香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

好痛苦!!!

升級   38.42%

該用戶從未簽到

小弟今年十六歲,
身高:~1.78m,
Weight:~69-70kg
BMI: ~22
<有輕微腳外翻>
本身有打開籃球+手球  (游水=few years ago)
但我自己練跑果時先發覺自已心肺功能好差... 另外, 我練完跑後總覺得背肌好"彼倦", 點解有d 咁嘅問題?? 反而大小腿無問題
而且我用心跳錶 --->https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2180&extra=page%3D1
發現我練跑果時經常去到175-198 , 係唔係太高??我怕個heart會出問題
係唔係我悟適合長跑

p.s. 我父母嘅心肺功能/體能都係普通(or even below average), 我之前睇過研究報告http://www.hksports.net/hkpe/sports_training/nature_nurture.htm
長跑=同父母有無大關係??

希望名位幫下我
我真係好想知點樣加強肌肉耐力+肺活量+心臟肌肉力量+血管帶氧量
我已經上網做左好多data research, 通常只suggest 跑步/游水, 悟具體
各位師兄/師姐, Please HELP me
I really really love running and sports !!!!

+1 0
上一篇︰民建聯(議員)成功爭取...下一篇︰斧山道運動場 時間表

升級   0%

該用戶從未簽到

兄台..
16歲大把世界..萬事有商量..點會痛苦...
你講到個情況咁複雜...
係咪看看家庭醫生..
給一點專業意見比較好呢...
樂觀一點點啦...

升級   61.1%

該用戶從未簽到

我18歲開始學跑, 19.5歲參加第1次10KM, 當年我BMI還是瀕臨 "過重" 邊緣

我身長腳短, 腳又粗, 只不過還是日復日, 年復年, 12分鐘, 12分鐘, 變成連續30分鐘, 再變成45分鐘......最後可以1:30'連續跑, 就這樣在球場圍圈跑來訓練我的10KM, 我想說的, 是只要你有一雙腿, 沒有不適合跑步的身體的.

我從來無測過心跳, 亦無研究過我父母的心肺功能/體能是怎樣. BMI只是一個數字, 人體是極複雜的, 單純的數字, 並不能反映一個人的身體狀況.

我想你的問題, 是身體未能調整過來, 適應長跑需要的帶氧運動模式, 仍以打球般的衝刺式發力來應付跑步.

不要想一步登天, 假以時日, 你會發覺差不多連續跑20分鐘左右, 你才進入狀態, 心跳平穩, 呼吸暢順, 要你停下你也會說不的.

如果ching你真的一心一意投入長跑的行列, 你要有心理準備, 你打球需要用的衝刺爆發力將大不如前, 因為兩者的特性是背道而馳的.

我以前也經常打籃球的, 屈指一算, 沒碰過皮球有5年了!

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

Parco師兄, 我以前籃球+手球team都有好多體能嘅training
1 week = 4/5days training (2-3hours / day)
由練到嘔, train到打學界打足40mins 都悟使rest
但後來打少d sports team 要讀書, 最終今年無打所有sports team
我覺得大小腿的肌肉耐力and力量都應付到10k
只係自已心肺功能好差, 好快無氣!!

*****另外我由見到一d news 之後悟敢練得太辛苦, 但以前的所有教練都話最辛苦先真正練體能, 所以希望各位師兄/師姐分享下experience*****

http://hk.news.yahoo.com/article/081121/4/9d54.html
"七成心臟病突發的患者在發病前無任何徵兆,甚至沒有出現胸悶和心絞痛的警號,但一旦病發便達致命程度"

p.s.我呢3年試過2/3次在心臟位置""嗱住嗱住""的感覺, 分別在2年前的手球訓練(1/2次) + 今年籃球比賽(1次)  << 都係打/練得好辛苦果時 !!! 係悟係正常 ??
"嗱住"只係好短時間, 休息一陣就冇事, 所以一直當冇事

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

ching, 我唸你玩運動的時候, 太緊張.  
    放鬆d, 得失唔係最重要, 你運動都係想開心之麻, 咁辛苦為乜o者, 輕鬆d, 好好咁享受運動

升級   29.67%

該用戶從未簽到

Touch Wood 講句,
    從睡眠中死去的人大有人在,
    你可不能不睡覺吧。
    你又何必過於緊張呢?

練跑時的心跳率是不是過快,
    那要看你練習的內容吧。
    要是使用回你從前校隊時的訓練,
    心跳率快也是人生之常情

要是擔心的話,
    值得注意的除了心跳率快慢外,
    心率不正才是真正的心臟危機!
    你練習後有否感到暈眩?可以注意一下!

練心肺功能,
    最忌就是急功近利,
    一定要持之以恆。
    你是一個運動員應該會清楚的!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

發現我練跑果時經常去到175-198??
    係咪你跑得太快咋~沖interval我都咁上下~
    你試下慢慢跑~唔好太在意時間~跑長少少~假以時日~心肺功能就會好
    不如講下你平時點樣跑
    長跑=同父母有無大關係??
    傻啦~我父母同我行陣街都話攰~緊係冇關

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

比因師兄,
    我研究遺傳主要係興趣, 所以先留意=]
    比因師兄, 你最初練完跑後有無覺得背肌好"彼倦" ????
    同埋師兄你最初練跑係浯係都係心跳快(175-198)??

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

running-sue師兄,
    小弟只係新來的小師弟
    Perhaps我真係太緊張, 遲一兩日試下relax 跑
    悟知聽歌得悟得??  << 有師兄話聽歌跑悟太好

升級   61.1%

該用戶從未簽到

題外話, 講起遺傳, 我都有, 我有好多白頭髮! " />" />

有, 直頭係想訓低唔想跑咁. 因為跑步時姿勢少變化, 而常常要保持身體微微前傾, 自然對背肌構成一定的張力, 你打球時動作變化多端, 當然不會出現這種情況. 相信我, 慢慢你會適應過來的.

我從不知道具體的心跳數字. 但如我之前所書, 由無氧運動轉玩有氧運動, 初練跑時還在適應, 心跳快是難免的. 所以初練時我以12分鐘為限, 要休息, 直至感覺到心律開始變得不太快, 才將連續時間延長.

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 hics 於 2009-2-12 22:27 發表
    比因師兄,
    我研究遺傳主要係興趣, 所以先留意=]
    比因師兄, 你最初練完跑後有無覺得背肌好"彼倦" ????
    同埋師兄你最初練跑係浯係都係心跳快(175-198)??

背肌疲倦係雙臂不停前後擺動的結果,好正常現象。心跳加快,同時呼吸加强,可以增强心肺功能。不要操之過急,要有效果必須持之以恆。

白頭佬

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 hics 於 2009-2-12 22:32 發表
    小弟只係新來的小師弟
    Perhaps我真係太緊張, 遲一兩日試下relax 跑
    悟知聽歌得悟得??   

ching, 小弟一向都係聽住歌跑, 唔聽好悶喎, 你試試吧!!

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

superimac師兄,
    要點先知有冇心率不正??
    我發覺心跳錶係靜止時的測不到心跳 https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
    有冇咩方法測心跳 (準確的) ??

你練習後有否感到暈眩?可以注意一下!
    好似有, 印象中果日係悟夠訓 (4am起身溫書) + 好似跑上斜(~0.8-1km)
    會悟會係狀態悟好??

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

sleung2002hk師兄.
    198係上/落斜果時
    如果keep住1k >> 4:30-4:45
    就175左右
    如果keep住200m / min
    就165左右

p.s. 恭喜sleung2002hk師兄係全馬sub3   好勁!!

升級   29.67%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

真抱歉啦,
    要真正知道有沒有心率不正,
    要做運動心電圖才會知,
    普通的測量方法找不到的。
    但如果你真的非常非常擔心,
    我建議你可以試一下。

至於你的暈眩嘛,
    明顯就是休息不足啦。
    放心放心。

往後你要注意練習前後要做足熱身 cool down,
    要有充足休息,
    可以避免很多不良反應。

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 10# + 11# 的帖子

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

我怕聽歌跑會節奏唔stable, 時快時慢
    因為我跑步時會留意步頻同呼吸

升級   61.1%

該用戶從未簽到

其實, 要找出一個適合自己既跑姿, 就係一個你跑好耐都唔會覺得有局部地區性肌肉痛/疲勞既跑姿.

我當年背脊疲勞的位置是近腰的下半背, 應該就是微微前傾引起的. 可是到了一定時間, 這些疲勞都消失了.

你得花時間去摸索, 找到適合你自己的跑姿, 步伐, 速度, 呼吸節奏等等. 長跑之路, 還有很長在前面, 慢慢來.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 hics 於 2009-2-12 23:00 發表
    sleung2002hk師兄.
    198係上/落斜果時
    如果keep住1k >> 4:30-4:45
    就175左右
    如果keep住200m / min
    就165左右

p.s. 恭喜sleung2002hk師兄係全馬sub3   好勁!!

都算正常丫~~另外~我以前沖interval~~教練係即該跑完計頸動脈10sX6
    就知心跳~16歲~你大把日子啦

升級   38.42%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

superimac師兄
    咁靜止時如何測心跳??

我練習前後要做足熱身 cool down
    熱身=超慢+輕鬆跑 10 - 20mins
    cool down=輕鬆跑600-800m + 行600-800m

至於充足休息:
    Mon-Fri = 4.5-6 hrs sleep
    Sat/Sun = 8-9 hrs sleep
    Mon-Fri要早起身溫書, 因為快會考!!