香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

鬧 出 「 分 身 」 醜 聞   田 總 考 慮 處 分

升級   29%

該用戶從未簽到

【 本 報 訊 】 上 周 日 舉 行 的 渣 打 馬 拉 松 被 揭 發 「 分 身 」 醜 聞 , 香 港 代 表 隊 選 手 劉 廣 文 被 指 將 其 中 一 塊 選 手 號 碼 布 借 給  練 吳 輝 揚 , 替 另 一 名 女 徒 弟 梁 婉 芬 領 跑 。 賽 事 裁 判 團 昨 經 過 研 究 後 , 裁 定 劉 廣 文 及 梁 婉 芬 被 取 消 資 格 , 馬 拉 松 成 績 作 廢 。 香 港 業 餘 田 徑 總 會 將 成 立 特 別 小 組 調 查 事 件 , 考 慮 是 否 向 兩 名 跑 手 作 出 停 賽 處 分 。

+1 0
上一篇︰有始有終...取消成績..下一篇︰長跑 》原居民跑出潛能~范瑞萍(JoeJoe)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bee 於 2009-2-13 09:51 發表

【 本 報 訊 】 上 周 日 舉 行 的 渣 打 馬 拉 松 被 揭 發 「 分 身 」 醜 聞 , 香 港 代 表 隊 選 手 劉 廣 文 被 指 將 其 中 一 塊 選 手 號 碼 布 借 給 ...

總算大會都做返少少野。
而家仲要留意下田總會點做。

升級   20%

該用戶從未簽到

劉廣文就無辜喇
唔通教練叫你俾,你唔俾咩!

升級   64.74%

該用戶從未簽到

原帖由 stan 於 2009-2-13 10:25 發表
劉廣文就無辜喇

都係個句 "好天真好傻"

升級   31%

該用戶從未簽到

咁個教練呢? 冒認他人身份獲取利益, 最大罪應該係佢喎

升級   78%

該用戶從未簽到

劉廣文就無辜喇

X 2

升級   82%

該用戶從未簽到

劉廣文就無辜喇
我唔覺得 劉廣文 無辜。可參閱我昨晚的分晰--
見文問題一. 大會發給種子選手的前後號布,佢哋有責任在前後掛上,目的是給工作人員紀錄及被對手從後面識別。種子選手唔掛上,係佢犯錯。比人掛左去跑,係佢無警覺性。
問題二. 陪跑幫助做好成績,出發點好似大條道理,但一個成熟的跑手不應教練陪跑,盲人除外。掛上別人號布陪跑,此風不可長,除非號布是自己本人,而且甘願放棄自己,成全別人。
今次結果係陪了夫人又折兵。』

白頭佬

升級   0%

該用戶從未簽到

歸根究底如果亞教練先生去正正式式報告跑, 咁咪唔會出現鬧劇囉, 掛住種子選手既號碼布, 點會無人知丫!!