想用兩年時間,由學跑發展到跑好個全馬........唔係果果得!!

有機會黎我個bolg睇下故仔,可能你會無咁灰呢!

升級   82%

該用戶從未簽到

身同感受   同病相憐   明年再戰   共勉之

白頭佬

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 alfredyu 於 13/2/2009 00:23 發表
    onionufo 師兄其實練得好足,亦可以話循序漸進,又練左5次30K長課,最長一個達到35k,3小時02分 - 照計你應3:45完成全馬。斜路最多會令你慢5分鐘。而且渣打斜路之難係指西隧及香港段,你抽筋在29K,當時仲係大平路,所以你抽筋同斜路無關。
    照你形容<雙腿突然猛烈抽筋!結果拉傷曬d肌肉,之後想再跑都跑唔到>,好多跑手都試過跑全馬抽筋,但通常係有預兆,先係肌肉緊張,作抽筋,通常跑慢D就冇事。我舊年都係,去到35K就變成伸手派,見到醫護人員即取冬青油,跑步速度減慢至8min/Km., 唔可以快,一快就會抽筋。
    所以第一,你係唔係抽筋都仲照樣快跑,咁就拉傷肌肉,下次抽筋要減慢恢服一會,好翻D先再快。
    但點解你會在29K抽筋呢,可能與跑步無關,而係- <大量出汗,身體水份及電解質大量流失,引起抽筋> - 
    唔知係唔係你當日飲水�運動飲料的問題。

同意 alfred ching 的論點, 我想抽筋的主要原因是電解質大量流失. 今年我亦是跑全馬, 賽前練習比 onionufo 少, 我跑到39km後. 小腿作抽筋十分嚴重, 要做拉筋, 所以在水站(添馬艦)渴了一杯鹽水(自己帶鹽), 之後作抽筋的現象完全沒有, 可慢速跑到終點. 不知他當日飲的水�運動飲料量是如何??

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

多謝以上各位ching的分析,首先我覺得應該唔關休息事,因為賽前2-3周已開始減量,比賽前亦都冇出現訓唔著情況,亦都冇咩可能賽前就整傷左。
    當日我基本上每個水站都有飲水、運動飲料,已經比平時練習時多好多,以往試過夏天自己跑長課唔飲水都冇事,而渣打當日又唔係真係好熱,所以應該都同呢點無關。
    所以我覺得最有可能都係練斜路少、對腳力唔夠,正如oscar同大隻添跑手ching所講。不過受環境限制小弟都係無法練斜路同做gym,只好用其他方法代替!

升級   55.26%

該用戶從未簽到

我都係第一年跑渣打半馬,之前都只係跑10k,所以跑之前我都擔心應付唔到,兼賽道有斜路,所以一個月前既練習都有斜路,所以跑斜路既時候都應付得到.

我相信ching練跑時加入斜路操練,下一次一定有好成績.